0 Ohm Direnc

Katılım
10 Mayıs 2021
Mesajlar
51
Selam arkadaslar,

Bir ekran karti uzerinde cokca 0 Ohm direnc kullanildigini gordum, 0 Ohm direnc kullanmanin basit bir kablodan farkli nedir? Yada devre kartinda direk o hattin baglanmasindan. Meraktan soruyorum, bildiginiz ne gibi avantajlari vardir.
 
Selam arkadaslar,

Bir ekran karti uzerinde cokca 0 Ohm direnc kullanildigini gordum, 0 Ohm direnc kullanmanin basit bir kablodan farkli nedir? Yada devre kartinda direk o hattin baglanmasindan. Meraktan soruyorum, bildiginiz ne gibi avantajlari vardir.
Sanırım üretim esnasında dizgi makinasında hız amaçlı smd direnç gibi ama jumper aslında.
 
Hardware'de opsiyonel özellikleri devreye almak veya çıkarmak için kullanılıyor. Mesela bir I2C aygıtının adresini yapılandırmak için ilgili yerlere 0 Ω direnç atarak o hattı ya Vcc yada GND yapıyorsun. Veya komple bir model numarası kaydetmek için EEPROM koymak istemiyorsan, birkaç tane 0 Ω direnç ile bir model id oluşturabilirsin ve MCU da ona göre hardware'i tanır.

Bir başka kullanım alanı da bir node üzerinde akım ölçümü yapılabilmesini sağlamak. Mesela Vcc hattına koyarak gerektiğinde sökersin ve orada akım ölçümü yaparsın. Veya ARGE aşamasında bazı trace'leri test/deneme amaçlı ayırman gerektiğini öngörüyorsan, hardware'ciye söylüyorsun ve o trace'ler üzerine 0 Ω lar yerleştiriyor. Böylece trace kazımaya gerek kalmadan rahatlıkla söküp takabiliyorsun.
 
Burada da normalde seçim jumperları olması lazım. Pcb yi çizen arkadaş jumper/solder jumper yerine 0R tercih etmiş....

1622033067577.png
 
Bu resimdeki benim kullandığım bir kart. Şimdi neden böyle yapmış diye aklıma takıldı. Buradaki seçim donanımsal bir konfigürasyon yapıyor. Ve son kullanıcı normalde bu jumperlar söküp yanlış takar ise kart zarar göre bilir. İşin işinden çıkılmaz durumlar oluşabilir. Adam jumper yerine Lehimleme yoluna gitmiş mantıklı. Zaten buradaki ayarı son kullanıcı hiçbir şekilde değiştirmiyor. Fabrika bile değiştirmiyor. Sadece özel sipariş olur ise partiyal üretim yapıyordur ve jumperlar farklı oluyordur. Şimdi neden solder jumper kullanmamış.?

Muhtemelen otomatik dizgiler solder jumper atamıyor... Elle uğraşmak istemediğinden de 0R kullanmış heralde...
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,814
Mesajlar
99,258
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top