Delik içi kaplama testlerimin sonuçları.

ahmetees

Üye
IMG_20260608_111520_1.jpg
IMG_20260605_120839_1.jpg
IMG_20260605_144751.jpg
IMG_20260605_144801_1.jpg
IMG_20260608_160301_1.jpg

Arkadaşlar sonunda delik içi kaplama işini bitirdim hatta ilk ticari işimide yaptım. 1.resim galvanik kaplamanın sonucu, 2.resim kimyasal kaplamanın sonucu, 3 ve 4.resim kalay kaplamanın sonucu ve 5.resim ise soldermasklı hali devrenin tamamının fotoğrafını çekmeyi unutmuşum yarın yeni bir kart yapacağım onun fotoğraflarını daha iyi çekeceğim. En büyük problemlerimden biri deliklerin pedlerin merkezine tam olarak oturmaması. Yani vialar pedlerin dışına tasabiliyorlar bende delik içindeki kaplama gitmesin diye kalay kaplayıp öyle aşındırıyorum bu sayede delik içleri korunmuş oluyor.

Ekler

• IMG_20260608_160244_1.jpg
    IMG_20260608_160244_1.jpg
    192.8 KB · Görüntüleme: 6
O kimyasalin cok tehlikeli oldugu, kemiklerde erime yaptigi vs deniyordu.
Diyenler var bazıları kanser falanda yapar diyor ama iş güvenliğiyle alakalı araştırmalarımda böyle bir sonuç bulamadım. Şişesinin üzerindeki piktogramlarda da benzeri bir şey yoktu diye hatırlıyorum. Ben çeker ocakta eldiven ile çalışıyorum. Bazı şeyler biraz fazla abartılıyor gibi düşünüyorum hatta bazan bende abartabiliyorum.

Son düzenleme:
Evet akillibidiga kemik erimesini sordum yokoyle bir sey diyor. Bu bilgi forumda yillar once bir uyeden aldigim bilgiydi.

Iyi o kadar da korkulacak bir sey degilse delik kalitesini artirdiginda bu isi yoluna sokacaksin gibi gorunuyor.

PCB isi yapan kendi capinda bayagi da musterisi olan bir arkadasim yillar onceki bir sohbette delik icini kalay kaplamak icin kimyasal yontem degil, erimis kalayi pulvarize edip deliklerin icinden ufleyerek akitmak icin alet yapmaya calistigindan bahsediyordu. Neden boyle bir seye ihtiyac duydu bilmiyorum.

Evet akillibidiga kemik erimesini sordum yokoyle bir sey diyor. Bu bilgi forumda yillar once bir uyeden aldigim bilgiydi.

Iyi o kadar da korkulacak bir sey degilse delik kalitesini artirdiginda bu isi yoluna sokacaksin gibi gorunuyor.

PCB isi yapan kendi capinda bayagi da musterisi olan bir arkadasim yillar onceki bir sohbette delik icini kalay kaplamak icin kimyasal yntem degil, erimis kalayi pulvarize edip deliklerin icinden ufleyerek akitmak icin alet yapmaya calistigindan bahsediyordu.
Neden bu kadar uğraşmış acaba elektriksiz daldırma yöntemi ile 1.5um kalay kaplanabiliyor hemde tepkime otomatik gerçekleşiyor. Bakır ve kalay atomları yer değiştiriyor yüzeyde yer değistirecek atom kalmayınca tepkime kendi kendine duruyor. Galvanik kalay kaplama ise o çok daha kolay oluyor ve sonuçlar mükemmele yakın. Mesela yukarıdaki örnekte teorik olarak 10um kalay var. Direk galvanik ile kaplamak bu iş için en mantıklı yöntem bence. Benim cnc makinem düzgûn çalışmıyor kimya mevzusunu çözeyim bir tane cnc makinesi hemen arkasınada bir tane maskeleme makinesi yapacağım ama sermaye az olduğundan ötürü biraz yavaş olacak gibi duruyor.

Bu delik içi kaplama olayını bir video ile bize de anlatırsan çok makbule geçer. Ben zamanında çok uğraştım ama bilgi yetersizliğinden başaramadım.

O kimyasalin cok tehlikeli oldugu, kemiklerde erime yaptigi vs deniyordu.
Diyenler var bazıları kanser falanda yapar diyor ama iş güvenliğiyle alakalı araştırmalarımda böyle bir sonuç bulamadım. Şişesinin üzerindeki piktogramlarda da benzeri bir şey yoktu diye hatırlıyorum. Ben çeker ocakta eldiven ile çalışıyorum. Bazı şeyler biraz fazla abartılıyor gibi düşünüyorum hatta bazan bende abartabiliyorum.
Bilmediğiniz kimyasallarla çalışırken mutlaka SDS dökümanına (Safety Data Sheet) göz atın.

Örnek: Sigma Aldritch'in paladyum ii klorür dökümanı https://www.sigmaaldrich.com/TR/en/sds/aldrich/205885

Forum istatistikleri

Konular
9,206
Üyeler
3,757
Son üye
derneksoft

Son kaynaklar

Back