Devremin güç katını tasarlıyorum, fikirlerinizi rica ediyorum.

tekosis

Aktif Üye
Arkadaşlar kolay gelsin. Uzun zamandır devre tasarlamıyordum biraz tereddütteyim. Yeni yapacağım devre yurt dışında bir fabrika ortamında çalışacak. Loadcell ile ölçüm yapıp ekranda ölçüme göre çıktılar verecek. Bu cihaz 12V 2A smps güç kaynağı ile beslenecek. Cihazın akım ihtiyacı 350mA civarını aşmaz. Şu anda devrenin güç katına odaklandım. Neler yapılabilir neler yanlış olmuş fikirlerinizi bekliyorum.
güç katı.jpg

12v ile beslersen u1 ısınır. 7 veya 8 volt ile besle.

Çok fazla seri endüktans var. Eğer yükün çektiği akım çok hızlı değişebiliyorsa anlık gerilim çökmeleri meydana gelebilir.

Devrenin blok şeması kabaca bu şekilde. 7805 sadece mcu(3.3V ile), loadcell, hx711, 74hc595 tabanlı taramalı çalışan 4 dijit 7 segment display bir de buzzer sürecek. 7805 ten çekilen max anlık akım 80mA civarında kalacaktır. 7805 smd yüzey montajlı da olabilir to220 paket bir 7805'i yatırıp yüzeye de lehimleyebilirim. Yaptığım(geminiye yaptırdığım) hesaba göre 80ma için 20 derecelik bir sıcaklık artışı oluyor ki bu da güvenli çalışma aralığının içinde.

@kesmez led grubu için 12V kullanıyorum ondan dolayı 12V dan vazgeçmek istemiyorum teşekkür ederim.

@taydin hocam blok yapıda görüldüğü gibi anlık akım çekilecek bir yük yok, sanırım gerilim çökmeleri olmayacaktır. Ben bu filtre yapılarını, ferrit beadları tecrübe de etmek istiyorum. Acaba bu tasarımda aşırıya kaçmış olabilir miyim? Şu var ki cihazın çalışacağı ortam fabrika etrafta punta makineleri vs. olabilir ben dış girişimlere dayanıklı bir yapı kurmaya çalışıyorum.
DEVRE BLOK.JPG

@Mikro Step hocam haklısın. Trafolu yapı dediğiniz gibi güzel bir çözüm ancak şu işi smps ile kıvırabilirsem ileride yapacağım çalışmalar için güzel bir tecrübe olur. Eğer sorun yaşarsak bu teklifin mutlaka aklımda olacak. Cihazda meanvell ya da başka kaliteli bir marka kullanacağız. Bir de 24 bit adc'nin ilk 8 bitini göz ardı etsem de işimi görüyor. geriye 15bit çözünürlük kalıyor ki cihaz için yeterli. 1.5gr hassasiyet yapıyor bana 50gr bile uyuyor.

hx711'leri asansör ağırlık ölçme sistemlerinde kullanıyoruz. bu entegre hem köprü okuma yaptığı hem de girişinde çok iyi bir low pass olduğu için gürültülerden pek etkilenmiyor tabi entegreyi 25-50hz modunda çalıştırıp buradan veri üzerinden gene bir filtreleme daha yapmak mümkün.

asıl sıkıntı zamanla nem-oksit veya iyi temizlenmeyen kartlardaki köprü giriş uçları arasındaki megaohm seviyesi iletkenlik. bu iletkenlikler en başta yapılan kalibrasyonu zaman içinde kaydırabiliyor veya boşta ağırlık okumasına sebep olabiliyor. gene köprü girişlerinde muratanın kendinden kapasitörlü seramik bir filtresi daha takılıydı diye hatırlıyorum. hx711'in giriş uçlarını bir conformal kaplama ile havadan-nemden izole etmek faydalı olur.

Forum istatistikleri

Konular
9,270
Üyeler
3,809
Son üye
yusuf.oztop

Son kaynaklar

Back