Yurt dışı alişveriş cimer

a.zorba

Aktif Üye
bugun face de gezinirken denk geldi faydası olurmu bilmiyorum arkadaşın biri güzel bir yazı ile olayı özetlemiş vakti olan arkadaşlar . cimer ticareret bakanlıgına yazarsa belki bir faydası olur.

Ticaret Bakanlığına
Konu:
Kişisel kullanım için yurtdışı alışveriş limitinin artırılması talebi
Sayın Yetkili,
Emekli bir kamu görevlisi olarak, emeklilik sonrası hobim olan elektronik ile ilgilenmekteyim. Bu alanda çalışırken, projelerimde ihtiyaç duyduğum birçok elektronik komponentin ülkemizde sınırlı sayıda bulunması nedeniyle, yurtdışından sipariş verme zorunluluğu doğmaktadır. Özellikle Çin merkezli tedarikçiler, dünya genelinde uygun fiyatlı ve çeşitli elektronik malzemeler sunmaktadır.
Ancak, mevcut gümrük mevzuatına göre, kişisel kullanım amacıyla yurtdışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen ürünlerin toplam bedelinin (kargo dahil) 30 €’yu aşması durumunda, yüksek vergiler uygulanmakta ve bu durum küçük çaplı bireysel projeler için önemli bir engel oluşturmaktadır.
Bu bağlamda, aşağıdaki taleplerimin değerlendirilmesini arz ederim:
    • 30 €’luk limitin artırılması: Bireysel kullanım için bu limitin, özellikle elektronik gibi teknik malzemelerde, daha makul bir seviyeye (örneğin 100 € veya daha fazla) yükseltilmesi,
    • Hobi ve kişisel gelişim projeleri için özel muafiyetlerin sağlanması: Hobi ve eğitim amaçlı alımların desteklenmesi adına, bu tür ürünlere yönelik vergi düzenlemelerinin hafifletilmesi,
    • Basitleştirilmiş prosedürlerin uygulanması: Küçük ölçekli siparişler için daha kolay ve hızlı bir işlem sürecinin geliştirilmesi.
Bu tür düzenlemelerin hayata geçirilmesi, bireysel teknoloji ve elektronik projeleri destekleyecek, yenilikçi fikirlerin geliştirilmesine olanak sağlayacak ve ülkemizde bu alanlara olan ilgiyi artıracaktır. Taleplerimin kamu yararına olacağı düşüncesiyle konunun tarafınızca değerlendirilmesini rica ederim.
Gereğini arz ederim.
Saygılarımla,
[Adınız Soyadınız]
Adres:
[Adres bilgilerinizi buraya yazabilirsiniz]
Telefon: [Telefon numaranız]
E-posta: [E-posta adresiniz]

Cevabı "ilgili" makamlarca taahhütlü postayla adresinize 3 ay sonra gönderilir. 12 ay dolduğu zaman bir email gelir. "cevap, iyi miydi" manasında anket doldurmanız istenir

bunun galiba bir istisnası var. arkadaşımın teknokentdeki ofisine sipariş ettiğimiz pcbler hiçbir gümrük vs takılmadan geldi.
fakat şunu tam çözemiyorum hobi elektroniği-arge vs. (devlete millete faydalı) ile temudan terlik-gözlük alanı nasıl ayırd edecekler ?
kanunda böyle istisnalar yapmak çok zor bir iş.

Bireysel projeye destek olun. Başarılı olursam şirket kuracağım, daha çok vergi alabileceksiniz şeklinde bir motivasyon belki daha etkili olur.

"Eğleniyorum, hobiciyim. zorluk çıkarmayın" ifadesinden sistem hoşlanmayabilir.

Dikkate alınacağını zannetmiyorum.

.... nolu kanunda böyle böyle diyor, bakanlığımızın bu kanunlarda değişiklik yapma yetkisi yoktur gibi bir cevap gelecektir.

Bence yazılan mektuptaki öneriler birbiri ile çelişkili. 100 Avro limit konursa, biraz faydası olacaktır ama gene de net bir çözüm sunmayacak. Mesela en ucuzundan bir elektronik yük alamayacaksın Çin'den.

Kişisel ve ticari ayrımı da uygulanması mümkün olmayan bir kural. Türkiye'deki bütün firmalar yurtdışından şahsi ev adresleri üzerinden sipariş vermeye başlayacaktır. Daha önce oldu. "Numune" komponent için ticari firmalara istisna getirildi. Bu yapıldığı günün ardından, BÜTÜN İTHALATLAR "numune" oldu.

Tek uygulanabilir prosedür, basitleştirilmiş usul. Yani hiçbir ithlalat, beyanname, konşimento, ordino, ardiye, yolluk, bolluk, çevreyi koruma, yemek parası vs olmadan, ürünün ederi üzerinden belli bir verginin tahsil edilmesi. Mesela %50 bile olsa, 1000 dolarlık mal Türkiye'ye varıyor, 500 dolar vergiyi de yatırıyorsun, hemen kargoya veriliyor.

Çok düşündüm, eşle dostla sohbet konusu yaptık, bu 30 euro limitiyle ne yapılmak isteniyor olabilir. Genel kanı yerli üretimin desteklenmesi olabilir diye düşünüyorum. Ama bu mantıkla gidilirse ancak sürtünme yöntemiyle üretim gerçekleşir.

Çok düşündüm, eşle dostla sohbet konusu yaptık, bu 30 euro limitiyle ne yapılmak isteniyor olabilir. Genel kanı yerli üretimin desteklenmesi olabilir diye düşünüyorum. Ama bu mantıkla gidilirse ancak sürtünme yöntemiyle üretim gerçekleşir.

Bu konunun bağımsız, bilimsel cevabını ben de çok merak ediyorum. Ama Türkiye'de bu soruyu kime sorarsan sor, alacağın cevap siyasi bir cevap olacaktır.

kargo yoluyla getirilen ürünlerin toplam bedelinin (kargo dahil) 30 €’yu aşması durumunda, yüksek vergiler uygulanmakta ve bu durum küçük çaplı bireysel projeler için önemli bir engel oluşturmaktadır.
Geçen hafta 223 TL çin den sipariş ettiğim 4 ad. Çipe kapıda PTT ye 261.5 TL vergi ödedim.
Hesap yaptım %30 gümrük vergisine ilave %20 KDV ilave ettim . matematik ağladı. yine hesap tutmuyor.
Devletimiz sağolsun vardır bir bildiği...

Son düzenleme:
İç piyasa esnafı iş yapsın

Tamam iş yapsın. Ama iç piyasada bulunmayan bir sürü temel komponent var, hatta çoğu iç piyasada bulunmuyor. Bu durumda yerli esnaf iş yapamadı. Veya iç piyasada bulunuyor, fiyatı Çin'e göre 5 kat daha pahalı. Gene iç piyasa esnafı iş yapamadı.

Benim tahminim, döviz fiyatlarını baskılamak. Yurt dışı alış veriş iyice zorlaşınca, döviz ihtiyacı azalıyor ve kurda ani artış engellenmiş oluyor. Ama tabi gerçek ekonomist olan ve siyasi bir kaygısı olmayan birisinden bir açıklama duymak daha iyi olurdu.

Son kullanıcı bireysel olarak alış veriş platformlarından da alsa, yurtiçi tedarikçiden de alsa döviz çıkışı her halükarda olacak. Bunun olmaması mümkün değil. Bu mantıkla yerli üretici desteklenmiş olmuyor. Çünkü dünyadaki ülkelerin birçoğunda olduğu gibi bizde de reel üretim yok. Çin den tam mamul veya yarı mamul ürün alıp, bir kutuya toplamakla üzerine etiket yapıştırmakla üretim olmuyor maalesef. Asıl üretim hammaddeyi işleyip yani toprağı işleyip mamul yada yarı mamul elde ederek gerçekçi bir katma değer elde etmekle oluyor. Çin bunu çok büyük oranda başarmış bir ülke. Bence burada yapılmak istenen insanların alışveriş yapmasını zorlaştırarak para harcama isteklerini azaltmak böylece dolaylı yoldan enflasyona olumlu katkı sağlanmak.

Çin'den bir ürün alacaktın ve bunu da döviz ile yapacaktın (tamam kredi kartı ile TL ödüyorsun ama oradan bir döviz alım/satımı otomatik gerçekleşmiş oluyor). Ama şimdi limitler geldi ve bu ürünü alamadın. Dolayısıyla o döviz alış/verişi gerçekleşmedi, dövize ihtiyaç azalmış oldu ve kur baskısı oluşmadı.

iç piyasa ile alakası yok bence. tüm strateji tamamen harcamaları durdurmak üzerine, KK ödemelerini %40 yaptılar, nakit avanları 25K ile sınırladılar. 1M limitli kartın nakit avansı 25K, telefonda vs taksiti kaldırdılar. insanlar alışveriş yapmasın iyice borca dara düşüp isyan çıkmasın diye.

çünkü döviz bazında bile aynı gelir ile 2-3 sene önceye kıyasla aynı yaşam standartını sağlayamazsınız. 2000 usd ile yaşıyorsanız şu an aynı yaşam kalitesi için 4000 usd lazım. bu dünyanın hiçbir yerinde yok. döviz baskılanıp carry trade teşvik edildiği sürece de düzelemez. o yolun da çıkışı çok karanlık.

bu gün gelişmiş bir ülkede dolara alacağınız en iyi faiz %5, peki uzak diyarlardan katarlı el-habib ne yapıyor türkiyeye geliyor
2024 başında 1 milyon usd bozduruyor o günkü kura bakalım 30tl = 30.000.000 tl
el-habib dostumuz parasını güzel faiz veren bir türk bankasına koyuyor ve 1 yıl bekliyor elinde şu an 40.8 milyon türk lirası var.
bu dostumuz bir dövizciye gidiyor ve usd kuruna geri dönüyor 40.8 milyon / 35.35 = 1.154.000 usd ediyor.
arkadaşımız dolarına dünyada alacağı %5 yerine tertemiz %15 fazini alıp çıkıyor.

bu 1 milyon usd çok ufak bir rakam. bunu 10-20 milyonla yapanları biliyorum. çok daha büyük miktarlar ile yapan binlercesi
daha var. bu aradaki döviz bazında %10 luk farkı kim finanse etti ?

yani bizim temudan aldığımız terliğin veya basit pcb'nin aylık toplamı ile şu hesapta bahsettiğim usd ihtiyacının kıyaslanabilir olduğuna ben inanmıyorum. bir yanda onlarca milyar dolarlık toplam hesaplar dönüyor bir yanda da 100-200 milyon usdlik bir bakiye var.

işin kötü yanı döviz-enflasyon ilişkisi olağan akışında gitseydi gene bu enflasyon olur ve fiyatlar yükselirdi ama döviz bazında %100 değil %10-20 fakirleşirdik. yani 2000 usd ile geçinen aile 2500 usd ile aynı hayatı yaşayabilirdi. şimdi bu hesaptan dönülürken faiz düşürülecek sözde enflasyon düşmesi gerekirken biten carry trade nedeniyle hızla artan döviz ithal mallara bağlı olarak fiyatları gene arttıracak. yani ekonomiyi dökme suyla çevirmeye çalışıp sisteme çomak sokunca işler tamamen çorba oluyor.

vergi, gümrük 30 euro limiti falan bunlar bizim sorunumuz. devlet nezdinde çok daha dev sorunlar var bunu düşünmezler bile. daha geçen bir bakan açıklama yapıyordu. "emekli maaşlarını nasıl ödeyeceğiz onun derdine düştük" diye. ödeyecekler tabi ama zam yapmayarak adım adım emekli maaşları hiçbir derde derman olmaz miktara düşecek.

Son düzenleme:
Youtube'a bakarsan, devlet yönetmeyi dün uçak, helikopter üretmek gibi savunma sanayisinde, bugün ekonomide, yarın başka bir alanda bütün millet çok iyi biliyor ve farkında.

Fakat iş bunları yönetecek adamı seçmeye gelince kimse bir halttan anlamıyor. Hatta millete koyun deniyor. Bu yaman çelişkiyi anlamıyorum.

Geçen hafta 223 TL çin den sipariş ettiğim 4 ad. Çipe kapıda PTT ye 261.5 TL vergi ödedim.
@posta 223TL ye kargo ücreti dahilmiydi veya kargo ücretsizmiydi.

Bir arkadaşım 100 adet kadar smd komponentler dizilmiş pcb nin ithalat işlemi için gümrük müşavir firması ile görüştü. Onlar dizgili kartlar için, kartın değerinden bağımsız ayrıca 30usd gibi bir tutar eklenir demişler.

Yakın zamanda dizgili kart getirten veya araştırma yapan varmı? Dizgili pcbler için vergi oranları haricinde, ilave sabit bir bedel uygulaması varmı?

kargo ücreti dahilmiyd
Evet.
Ücretsiz kargo ..
Screenshot_2025-01-16-19-50-18-481_com.amazon.mShop.android.shopping.jpg

@posta 223TL ye kargo ücreti dahilmiydi veya kargo ücretsizmiydi.

Bir arkadaşım 100 adet kadar smd komponentler dizilmiş pcb nin ithalat işlemi için gümrük müşavir firması ile görüştü. Onlar dizgili kartlar için, kartın değerinden bağımsız ayrıca 30usd gibi bir tutar eklenir demişler.

Yakın zamanda dizgili kart getirten veya araştırma yapan varmı? Dizgili pcbler için vergi oranları haricinde, ilave sabit bir bedel uygulaması varmı?

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,226
Üyeler
2,918
Son üye
LostFearLess

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back