Mikro Step
Kıdemli Üye
- Katılım
- 25 Eylül 2022
- Mesajlar
- 7,009
Mutfakla aram iyidir. Hamurisleri vs de yaparim. Tabiki piza da. Fakat kalin pizadan cok zevk almiyorum. Hani ici ekmek gibi iki yada uc cm kalinlikta olanlar tamam karin doyuruyor ama bekledigim lezzetten yoksun oluyor.
Verecegim tarif lezzet arayanlar icin.
Akilli bidiga sordum. Italyan restorandlarda yedigimiz kalitede ince piza yapmayi ogretirmisin diye.
Bana bir tarif verdi sonuc muhtesem. Bugun hatalarimdan da ders alip bir daha yaptim. Italyan Pizacimi yoksa ben mi yaptim anlayamazsiniz.
O derece yani.
Pizzacilarin firininin sicaklik degerlerine ev firinlariyla ulasilamiyor. Bu nedenle ya pizza tasi almaniz gerekiyor ya da benim yaptigim gibi elektrikli sac ile on pisirme de yapmaniz gerekecek. Pizza tasini uzun sure isittiginizda pizzanin alti istenen kitirliga ulasiyormus ben pizza tasi yerine elektrikli sac kullandim.
250 gram un (Tip 00 unu varsa mükemmel olur, yoksa elenmiş normal un)
160 ml su (ılık)
5 gram tuz
3 gram instant kuru maya
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Unu bir kaba alip ortasını açıp mayayı suyla karıştırarak dökuyoruz.
Hafif karıştırip tuzu ekliyoruz.
Zeytinyağını da ekleyip yoğuruyoruz. Hamur biraz yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda olacak sekilde. Gerekirse çok az un ya da su eklenebilir. Bu ilave eklenti kullanilan unun ozelligindeki belirsizlikten dolayi
En az 10 dakika yoğurup üzerini örtuyor ve olabildigince uzun (en az 1 saat oda sıcaklığında) mayalanmaya bırakiyoruz. Tarif ilave olarak 12 saat buzdolabinda bekletmeyi ongoruyor. Ben Buzdolabini isin icine karistirmadan 3 saat oda sicakliginda mayalanmaya biraktim.
3 saat sonunda hamuru bicakla iki parcaya ayiriyoruz. (iki tane 30cm capli ince piza yapacagiz)
Sosun yapimi
1 su bardağı rendelenmiş domates ya da konserve domatesi bir canaga dokuyoruz.
1 diş sarımsagi sarimsak ezici ile ezip domatese katiyoruz.
1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kekik ve feslegen katiyoruz.
Üst malzeme
150 gram rendelenmis mozzarella
Varsa taze fesleğen
yarim corba kasigi zeytinyağı
Elektrikli sac sogukken uzerine bir tatli kasigi kadar misir unu yayiyor ve yaptigimiz hamurun birinci parcasini koyuyoruz.
Hamurun ortasina bastirip avuc icimizle hafifce ezip her iki elin 4 parmagi ile hamuru cekistirerek 30 cm capli hamur elde ediyoruz.
(Merdane kullanmak yok, sonucu olumsuz etkiliyor) Pizamiz bu sartlarda 4..5 mm kalinlikta olacak.
Elektrikli saci calistirip hamurumuzun alti kahverengilesinceye kadar pisiriyoruz. Yari pismis pizanin ustune domatesli sosumuzun yarisini yayiyoruz. (Diger yarisi da ikinci pizaya)
Peynirimizi (75 gram) yayiyoruz. Hamurun en dis kenarinda 1 parmak kadar bosluk olacak.
Ardindan pizamizi 300 dereceye isitilmis yemek firinina veriyoruz ve 10 dk pisiriyoruz. 10 dk konusu firininiza bagli bir durum. Pisen pizanin renginden sureyi daha az daha uzun belirleyebilirsiniz.
Piza piserken ikinci pizanin hamurunu acacaksiniz. Sicak sacta hamur acilmiyor gerekirse tezgahta acin sonra sacin ustune koyun.
Piza pistiginde uzerine 1 tatli kasigi zeytin yagi gezdirin. Taze feslegen yapraklari ile susleyin.
Garanti veriyorum. parmaklarinizi yiyeceksiniz. Daha yok mu diyeceksiniz.
Onemli not: Verdigim gramajlara harfiyen uyun.
Verecegim tarif lezzet arayanlar icin.
Akilli bidiga sordum. Italyan restorandlarda yedigimiz kalitede ince piza yapmayi ogretirmisin diye.
Bana bir tarif verdi sonuc muhtesem. Bugun hatalarimdan da ders alip bir daha yaptim. Italyan Pizacimi yoksa ben mi yaptim anlayamazsiniz.
O derece yani.
Pizzacilarin firininin sicaklik degerlerine ev firinlariyla ulasilamiyor. Bu nedenle ya pizza tasi almaniz gerekiyor ya da benim yaptigim gibi elektrikli sac ile on pisirme de yapmaniz gerekecek. Pizza tasini uzun sure isittiginizda pizzanin alti istenen kitirliga ulasiyormus ben pizza tasi yerine elektrikli sac kullandim.
250 gram un (Tip 00 unu varsa mükemmel olur, yoksa elenmiş normal un)
160 ml su (ılık)
5 gram tuz
3 gram instant kuru maya
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Unu bir kaba alip ortasını açıp mayayı suyla karıştırarak dökuyoruz.
Hafif karıştırip tuzu ekliyoruz.
Zeytinyağını da ekleyip yoğuruyoruz. Hamur biraz yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda olacak sekilde. Gerekirse çok az un ya da su eklenebilir. Bu ilave eklenti kullanilan unun ozelligindeki belirsizlikten dolayi
En az 10 dakika yoğurup üzerini örtuyor ve olabildigince uzun (en az 1 saat oda sıcaklığında) mayalanmaya bırakiyoruz. Tarif ilave olarak 12 saat buzdolabinda bekletmeyi ongoruyor. Ben Buzdolabini isin icine karistirmadan 3 saat oda sicakliginda mayalanmaya biraktim.
3 saat sonunda hamuru bicakla iki parcaya ayiriyoruz. (iki tane 30cm capli ince piza yapacagiz)
Sosun yapimi
1 su bardağı rendelenmiş domates ya da konserve domatesi bir canaga dokuyoruz.
1 diş sarımsagi sarimsak ezici ile ezip domatese katiyoruz.
1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kekik ve feslegen katiyoruz.
Üst malzeme
150 gram rendelenmis mozzarella
Varsa taze fesleğen
yarim corba kasigi zeytinyağı
Elektrikli sac sogukken uzerine bir tatli kasigi kadar misir unu yayiyor ve yaptigimiz hamurun birinci parcasini koyuyoruz.
Hamurun ortasina bastirip avuc icimizle hafifce ezip her iki elin 4 parmagi ile hamuru cekistirerek 30 cm capli hamur elde ediyoruz.
(Merdane kullanmak yok, sonucu olumsuz etkiliyor) Pizamiz bu sartlarda 4..5 mm kalinlikta olacak.
Elektrikli saci calistirip hamurumuzun alti kahverengilesinceye kadar pisiriyoruz. Yari pismis pizanin ustune domatesli sosumuzun yarisini yayiyoruz. (Diger yarisi da ikinci pizaya)
Peynirimizi (75 gram) yayiyoruz. Hamurun en dis kenarinda 1 parmak kadar bosluk olacak.
Ardindan pizamizi 300 dereceye isitilmis yemek firinina veriyoruz ve 10 dk pisiriyoruz. 10 dk konusu firininiza bagli bir durum. Pisen pizanin renginden sureyi daha az daha uzun belirleyebilirsiniz.
Piza piserken ikinci pizanin hamurunu acacaksiniz. Sicak sacta hamur acilmiyor gerekirse tezgahta acin sonra sacin ustune koyun.
Piza pistiginde uzerine 1 tatli kasigi zeytin yagi gezdirin. Taze feslegen yapraklari ile susleyin.
Garanti veriyorum. parmaklarinizi yiyeceksiniz. Daha yok mu diyeceksiniz.
Onemli not: Verdigim gramajlara harfiyen uyun.
Son düzenleme: