Eloksal konusunda kendi deneyimlerimiz

Mikro Step

Kıdemli Üye
Bu konuda gecmiste herhalde 10 kez deneme yapmisimdir.

Youtube videolarindaki tarifleri izledim fakat cok basarili olamadim.

Sorunumun boya kaynakli oldugunu dusunuyorum.

Konuya ilgi duyanlar da deneyimlerini paylasirlarsa iyi olur.

Konuyu kisaca ozetlersek aluminyum malzemeyi once yaglarindan temizliyoruz.

Bu amacla deterjanli sicak su ile yikayip ardindan alkol ile siliyorum. Ardindan kostik soda cozeltisinde kisa sure bekletiyorum.

Bu asamada kimyasal asinma oluyor ve kirli yerler varsa kendini ele veriyor.

Yalniz bu islem aluminyumu cok hizli asindirdigi icin dikkatli davranmak gerekiyor.

Temizlik ardindan yikamaya geciyorum. Saf su ile yikama gerekiyor fakat basarisizligimin bir diger sebebi musluk suyu kulllanmam olabilir bilmiyorum.

Yikama ardindan sulfirik asit cozeltisinde elektroliz islemi yapiyorum. Detaylarini (kac amper, polarite ve karsit elektrod cinsini hatirlamiyorum ) sonra yazariz.

Bu islem sonucunda aluminyumun yuzeyinde mikroskopik oyuklar aciyor.

Ardindan suyla tekrar bir temizlik.

Basarisizligimin bir sebebi bu asama olabilir. Cunku olusturulan mikroskopik oyuklarin kapanmamasi (tikanmamasi) gerekiyor.

Bu islem ardindan bir tencerede kaynattigim suya toz boya ekliyorum.

Ardindan aluminyum malzememi 60 derecelere sogumus suya atiyorum.
(Telle asiyorum)

Iste bu islemde boya partikulleri olusturdugumuz oyuklarin icine girip hapsolmssi gerekiyor.

Eger boya partikulleri oyuklardan daha kucuk degillerse boya tutunamiyor. Illaki oyuga girip sikismasi lazim.

Ardindan kaynar suda bekletiyorum sonra da soguk suda yikiyorum. Bu islemler oksitlesme ve mikroskopik oyuklarin kapanmasina neden oluyor. Yani boylarimizin ustu aluminyum oksitle kapaniyor ve boya hapsoluyor.

Bu islemler sonucunda toz boyam cok canli olsada eloksal islemi sonucunda ya belli belirsiz hafif bir renk tonu yada bazi kisimlarda koyu bazi kisimlarda belirsiz renklenme olusuyor.

Kisacasi beni tatmin eden sonuca ulasamadim.

Toz boya olarak kumas boyalari denedim.

Inkjet yazicinin murekebiyle banyo olusturup denedim.

Sonuclarin hepsi olumsuz oldu.

Benzer deneyimleriniz varsa ogrenmek isterim.

Son düzenleme:
Silah boyamada kullanılan bir teknik vardı, sizin anlattığınıza benziyor. Araştırın isterseniz hocam.

O konu da ilgimi cekiyor. Yillar yillar once mekanisyem dayim kacak bir iki tabanca imal etmis sonra polis yakalamis vs anlatirdi.

Hayal meyal demir 3 klorur (halk dilindeki adini hatirlayamadim) ile siyahlastirirdik derdi. Oranlari sormamistim. Bu kimyasalla temas eden demir resmen kahve tonlarinda asiri pasli yuzey halini aliyor.

Muhakkak trigi orani vardir.

Pahali hazir sise icinde satilan sivi urunler var. Alip denemedim.

Bu konu da cok ilgimi cekiyor.

Sonucta talasli imalattan cikan urun boyanmaz ya da bu sekilde korunmazsa oksitlenip leke leke olmaya basliyor.

Benim eski çalıştığım işyerinde siyah eloksal kaplama yapılıyordu. Detaylara hakim değilim ama şunları biliyorum. Herhangi bir ısıtma işlemi yapılmıyordu. Banyolar birkaç aşamalı ve saf su kullanılmıyordu. Atıyorum kostikten çıkıp temiz suya sonra ikinci, üçüncü temiz suya gibi süreçler vardı. Tahminimce temiz suyun zamanla kirlenmesi nedeni ile bir den çok aşamalı oluyor. Kaplama işleminden sonra boyalı banyoda bir süre bekletiyorladı. Son olarak boya tutmuş malzemeyi kurutup yağlayarak parlak görünüm elde ediyorlardı... Kaplama yapan arkadaşların geçmiş tecürbesi olmaması rağmen dışardan bir ustanın birkaç desteği ile işi çözdüler. Tabi İlk başta sorunlu kaplamalar oldu ama sonra tecrübe ile düzelttiler. Banyo ve kaplama süreleri önemli sanırım...

Bu konuda gecmiste herhalde 10 kez deneme yapmisimdir.

Youtube videolarindaki tarifleri izledim fakat cok basarili olamadim.

Sorunumun boya kaynakli oldugunu dusunuyorum.

Konuya ilgi duyanlar da deneyimlerini paylasirlarsa iyi olur.

Konuyu kisaca ozetlersek aluminyum malzemeyi once yaglarindan temizliyoruz.

Bu amacla deterjanli sicak su ile yikayip ardindan alkol ile siliyorum. Ardindan kostik soda cozeltisinde kisa sure bekletiyorum.

Bu asamada kimyasal asinma oluyor ve kirli yerler varsa kendini ele veriyor.

Yalniz bu islem aluminyumu cok hizli asindirdigi icin dikkatli davranmak gerekiyor.

Temizlik ardindan yikamaya geciyorum. Saf su ile yikama gerekiyor fakat basarisizligimin bir diger sebebi musluk suyu kulllanmam olabilir bilmiyorum.

Yikama ardindan sulfirik asit cozeltisinde elektroliz islemi yapiyorum. Detaylarini (kac amper, polarite ve karsit elektrod cinsini hatirlamiyorum ) sonra yazariz.

Bu islem sonucunda aluminyumun yuzeyinde mikroskopik oyuklar aciyor.

Ardindan suyla tekrar bir temizlik.

Basarisizligimin bir sebebi bu asama olabilir. Cunku olusturulan mikroskopik oyuklarin kapanmamasi (tikanmamasi) gerekiyor.

Bu islem ardindan bir tencerede kaynattigim suya toz boya ekliyorum.

Ardindan aluminyum malzememi 60 derecelere sogumus suya atiyorum.
(Telle asiyorum)

Iste bu islemde boya partikulleri olusturdugumuz oyuklarin icine girip hapsolmssi gerekiyor.

Eger boya partikulleri oyuklardan daha kucuk degillerse boya tutunamiyor. Illaki oyuga girip sikismasi lazim.

Ardindan kaynar suda bekletiyorum sonra da soguk suda yikiyorum. Bu islemler oksitlesme ve mikroskopik oyuklarin kapanmasina neden oluyor. Yani boylarimizin ustu aluminyum oksitle kapaniyor ve boya hapsoluyor.

Bu islemler sonucunda toz boyam cok canli olsada eloksal islemi sonucunda ya belli belirsiz hafif bir renk tonu yada bazi kisimlarda koyu bazi kisimlarda belirsiz renklenme olusuyor.

Kisacasi beni tatmin eden sonuca ulasamadim.

Toz boya olarak kumas boyalari denedim.

Inkjet yazicinin murekebiyle banyo olusturup denedim.

Sonuclarin hepsi olumsuz oldu.

Benzer deneyimleriniz varsa ogrenmek isterim.

Yaygın olarak eloksalda (inorganik/metal tuzu boyamada veya elektrocolor uygulamalarında) kullanılan metal tuzu örnekleri:

• Kobalt tuzları
    • Kobalt sülfat (CoSO4)
    • Kobalt klorür (CoCl2)
  • Bakır tuzları
    • Bakır sülfat (CuSO4)
  • Nikel tuzları
    • Nikel sülfat (NiSO4)
    • Nikel klorür (NiCl2)
  • Demir tuzları
    • Demir(II) sülfat (FeSO4)
    • Demir(III) klorür (FeCl3) — dikkat: oksidasyon/yan etkiler
  • Krom tuzları (çevresel düzenlemelere dikkat)
    • Kromik asit / kromatlar (CrO3, K2CrO4) — genelde sınırlı/denetlenmiş kullanım
  • Manganez tuzları
    • Manganez(II) sülfat (MnSO4)
  • Gümüş tuzları (özel efektler, pahalı)
    • Gümüş nitrat (AgNO3)
  • Titanyum ve tantalum gibi oksit oluşturan metallerin tuzları bazı özel işlemlerde kullanılır.
Notlar ve güvenlik:

• Her tuz farklı renk/ton ve dayanım verir; örn. kobalt koyu mavi/siyah tonlar, bakır yeşil-mavi tonlar, nikel gri-siyah tonlar.
  • Krom bileşikleri, gümüş nitrat gibi bazıları toksik/çevresel risk taşır; uygun PPE ve atık yönetimi gerektirir.
  • Konsantrasyon, pH ve işlem parametreleri renge ve doygunluğa etkiler; ticari formülasyonlar genelde bu tuzların karışımlarını kullanır.
duck.ai

Bunların içinde en kolay bulunanı bakır sülfat. Meyvelere kullanıyorlar.

Bakir sulfati ilk firsatta deneyecegim.

Demur3 kloruru daha once dusunmeliydim. Felaket yogun bir pigmente sahip.

Ote yandan kina ve kirmizi recel boyasi da denemedim.

Forum istatistikleri

Konular
8,193
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back