Otel WiFi sistem

senoleker

Yeni Üye
Merhaba;
Bir yurtta Wi-Fi sistemi kurmak istedim. Güzel bir enterprise sistem kurdum. 5651 logları falan, radius sunucu, timestamp v.s. hepsini hallettim. Şifre doğrudan kullanıcı telefonuna gönderiliyor. Kullanıcıdan başkası bilmiyor. Trafik initiate kayıtlarıyla radius accounting kayıtları loglanıp günde 2 kez imzalanıyor ve iki ayrı mekanda saklanıyor. Her şey tamam.
Ama en mühimi, insanlar (en azından bir kısmı) internete giremiyor.
Otel, koridorlar halinde. Her katta V biçimli 2 koridor var. Çok açık bir V, neredeyse doğruya yakın. V nin her iki kolunda karşılıklı 9'ardan 18 oda var. Ortada da 2 oda var. Toplam 38 oda bir katta. Böyle 6 kat var.
Önce 3 tane Ubiquity U6 PRO AP ve bir Ubiquity 4 POE portlu switch aldım. Bir katın bir koluna koridora 3 masa koydum ortalayarak, üstüne AP leri koydum, bir iperf3 sunucu kurdum ve cep telefonu ile odaları dolaştım. En kötü yerde 50 megabitlerde. Tamam, bu olur dedim ve AP leri tavana koydurdum. Sonra yine aynı şekilde odaları dolaştım, tamam.
Sonra her kat için 2 tane switch ve 6 tane AP olacak şekilde sistemi kurarken bir yandan da yangıncılar geldi. Koridorlara tavan hizasından 15 santim çaplı borular döşemeye başladı.
Bunlar konursa bizim wifi berbat olur dedim ama çok da yapacak bir şey yok. Yangın tesisatı, yani canımız wifiden önemli.
Derken bu V nin iki koridoruna kocaman demir kapılar kondu. Merdivenden / asansörden kata girince sağdaki koridora bir demir kapı, soldaki koridora bir demir kapı kondu. Ortada kalan 2 oda sözde koridorların başlarındaki AP lerden alacaktı ama o da yalan oldu. Sonra bu odalara her kata 1 tane olmak üzere 6 tane daha AP koydum.
Bu sırada yurt dolmaya başladı. Artık odalara istediğimiz gibi girememeye başladık. Core switch de yine Ubiquity ve UDM PRO var. freeradius ve rsyslog için de bir ubuntu PC var. Ağ üzerinde 50m kadar da kamera da var ama farklı VLAN'larda. Toplam 5 tane VLAN'ıımız var.
Neyse, Şimdi sorunum kimi odalarda internetr kullanılamıyor. Mesela odaya giriyorsun sıfır çekiyor. Hiç yok. Karşı binanın yan binanın SSID leri geliyor, bizimki yok.
Frakans planlamasını güzel yaptığımı düşünüyorum. Hem 2.4 hem 5 GHz için overlap olmayacak şekilde hücreleri sözde ayarladım.
Çekmeyen yerler oldu, uygun noktaya bir AP koyup mesh ile orayı da aydınlattım.
Ama bir odaya gittim, default gateway'i pingliyorum 10 paketten 5 paketten biri kayıp. Bu şekilde internete girilemez.
İstişare edecek, tartışacak, fikir paylaşacak kimsem yok.
Burada bu işlerden anlayan var mı?
Profesyonel destek de alabiliriz gerekiyorsa.
Saygılar.

Son düzenleme:
Yayın almayan unifiler sistemde tam konfigüre edilmiş gözüküyor mu ?

Bu unifiye ait data kablosunu normal pcye taktığınız vakit ;pingde veya internet kullanımında normal mi davranıyor bunları kontrol ettiniz mi ?

Tüm unifiler güncel firmware’a sahip mi ?

Otel duvarları wifiyi geçirmiyor o zaman.
Dışardan geleni çekiyorsa wifi dışardan aktarılmalı.
Camlardan geçiyordur.

"..Ama bir odaya gittim,..."

Sorun sadece bir odada galiba?

Anlatımından, sanki yangın tesisatı ve metal kapılar konultuktan sonra sorun başladı gibi anladım. Ama bunların WIFI üzerinde bir etki yapması mantıklı gelmiyor bana. Ama bence asıl sorun, yurt kullanılmaya başladığında başlamış.

Burada kesin olarak bir sorun var, o da 802.11ac yani 5 GHz bandı için merkezi bir yere erişim noktası konması yeterli olmaz. 5 GHz erişim noktasında alıcı ve vericinin birbirini görmesi gerekir veya çok yakın olması gerekir. Mesela bizim apartman tünel kalıp yapıda, duvarlar demir dolu ve 802.11ac yan odaya bile gidemiyor. Yani 802.11ac nin tüm odalarda ayrı ayrı bulunması lazım.

2.4 GHz bandı, duvarlarda o kadar engellenmiyor. Ama orada da kullanıcı sayısı çokluğundan bant sıkışması durumu olabilir. Yurttaki bütün veletlerde birden fazla sayıda cep telefonu, laptop, Bluetooth, kulaklık, ve daha akla gelmeyen bir sürü wireless teknoloji var. Bunların hepsi wireless bandına baskı yapıyor.

Sorunu çözmek için her odaya 5 GHz erişim noktası koymak, 2.4 erişim noktası sayısını da arttırmak gerekir diye düşünüyorum. Eğer bu işi profesyonel yapıyorsan da, WIFI kapsama ölçümü yapan cihazlardan edinmekte fayda var. Örnek ürünler

Yayın almayan unifiler sistemde tam konfigüre edilmiş gözüküyor mu ?

Bu unifiye ait data kablosunu normal pcye taktığınız vakit ;pingde veya internet kullanımında normal mi davranıyor bunları kontrol ettiniz mi ?

Tüm unifiler güncel firmware’a sahip mi ?
Evet hocam, U6PRO'da ya da güncellemelerinde sorun yok. Bunun sorununu buldum. Switch/AP kablosundan çıktı.

Anlatımından, sanki yangın tesisatı ve metal kapılar konultuktan sonra sorun başladı gibi anladım. Ama bunların WIFI üzerinde bir etki yapması mantıklı gelmiyor bana. Ama bence asıl sorun, yurt kullanılmaya başladığında başlamış.

Burada kesin olarak bir sorun var, o da 802.11ac yani 5 GHz bandı için merkezi bir yere erişim noktası konması yeterli olmaz. 5 GHz erişim noktasında alıcı ve vericinin birbirini görmesi gerekir veya çok yakın olması gerekir. Mesela bizim apartman tünel kalıp yapıda, duvarlar demir dolu ve 802.11ac yan odaya bile gidemiyor. Yani 802.11ac nin tüm odalarda ayrı ayrı bulunması lazım.

2.4 GHz bandı, duvarlarda o kadar engellenmiyor. Ama orada da kullanıcı sayısı çokluğundan bant sıkışması durumu olabilir. Yurttaki bütün veletlerde birden fazla sayıda cep telefonu, laptop, Bluetooth, kulaklık, ve daha akla gelmeyen bir sürü wireless teknoloji var. Bunların hepsi wireless bandına baskı yapıyor.

Sorunu çözmek için her odaya 5 GHz erişim noktası koymak, 2.4 erişim noktası sayısını da arttırmak gerekir diye düşünüyorum. Eğer bu işi profesyonel yapıyorsan da, WIFI kapsama ölçümü yapan cihazlardan edinmekte fayda var. Örnek ürünler

Hocam, önceden denemelerimi yaptım. Tüm odalarda 50 Mbit veya daha iyi download hızları gördüm. Borular tam AP lerin hizasına geliyor. Patterne baktığımda içerde kalıyorlar. Boru dediğim 15-20 santim çaplı demir borular. 1/2'' gibi değil. :)
Ayrıca sistem, öğrenci sayısına göre çok çok güçlü. Örneğin demir borulardan etkilenmemiş olan etüd odasıında tek bir AP onlarca öğrenciye mükemmel hizmet verebiliyor. Burada ise neredeyse öğrenci başına bir AP olan koridorlar var.
Otelde dış duvarlar dediğiniz gibi olsa da iç duvarlar öyle değil. Bir odadaki AP, yan odadan -60dBm alınabiliyor. Benim ev de tünel kalıp, içeride cep telefonu bile çekmiyor ki onlar 2.1GHz en fazla.
AP sayısını arttıracağız dediğiniz gibi. AP leri oda içlerine alıp 3 odaya 1 AP şeklinde bir çalışma yapacağız. Bir koridoru bu şekilde test ettikten sonra (ki ümidim çok yüksek) diğerlerinde de aynısını yapacağız.
Bu cihazlar hem 2.4 hem 5 hem de 6 (ama sanırım bizde yasak) GHz destekliyor. Aynı anda teorik 300 client'a hizmet verebiliyor.
İş, çok profesyonel sayılmaz. Bir arkadaşın yeri. Hatır üzerine yaptım. Ayrıca merak ettim, amatörlük tarafı da var yani. Birini önermemi istedi, ama zaman yoktu, başıma kaldı. Yoksa profesyonellik alanım bu değil.
Ubiquity'nin heatmap çıkartan telefon uygulaması falan var. Böyle cihazlar, bunu çok sık kullananlar için faydalı olabilir.
Asıl mesele canımın sıkılmış olması. Kendi emeklerim değil, arkadaş da dert değil ama öğrencilere düzgün internet vermeyi geciktirecek olmak canımı sıktı. Şimdi nereden bakarsan 1 hafta 10 gün sürecek bu AP leri ayarlamak...
Salim'e de, canım sıkılınca rahatlamak için anlattım, o da buraya yazmamı söyledi. Sonra biraz sakin kafayla düşünüp birkaç ölçüm yapınca bu şekilde mükemmel sonuç alabileceğimi gördüm.
Şu anda 5 GHz kanalları 20 MHz. Onları da 80'e bile çıkartabilirim belki. Kocaeli üniversitesi Umuttepe'nin orada 5GHZ'in DFS kanallarını sekteye uğratacak radar falan var mı acaba?

Düzgün bir kurulum ve konfigürasyonla unifi sizi asla yarıyola bırakmaz.

Unifiler alçıpan tavan içinde olmasın gerekirse ilave ayak yaptırıp yangın borularından 5 cm aşağıda kalacak şekilde konumlandırın.

Anladığım kadarıyla aletin yanından geçen boru neredeyse aleti kapatacak kadar doğru muyum? Aletleri tavandan aşağıya sarkacak hale getirip 1-2 gün öyle test etseniz olmuyor mu?

Forum istatistikleri

Konular
8,357
Üyeler
3,314
Son üye
tarık bektaş

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back