Drone için yük bırakma aparatı

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Arkadaşım Teknofest yarışmasına hazırlanıyor. Otonom drone ile görüntü işleme ve yük bırakma görevini yerine getirmeye çalışıyor.
Görev:
Kırmızı ve mavi bölgeyi tespit edip o bölgenin üzerine uçmak ve o bölge ile aynı renkteki yükü bölge içine bırakmak.
Yani kırmızı bölgeye ulaştığı zaman kırmızı yükü, mavi bölgeye ulaştığı zaman mavi yükü bırakacak.

Aparatın hafif olması isteniyor.
Aparat şekillenmeye başladı.
IMG-20250219-WA0002.jpeg

IMG-20250219-WA0009.jpeg

IMG-20250219-WA0016.jpeg
17400600030884481912044487035464.jpg
17400605288429006861233567684341.jpg

Son düzenleme:

Endswitchler ve motor sürücü henüz bağlanmadı ama bitince güzel olacak inşallah.
Video / görsel paylaşmam da sıkıntı yok ama 3d çizimleri arkadaşa soracağım. Sıkıntı yoksa 3d çizimleri ve gijon + pirinç çubuğun boyutlarını paylaşırım.

Eğer daha da küçük ve hafifi gerekirse lineer aktüatör olarak CD/DVD player içindeki minyatür mekanizma kullanılabilir. Tabi daha güçsüz olacaktır ve 2 fazlı step motor olarak sürmek gerekecek.

1740061409705.png

1740061560274.png

Elimde birkaç tane var ama güç olarak yetmeyecektir. İki tane yarım kiloluk yük olacak. Yani mil üzerinde 1kg yükün ağırlığı olacak. Hem redüktör hem giijon olunca burada yeterli tork var ama step motorda bunu sağlamak zor olacak.
Yine de öneri için teşekkür ederim.

Minicik bir selenoid daha pratik olmaz mi?

Elle kurulan duzenegin kurtarma pimi selenoid ile cektirilebilir.

Hatta tek kullanimlik duzenekte olabilir. Bir ipcik isitilip kopartilabilir.

Hafiflik acisindan oneriler benimkisi.

Başta o şekilde düşündük ama iki yük olacak ve yükleri bırakma sırası belli değil. Bu yüzden çift selenoid olmak zorunda.
Hatta aynı mekanizmayı servo motor ile de kurmak aklımıza geldi ama sadece motor buradaki tüm makanüzmadan daha ağır. Kaldı ki aparatları olacak

Minicik selonidler var ama sectigin motor da guzel. Fakat o gijon fazla kaba ve agirlik yapar. Kurulmus duzenegin kurtarma pinini o reduktorlu motorla aktive edebilirsin.

1740064345132.png

Son düzenleme:
Motorun boyundan dolayı sistem biraz uzun oldu. Gijonun boyu toplamda 4cm civarında. Motor + 2 tane kaplin + gijon toplam 14gr.
Taban kutusunu yanlışlıkla %100 doluluk4a bastım. %20~25 doluluğa düşürünce 6~7gr daha hafifleyecek.
17400643223047908540171180437827.jpg

9 gr mikro servolar var bunların torku epey yüksek direkt bile kullanılabilir, ya da bu servoların çok turlu olanları var o zaman sendeki motora yakın torkla mili çevirebilir. harici driver vs tüm ağırlıklardan da kurtulmuş olursun 6 volt besleme ve 1 tane pwm sinyali yeterli kontrol için.

Yükü sıkmaya dayalı tutma mekanizmalarda torkun ayarlabilir olması gerekiyor. Vida ile çene arasında yay ekleyin derim.
Yükün ölçüleri ve ağırlığı nedir?

Şu anda bu sistemde bir sıkıntı yok. Sadece fikir vermesi açısından paylaştım.

Yükü sıkmaya dayalı tutma mekanizmalarda torkun ayarlabilir olması gerekiyor. Vida ile çene arasında yay ekleyin derim.
Yükün ölçüleri ve ağırlığı nedir?
2 tane yarımşar kilo yük olacakmış. Boyut çok kritik değil. Kum yada demir olabilir.

Günceli takip etmesi açısından güzel bir kategori.

Başka bir arkadaş da sualtı ROV kategorisi için hazırlanıyor. Ama bazı kurallar takımları bezdiriyor. Denizin 20mt altında çalışması isteniyor. 2 bar basınç altında sızdırmazlığı sağlamak kolay değil. Daha doğrusu sızdırmazlığı sağlanmış hazır ürünlere yönlerdirme var.

IMG-20250117-WA0129.jpeg

IMG-20250117-WA0125.jpeg

Kapak ve flanş için yaklaşık 2kg filament harcadım. 2 bar basınçlı ortam bulamadığım için test edemeden gönderdim.
IMG-20250116-WA0029.jpg

2 tane yarımşar kilo yük olacakmış. Boyut çok kritik değil. Kum yada demir olabilir.
Yükün dron hareket edince değişik ivmelerden dolayı kayarak çenelerden kaçma ihtimali var. Çenelere zımpara yapıştırarak bunun önü alınır.
Tutma hareketi otomatik değilse kilitleme mekanizmalar sıkma yöntemine iyi alternatif durumuna gelir.

Günceli takip etmesi açısından güzel bir kategori.

Başka bir arkadaş da sualtı ROV kategorisi için hazırlanıyor. Ama bazı kurallar takımları bezdiriyor. Denizin 20mt altında çalışması isteniyor. 2 bar basınç altında sızdırmazlığı sağlamak kolay değil. Daha doğrusu sızdırmazlığı sağlanmış hazır ürünlere yönlerdirme var.

40399 eklentisine bak
40400 eklentisine bak
Kapak ve flanş için yaklaşık 2kg filament harcadım. 2 bar basınçlı ortam bulamadığım için test edemeden gönderdim.40401 eklentisine bak
Kapaktaki kablo rakorları ne için Hocam?

Kapaktaki kablo rakorları ne için Hocam?
Sualtı cihaz olacağı için 8 adet motor ve diğer elektrik bağlantısının sızdırmazlığı rakor ile yapıldı. Bu yüzden 10 tane rakor var.

Yükün dron hareket edince değişik ivmelerden dolayı kayarak çenelerden kaçma ihtimali var. Çenelere zımpara yapıştırarak bunun önü alınır.
Tutma hareketi otomatik değilse kilitleme mekanizmalar sıkma yöntemine iyi alternatif durumuna gelir.
3d yazıcı ile basılan sistemde parça kırılmadıktan sonra bırakma ihtimali yok. Ençok hoşuma giden yanı da bu.

Forum istatistikleri

Konular
7,356
Üyeler
2,982
Son üye
merthkm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back