Memlekette fiber internet sonrası alternatif ofis ve elektronik laboratuvarı

Sercan

--
Forumda zaman zaman bahsetmiştim; memlekete fiber internet altyapısı geldi. 1000 Mbit interneti bağlattım, üstüne bir de yedekleme için server kurulumunu yaptım.

Arabayla geldiğim için çoğu ekipmanı getirdim ama kabineti henüz getiremedim. Ev iki katlı ama ofis olarak pek uygun değil. Şimdilik server odalardan birinde duruyor, kabinet de gelince kesin ayrı bir alan lazım olacak.

Önce çatı boşluğunu düşündüm ama orada toz sıkıntısı olur dedim. Sonra en iyisi çatı katına komple bir ofis kurmak diye karar verdim. Hem İstanbul’dan uzaklaşıp buraya daha sık gelmek için de güzel bir bahanem olacak.

Elektronik laboratuvar ekipmanlarının bir kısmını da taşıdım. Analog osiloskop, 2 adet Korad güç kaynağı, Uni-T sinyal jeneratörü derken, kullanmadığım Ender-3 Pro yazıcı bile geldi.

Şimdi ofisi kurarken ekipmanları rahat yerleştirebileceğim bir düzen planlıyorum. Çatı arasında server için iyi havalandırılan ayrı bir bölme, ayrıca küçük bir tuvalet ve çay-kahve için mini bir mutfak da olacak. Burada 3 faz elektrik de var ve ayrıca mekanik atölyeye çevirebileceğim bir garaj bulunuyor ama onlar bu konunun konusu değil.

Siz olsanız çatı katında server için nasıl bir havalandırma/soğutma çözümü kurardınız?
Elektronik laboratuvar için masa düzeni ya da ekipman yerleşimi konusunda tavsiyeleriniz var mı?
Böyle bir ofisi daha işlevsel hale getirmek için “olmazsa olmaz” dediğiniz şeyler neler?

WhatsApp Image 2025-08-17 at 16.23.57.jpeg

Son düzenleme:
Cati kati yaz aylarinda tam bir cehenneme doner. Kisin da buz haneye.

Cok ciddi izolasyon yaptirman gerek. Gene de elektrikli cihazlarla sogutman yada isitman gerekecek.

Benim evin cati kati zaten bir oda seklindeydi durulmuyordu. Cati da da sorun vardi. Izolasyon yaptirdik. Fakat ek isitma/sogutma yapmadan yasanacak gibi degil.

sunucuyu hem gürültü hem ısı yayımından dolayı varsa bodrumda çalıştırmak en iyisi. Yazın makul bir oyun bilgisayarı bile odayı çekilmez yapabiliyor.

10 yıldır teras kat bir dairede oturuyorum. Daha öncesinde de birkaç evim yine terastı. Ne kadar sıcak olsada sunucu orada çalışıyor.

İstanbulda böyle olmasına rağmen burada sunucu, çatıda bir küçük bir özel alanda olacak.

Bizim buralarda rüzgar doğudan esiyor ve sunucuyu doğu yönünde konumlandıracağım. Gündüzleri öğlene kadar güneş alıyor. Öğleden sonra eğimin de etkisi ile güneşin kavurucu sıcaklığı kayboluyor. Sonrası sürekli rüzgar. En fazla bir aylık bir süreçte ısı bir miktar artabilir.

Ayrıca çatıdaki bu özel alanda özel havalandırma sistemi kuracağım. Dışarıdaki esintiyi de sunucuyu soğutmak için kullanacağım.

Çatı arasına mümkün mertebe bir şey koymayın. Ne olur ne olmaz, yangın çıkar bir şey olur tehlikeli.

Kış aylarında don olursa çatı akabilir, cihazlarınız zarar görebilir.

Kendiniz sürekli orada duramazsınız rahatsız edici bir hava ve koku olur.

Ayrıca çatıdaki bu özel alanda özel havalandırma sistemi kuracağım. Dışarıdaki esintiyi de sunucuyu soğutmak için kullanacağım.
Mimar Sinan mısın mübarek? :katil2:

Ben çatı katı ile çatı boşluğu kısmını anlamadım. İkisi ayrı yerler mi?
Eğer tek bir yer ise 1.9m yükseklik olan alan kaç m2 ? Çünkü daha alçak yerler ofis bakımından zulüm olur.
Sunucu çatıda olacaksa bence biraz paraya kıyıp içeriden yalıtım yünü, dışarıdan da güneşin etkisini azaltacak yansıtıcı bir folyo iyi olur.
Eğer o kadar imkan yoksa sunucu kabini için başka bir kabin daha yapılıp, sadece o kabine ısı yalıtımı yapılabilir. Hava akışı için rüzgarın geldiği yönü biraz açık bırakırsın. Hatta oraya bir fan koyup rüzgarı içeri çekersin, karşısınada bir egzoz fanı koydun mu akar gider.
2a20ed90c6f70adedf6b84f38f5386cb.jpg

Ayrıca doğal klima denen bir olay vardı. Rüsgar sıkışınca soğuduğu için bir çok küçük delik açılarak rüzgarın bu deliklerden girmesi sağlanıyordu.

Bangladeşli mucit havayı soğutmak için kullanılmış pet şişelerden bir klima yaptı.​

Dünya'nın fakir bölgelerinde özellikle elektriğe erişimin zor olduğu ya da pahalı olduğu mahallelerde bazen problemlere böyle pratik çözümler bulunabiliyor. Çok da karmaşık görünmeyen bu icat oldukça basit bir gözleme dayanıyor.

SICAKLIĞI 5 DERECE DÜŞÜRMEYE YETİYOR

Elinizi ağzınızın önüne getirin ve dudaklarınızı büzmeden yavaşça üfleyin. Elinize çarpan hava sıcak değil mi? Peki dudaklarınızı büzerek üfleyince ne oluyor? Hava soğuyor. Bu icat da aynı prensibi kullanıyor. Havanın bir boğazda sıkıştırılarak soğutulmasına. Göründüğü gibi pet şişeleri keserek bu darboğazı oluşturuyorlar ve söylediklerine göre bunlardan bir tanesi sıcaklığı 5 derece düşürmeye yetiyormuş.

kullanilmis-pet-siselerden-klima-yaptilar-8527397_x_7065_amp.webp

Cati katli evler Amerikada yaygin. Amerikan evlerinde bu soruna dogal sirkulasyonla havalandirma yaparaki cozum getirmisler.

Youtube da videolari vardi.
Bu sisteme yanlış hatırlamıyorsam "tüm ev havalandırma sistemi" gibi bir şey deniyor. Çocukken çizgi filmlerde gördüğümüz fare Jerry'nin kedi Tom'dan kaçıp girdiği havalandırma delikleri de muhtemelen bu amaçla yapılmıştı.

10 yıldır teras kat bir dairede oturuyorum. Daha öncesinde de birkaç evim yine terastı. Ne kadar sıcak olsada sunucu orada çalışıyor.

İstanbulda böyle olmasına rağmen burada sunucu, çatıda bir küçük bir özel alanda olacak.

Bizim buralarda rüzgar doğudan esiyor ve sunucuyu doğu yönünde konumlandıracağım. Gündüzleri öğlene kadar güneş alıyor. Öğleden sonra eğimin de etkisi ile güneşin kavurucu sıcaklığı kayboluyor. Sonrası sürekli rüzgar. En fazla bir aylık bir süreçte ısı bir miktar artabilir.

o zaman havalandırmanın girişinin yağmur suyuna karşı ters olması, toz toprak, haşerat, fare ve farenin kanatlı olanı olan güvercine karşı kademeli filtre kullanmayı önerebilirim.

Ben çatı katı ile çatı boşluğu kısmını anlamadım. İkisi ayrı yerler mi?
Eğer tek bir yer ise 1.9m yükseklik olan alan kaç m2 ? Çünkü daha alçak yerler ofis bakımından zulüm olur.
Çatı kaldırılacak ve aşağıda kırmızı ile işaretlediğim yere, iki odalı bir çalışma alanı kurulacak. Mevcut çatının en yüksek noktası 1,9 m; ofis katı biraz daha yüksek olacak. Çatıdan toplamda 9 x 3,5 metre bir alan kaldıracağız.

Arsa biraz yamaçlı, ama yaklaşık 4 dönüm. Önce ayrı bir konteyner koymayı düşündüm; ancak böyle yapmak, hem daha güvenli hem de kış aylarında evle bağlantısı daha kolay olacağı için mantıklı geldi. Mevcut yapının izolasyonu zaten var; yeni alana da uzatılacak.

WhatsApp Image 2025-08-18 at 19.25.49.jpeg

Çatı kaldırılacak ve aşağıda kırmızı ile işaretlediğim yere, iki odalı bir çalışma alanı kurulacak. Mevcut çatının en yüksek noktası 1,9 m; ofis katı biraz daha yüksek olacak. Çatıdan toplamda 9 x 3,5 metre bir alan kaldıracağız.

Arsa biraz yamaçlı, ama yaklaşık 4 dönüm. Önce ayrı bir konteyner koymayı düşündüm; ancak böyle yapmak, hem daha güvenli hem de kış aylarında evle bağlantısı daha kolay olacağı için mantıklı geldi. Mevcut yapının izolasyonu zaten var; yeni alana da uzatılacak.

43417 eklentisine bak

Gözümde canlandırabildiğim gibiyse güsel olacak gibi anlıyorum. Madem orası çatıdan ziyade yaşam alanı olacak, sıcaktan ekstra kaçınmak için aklıma iki yöntem daha geliyor. 1.Gün ısıyı bu iki odalı kısmın çatısına taşımak olabilir ama kısmi koruma sağlar. İkincisi ise o kısmı güneş panelleri ile kaplamak.
Böylece hem güneşten korur, hem güneşi hasat eder, hem bir miktar enerji sağlar, hemde bu alanda tecrübe sahibi yapar. Tabi her durumda "pamuk eller cebe" olayı var. Ona bir şey diyemiyorum. :)

Söylemeden edemeyeceğim. İçim gitti. Doğa içinde bahçeli bir ev. Mısırlar filan var. Biraz peyzaj ihticacı var ama zamanla olur nasılsa. Darısı başıma ne diyim. :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,147
Üyeler
3,244
Son üye
taker

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back