Bugune kadar piza yaptigimi saniyordum

Mikro Step

Kıdemli Üye
Mutfakla aram iyidir. Hamurisleri vs de yaparim. Tabiki piza da. Fakat kalin pizadan cok zevk almiyorum. Hani ici ekmek gibi iki yada uc cm kalinlikta olanlar tamam karin doyuruyor ama bekledigim lezzetten yoksun oluyor.

Verecegim tarif lezzet arayanlar icin.

Akilli bidiga sordum. Italyan restorandlarda yedigimiz kalitede ince piza yapmayi ogretirmisin diye.

Bana bir tarif verdi sonuc muhtesem. Bugun hatalarimdan da ders alip bir daha yaptim. Italyan Pizacimi yoksa ben mi yaptim anlayamazsiniz.

O derece yani.

Pizzacilarin firininin sicaklik degerlerine ev firinlariyla ulasilamiyor. Bu nedenle ya pizza tasi almaniz gerekiyor ya da benim yaptigim gibi elektrikli sac ile on pisirme de yapmaniz gerekecek. Pizza tasini uzun sure isittiginizda pizzanin alti istenen kitirliga ulasiyormus ben pizza tasi yerine elektrikli sac kullandim.

250 gram un (Tip 00 unu varsa mükemmel olur, yoksa elenmiş normal un)
160 ml su (ılık)
5 gram tuz
3 gram instant kuru maya
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Unu bir kaba alip ortasını açıp mayayı suyla karıştırarak dökuyoruz.

Hafif karıştırip tuzu ekliyoruz.
Zeytinyağını da ekleyip yoğuruyoruz. Hamur biraz yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda olacak sekilde. Gerekirse çok az un ya da su eklenebilir. Bu ilave eklenti kullanilan unun ozelligindeki belirsizlikten dolayi

En az 10 dakika yoğurup üzerini örtuyor ve olabildigince uzun (en az 1 saat oda sıcaklığında) mayalanmaya bırakiyoruz. Tarif ilave olarak 12 saat buzdolabinda bekletmeyi ongoruyor. Ben Buzdolabini isin icine karistirmadan 3 saat oda sicakliginda mayalanmaya biraktim.

3 saat sonunda hamuru bicakla iki parcaya ayiriyoruz. (iki tane 30cm capli ince piza yapacagiz)

Sosun yapimi

1 su bardağı rendelenmiş domates ya da konserve domatesi bir canaga dokuyoruz.
1 diş sarımsagi sarimsak ezici ile ezip domatese katiyoruz.
1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kekik ve feslegen katiyoruz.

Üst malzeme

150 gram rendelenmis mozzarella
Varsa taze fesleğen
yarim corba kasigi zeytinyağı

Elektrikli sac sogukken uzerine bir tatli kasigi kadar misir unu yayiyor ve yaptigimiz hamurun birinci parcasini koyuyoruz.
Hamurun ortasina bastirip avuc icimizle hafifce ezip her iki elin 4 parmagi ile hamuru cekistirerek 30 cm capli hamur elde ediyoruz.
(Merdane kullanmak yok, sonucu olumsuz etkiliyor) Pizamiz bu sartlarda 4..5 mm kalinlikta olacak.

Elektrikli saci calistirip hamurumuzun alti kahverengilesinceye kadar pisiriyoruz. Yari pismis pizanin ustune domatesli sosumuzun yarisini yayiyoruz. (Diger yarisi da ikinci pizaya)

Peynirimizi (75 gram) yayiyoruz. Hamurun en dis kenarinda 1 parmak kadar bosluk olacak.

Ardindan pizamizi 300 dereceye isitilmis yemek firinina veriyoruz ve 10 dk pisiriyoruz. 10 dk konusu firininiza bagli bir durum. Pisen pizanin renginden sureyi daha az daha uzun belirleyebilirsiniz.

Piza piserken ikinci pizanin hamurunu acacaksiniz. Sicak sacta hamur acilmiyor gerekirse tezgahta acin sonra sacin ustune koyun.

Piza pistiginde uzerine 1 tatli kasigi zeytin yagi gezdirin. Taze feslegen yapraklari ile susleyin.

Garanti veriyorum. parmaklarinizi yiyeceksiniz. Daha yok mu diyeceksiniz.

Onemli not: Verdigim gramajlara harfiyen uyun.

Son düzenleme:
Hatalarimdan ders aldim bugun bir daha yaptim demistim.

Ne hata yaptim. Dun (pazar) piza tasi almak istedim fakat hafta sonu oldugundan uygun fiyata veren dukkanlar kapaliydi.

Bende dibi kalin metal sapli bir tavayi firin icine ters koyup tava tabanini duz sicak yuzey gibi kullanmak amaciyla firini uzun sure calistirarak metal tavanin isinmasini sagladim. Ardindan yaptigim piza hamurunu tava tabanina yaydim.

Ancak bu duzenek umdugum sonucu vermedi ve piza pistigi halde alti gevrek olmadi.

Bu nedenle bugun elektrikli sac teknigini kullandim.

Zaten bu teknige pre heat/cook teknigi deniyor.

Gercek piza firinlari tas tabanli ve yuksek sicaklikta oldugu icin hamurun alt kisminin pisimi daha guzel oluyor. (Alt kismi hafif kitir ust kismi yumusak)

Kullandigim elektrikli sac nasil bir sey derseniz?

Bu un mamulu ürünlerden bir şekilde kurtulamıyoruz. özellikle gece yarısı. :)

Lahmacun hamuru gibi ince pizza yapılırsa haftada 1 tane yenebilir. Öncesinde 15 dakika kadar hızlı koşu yapmak yararlı. Bu sayede insülin direnci ince ayar olacak yemekten sonra uykunuz gelmeyecek.

Bir ara şu Hintlilerin roti makinasından yapıp tavada lahmacun yapasım vardı. Kilo aldırmasından korkup vazgeçtim. Pizzaya hiç girişmem... :rolleyes:

Mayanin hamur icine hapsettigi CO2, hamurun merdane ya da oklava ile ezilmesi durumunda hamuru terkediyor. Bu da pisecek hamurun ozelliklerini degistiriyor. Sonucta lezzet degisiyor.

Bu nedenle bu bahsettigim pizada hamurun elle hamuru gere gere genisletilmesi onemli.

Piza ustalarinin show videolarini izlemissinizdir onlarda dondurerek havaya atip merkezkacla hamurun genislemesini sagliyorlar.

Son düzenleme:
Patent almayı düşündüğüm icat var. İlgilenirseniz siz buyrun alın. İkramım olsun:

Maya kullanmadan yüksek teknoloji ile hamur kabartılacak. Gaz doldurulacak. Bekleme süresi olmayacak

Belki yarar. Bunu deneyip patent alsanız mutluluk duyarım. Bir çayınızı içerim
Mayasız ürünler var. Galiba lavaş mayasız yapılıyor

Belki yarar. Bunu deneyip patent alsanız mutluluk duyarım. Bir çayınızı içerim
Mayasız ürünler var. Galiba lavaş mayasız yapılıyor
Benzeri yöntem literatürde var sanki.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,806
Üyeler
3,143
Son üye
erenpolat-34

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back