128X64 GLCD Sorunu

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Elimde iki tane 128X64 GLCD var.
Biri 12864B V2.0
Diğeri 12864A V2.1
B olanı önceden çalıştırıp kullanmıştım. Ama şimdi hem A olanında hem B olanında görüntü alamıyorum.
Örnek olarak LINK'teki devreyi kuruyordum ve çalışıyordu. Bende mi sorun var anlamadım gitti.
Elinde bu ekranlardan olan varsa bir deneme yapabilir mi? Sadece 3 kablo ile SPI den bağlanması gerek.
Diğerleri VCC, GND POT kablosu.
Kullanılan Kütüphane de U8G2

Ekran görüntüsü 2024-11-09 145349.png

Öncelikle trimpotu çevirirken orta bacağından değişen bir voltaj çıkıyor mu ona bir bak. Belki bozuk olabilir.
Data, clk, cs bağlantılarına osiloskop ile bir bak. Sinyal yoksa problem mcu tarafındadır.

Öncelikle trimpotu çevirirken orta bacağından değişen bir voltaj çıkıyor mu ona bir bak. Belki bozuk olabilir.
Data, clk, cs bağlantılarına osiloskop ile bir bak. Sinyal yoksa problem mcu tarafındadır.
Potansta 1-5v arası değişim var.
Data,CLK,CS bağlantılarına osiloskop ile baktım. Veri akışı var. Ama o akışı yorumlamak benim harcım değil.
Aşağıdaki video da CS pini nin hareketini görüyorsunuz.

Birden fazla tür lcd için yazılmış kütüphanenin lcd tipi, bağlantı türü, hızı, pinler vs. gibi konfigürasyon ayarlarının yapıldığı bir dosyası olur. Orada bir hatalı ya da eksik tanımlama falan olmasın?

Bazen de Espressif in zırt pırt yaptığı gibi mcu tarafında güncelleme gelir. Yükleyince mevcut çalışan kodlar kütüphaneler patlar.

Son düzenleme:
Birden fazla tür lcd için yazılmış kütüphanenin lcd tipi, bağlantı türü, hızı, pinler vs. gibi konfigürasyon ayarlarının yapıldığı bir dosyası olur. Orada bir hatalı ya da eksik tanımlama falan olmasın?

Bazen de Espressif in zırt pırt yaptığı gibi mcu tarafında güncelleme gelir. Yükleyince mevcut çalışan kodlar kütüphaneler patlar.
Çalıştığı tarihteki kütüphaneyi yükledim. Tanımlama satırı da aşağıdaki gibi. 3 tene pini de 100 kere kontrol ettim.

C++:
U8G2_ST7920_128X64_F_SW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 13, /* data=*/ 11, /* CS=*/ 10, /* reset=*/ 8);

Şemada RST pini kullanılmıyor görünüyor, bu garip. Tanımlamada RST pini için arduino 8. pin diyor. Ayrıca youtube da baktığım bir örnekte de adam RST pinini kitin 8.pine bağlamış. Senin öteki konuda paylaştığın fotoda LCD nin RST pininden bir kablo çıkmışsın fakat ucu boş görünüyor.

RST pini pull-up olan modüller belki bu pin boşta iken çalışabilir. Her modülde pull-up olmayabilir.

Şemada RST pini kullanılmıyor görünüyor, bu garip. Tanımlamada RST pini için arduino 8. pin diyor. Ayrıca youtube da baktığım bir örnekte de adam RST pinini kitin 8.pine bağlamış. Senin öteki konuda paylaştığın fotoda LCD nin RST pininden bir kablo çıkmışsın fakat ucu boş görünüyor.

RST pini pull-up olan modüller belki bu pin boşta iken çalışabilir. Her modülde pull-up olmayabilir.
Eski ekranımda gerek yoktu, yeni ekranda var mıdır bilmiyorum. O yüzden her şekilde denedim.

Hazır bu konuya odaklanmışken o veri dizisinin çözümünü yaptır osiloskoba. Yoksa başka zaman üşenirsin :)

Hazır bu konuya odaklanmışken o veri dizisinin çözümünü yaptır osiloskoba. Yoksa başka zaman üşenirsin :)
Abi ben ekrana tek harf yazamıyorum sen veri dizisinin çözümü yaptır diyorsun. Çok üstüme geliniyor bu forumda. Kendimi intihar edicem.

Sendeki ekran şu mu?

1731170758367.jpeg

1731170767651.jpeg

Kontrolcü aynı ama devre hafif farklı. Ayrı bir konuda bu display'i kullanmayı deneyeyim bakalım.

aydınlatma ilgili olabilir belki problem. Pottan ayar yapınca çok az bir değişim oluyor. Eskiden hatırlıyorum, potu sona dayayınca ekranda siyah pikseller görünüyordu.

skopptaki sinyal data içermiyor bence.
En fazla clock olur
Clock Data ucunu ters bağlamış olabilirmisin?

skopptaki sinyal data içermiyor bence.
En fazla clock olur
Clock Data ucunu ters bağlamış olabilirmisin?
Bağlantıda sorun yok. Olsaydı ellinci bağlantıda farkederdim. Foruma yazarken yanlış yazmış olabilirim.

Elimde iki tane 128X64 GLCD var.
Biri 12864B V2.0
Diğeri 12864A V2.1
B olanı önceden çalıştırıp kullanmıştım. Ama şimdi hem A olanında hem B olanında görüntü alamıyorum.
Örnek olarak LINK'teki devreyi kuruyordum ve çalışıyordu. Bende mi sorun var anlamadım gitti.
Elinde bu ekranlardan olan varsa bir deneme yapabilir mi? Sadece 3 kablo ile SPI den bağlanması gerek.
Diğerleri VCC, GND POT kablosu.
Kullanılan Kütüphane de U8G2

38001 eklentisine bak
Bu şema yanlış olabilir. Ekranın datasheetini bir incele. Vout kontrast için negatif çıkış olabilir.

Ben 12864A kullandım ama bendekinde spi yoktu sadece paralel çalışıyordu. Kontrast çalışıyormu?
Kontrast potu şuan çalışmıyor gibi görünüyor.
Vout'u bir deneyeyim ama o zaten GND hattına bağlanıyor. Oradan çıkarıp pota bağlasam GND yerine aynı şey olacak sanki. Bir deneyeyim.

Sendekini "paralel kullandım" derken bütün pinleri kullanarak bağlanmaktan bahsediyorsun dimi?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,894
Üyeler
2,803
Son üye
asimavi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back