İlk PCB im inceleyip öneride bulunur musunuz?

alsas

Yeni Üye
Merhaba ilk PCB tasarımımı yaptımda elektronik konusunda pek bilgili birisi değilim tutorial, datasheetlerle,AI larla gameboy micro konsolu yaptım ESP32-WROOM ile incelerseniz sevinirim. Birde PCB üretimi için firma vb. gibi önerilerde bulunursanız sevinirim. Özdisan ve E-Komponentden almayı düşünüyorum parçaları.

1786354127410.png

1786355660960.png

1786355696035.png

ekranı ben tasarımını yapmıştım ama silkscreen çok yer kaplıyor çok uzunluk var diye projenin sonunda sildim onu.

PCB layout güzel görünüyor, eline sağlık. Ama eklediğin resimlerin çözünürlüğü çok düşük, o yüzden ayrıntılı incelemek pek mümkün olmuyor.

PCB layout güzel görünüyor, eline sağlık. Ama eklediğin resimlerin çözünürlüğü çok düşük, o yüzden ayrıntılı incelemek pek mümkün olmuyor.
Hocam githuba yükledim isterseniz bakabilirim ekran çözünürlüğünden elimden bişi gelmez. Umarım çalışır, teşekkür ederim.

Tamam, github linkini şimdi gördüm. İsteyen KiCad ile açabilir.

Ses devresini manuel olarak kurup test etmeni öneririm. Hatta tek ses alacaksan lm4890 öneririm.

Esp32'nin hemen yanına koymuşsun USB'yi Wi-fi kullanmayacaksan sorun yok ama wi-fi kullanacaksan sinyalde zayıflamalar görürsün.

Belki I2C ve SPI hatlarında sonlandırma için 33ohm - 100ohm direnç kullanabilirsin.

Onun dışında bunu yapıp satmayı düşünmüyorsan gözüme çarpan ekstra bir sorun olmadı.

Ben de birkaç öneride bulunayım:

* Ekran ve SDCARD için mümkün ise ayrı SPI çevre birimi kullan, yoksa ekran ve SDCARD erişiminin ayrı zamanlarda yapıldığını programda garantilemen lazım olur.

* Devrenin çalışması için gerekli olmasa da, bir seri terminal üzerinden debug edebilmek için UART pin header koy. Yani TX, RX, ve GND olacak. Program geliştirmede çok büyük kolaylık sağlar.

* Osiloskop ile olay yakalamak için ve veri iletişimini de bu olaya bağlı olarak osiloskop ile görüntülemek için birkaç tane GPIO pin header koy. Mesela yanlış veri okudun programda, osiloskoba trigger üretirsin, osiloskop da o anda veri hattını sana kaydeder.

* Her bir bloğun beslemesine 0 Ohmluk seri dirençler koy. Böylece devreyi ilk kurduğunda blokları aşama aşama devreye sokabilirsin. Mesela önce ESP32 yi devreye alırsın, sonra ekranı, sonra audio amfiyi, en son da şarj devresini.

Ses devresini manuel olarak kurup test etmeni öneririm. Hatta tek ses alacaksan lm4890 öneririm.

Esp32'nin hemen yanına koymuşsun USB'yi Wi-fi kullanmayacaksan sorun yok ama wi-fi kullanacaksan sinyalde zayıflamalar görürsün.

Belki I2C ve SPI hatlarında sonlandırma için 33ohm - 100ohm direnç kullanabilirsin.

Onun dışında bunu yapıp satmayı düşünmüyorsan gözüme çarpan ekstra bir sorun olmadı.
Hocam ESPyi antensiz model kullanacağım belki sonra 3D kasa tasarladıkdan sonra düşünecem, birde bilmediğimden soruyom şarja takmasam bile anteni etkiler mi?

Yapıp satmayı pek düşünmüyorum öğrenmek için tasarladım umarım çalışır bakalım.

Direnç ve Sesi inceleyeceğim.
Birde düşük adet için önerdiğiniz bir de az sayıda PCB basan site önerirmisiniz onwaypcb düşünüyorum.

Ben de birkaç öneride bulunayım:

* Ekran ve SDCARD için mümkün ise ayrı SPI çevre birimi kullan, yoksa ekran ve SDCARD erişiminin ayrı zamanlarda yapıldığını programda garantilemen lazım olur.

* Devrenin çalışması için gerekli olmasa da, bir seri terminal üzerinden debug edebilmek için UART pin header koy. Yani TX, RX, ve GND olacak. Program geliştirmede çok büyük kolaylık sağlar.

* Osiloskop ile olay yakalamak için ve veri iletişimini de bu olaya bağlı olarak osiloskop ile görüntülemek için birkaç tane GPIO pin header koy. Mesela yanlış veri okudun programda, osiloskoba trigger üretirsin, osiloskop da o anda veri hattını sana kaydeder.

* Her bir bloğun beslemesine 0 Ohmluk seri dirençler koy. Böylece devreyi ilk kurduğunda blokları aşama aşama devreye sokabilirsin. Mesela önce ESP32 yi devreye alırsın, sonra ekranı, sonra audio amfiyi, en son da şarj devresini.
Hocam çok teşekkür ederim yapabildiğimi yapmaya çalışacam.

Butonların pull down direnci yok. Dahili var demeyin, yeriniz varsa harici olarak koyun. Yine butonlar için debounce amaçlı kondansatör bağlayın.
Butonlarin bağlantıları ayrı ayrı, özel sebebi yoksa hepsini aynı şekilde yapın.
ESP nin tüm pinleri giriş yada çıkış olmuyor, buna dikkat edin.
Tp4056nin epad pimi gndye bağlanacak, kontrol edin.
Şarj devresi kısmında anahtar kapalı iken usbye takılırsa, pil aşırı şarj olup patlar. Önlemini alın

Birde düşük adet için önerdiğiniz bir de az sayıda PCB basan site önerirmisiniz onwaypcb düşünüyorum.
Benim tavsiyem robotistan üzerinden sipariş vermek. 2-4 hafta arasında getiriyor ve gümrükle uğraşmıyorsun.

Butonların pull down direnci yok. Dahili var demeyin, yeriniz varsa harici olarak koyun. Yine butonlar için debounce amaçlı kondansatör bağlayın.
Butonlarin bağlantıları ayrı ayrı, özel sebebi yoksa hepsini aynı şekilde yapın.
ESP nin tüm pinleri giriş yada çıkış olmuyor, buna dikkat edin.
Tp4056nin epad pimi gndye bağlanacak, kontrol edin.
Şarj devresi kısmında anahtar kapalı iken usbye takılırsa, pil aşırı şarj olup patlar. Önlemini alın
Hocam teşekkür ederim, Şarj devresine yine bakacağım direnç ve kondanstörlere esp pinlerini kontrol etmişdim. "Butonlarin bağlantıları ayrı ayrı, özel sebebi yoksa hepsini aynı şekilde yapın." ne demek istediğinizi pek anlamadım menu select pek önemli değil diye öyle yapayim demişdim.

Pcb'yi üretime vermeden önce malzemeleri alın. Ayrı bir dosyada sadece elemanları koyup, 1:1 olarak çıktı alın. Gerçek elemanları kağıdın üzerine koyup silkscreen ve pad'leri kontrol edin. Belki siz kılıfta hata yapmışsınızdır, standart kütüphane hatalı olabilir ya da elde lehimelemeye uygun olmayabilir.

Pcb'ye çok ayrıntılı bakamadım, sadece gnd plane geçişleri için daha fazla via atabilirsiniz (bazı geniş bölgelerde bir tane var), silkscreen'deki süslerden daha önemli.

En ince yol ve en küçük via ölçülerini, sipariş vereceğiniz yere göre kontrol edin.

Forum istatistikleri

Konular
9,318
Üyeler
3,852
Son üye
evoxking

Son kaynaklar

Back