Faydalı cevapların gelmesi için sorunun iyi sorulmuş olması gerekir. İyi soru nasıl sorulur?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Bu konuyla ilgili olarak referans gösterilen sayfalardan birisi de şudur:


Bu sayfanın Türkçe'ye çevirisini yaptım. Evet, yazının konusu, forumda sana yardımcı olma potansiyeli olan kişilerin ilgisini uyandırmak ve vakit kaybı olmaksızın hızlı bir şekilde yardım gelmesini sağlamak. Forumdan etkin bir şekilde yararlanmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir konu. Bu yazı, daha çok program geliştirme bakış açısıyla konuyu ele alıyor, ama bahsedilen kavramlar genel olarak düşünüldüğünde de faydalıdır.

İYİ SORULAR İLGİMİZİ UYANDIRIR VE ZAMANIMIZI BOŞA HARCAMAZ

İyi sorulan bir soruya, iyi bir cevabın gelmesi daha olasıdır; kötü bir soru muhtemelen görmezden gelinir veya alakasız cevaplar alır. Bize hem problemini/amacını anlat, hem de bu problemi çözmek için aklına gelen çözümü. Hayatın birçok alanında, teknik veya teknik olmasın, sorunun sorulma sebebini bilirsek, sana daha iyi bir cevap verebiliriz. Bu cevap ya senin ihtiyaçlarınla daha yakından ilgili olacaktır, yada belki senin aklına gelmemiş olan daha iyi bir alternatif sunacaktır. "Beni şehre götürebilir misin?" diye soracağına, "Bozulan aletimi yenisiyle değiştirebilmem için beni şehre götürebilir misin?" diye sor. Belki de cevap "Ardiye'de yedek bir alet var" olacak ve bu da sana zaman ve para kazandıracak, çevre korunacak. Ayrıca ardiye'de de biraz yer açılmış olacak.

Neyi bildiğini, neyi bilmediğini söyle. Bu hem bizi cevap yazmak için teşvik eder, hem de vakit kaybını engellediğin için herkese olan saygını ortaya koyar:

  • senin sorunu çözmek için önceden bazı girişimlerde bulunduğunu (ve bu girişimlerin neler olduğunu), bunlardan sonuç alamadığın için yardım istediğini görürüz.
  • "STFW" (seach the fucking web, kibarlaştırılmış türkçesi: internette arama yap) veya "RTFM" (read the fucking manual, kibarlaştırılmış türkçesi: kullanım kılavuzunu oku) gibi bir cevap almazsın. Ama sıklıkla böyle bir cevap, her ne kadar kaba da olsa, uygun bir cevaptır.
  • önceden denediğin ve sonuç alamadığın şeyleri sana önererek vakit kaybetmeyiz.
  • zaten bildiğin şeyleri söyleyerek vakit kaybetmeyiz.
  • senin anlamayacağın cevapları vererek vakit kaybetmeyiz.
  • senin kendi işini veya ev ödevini bize yaptırmaya çalıştığını hissetmemiş oluruz. Bununla beraber, insanların birçoğu sana ev ödevinde yardımcı olmak isterler.
  • bunun o anlık lakayıt bir şekilde sorulmuş bir soru olmadığını, cevabının senin için önemli olduğunu anlarız.

İyi bir başlık seç. İnsanlar sadece başlıklara bakarlar ve başlık ilgilerini çeker ve o konuya katkıda bulunabileceklerini düşünürlerse mesajın kendisini okurlar. "Yardım, arabam bazan çalışmıyor" diye bir soru sorma. Onun yerine "VW Kaplumbağa arada bir çalışan marş motoru: tamir mi, yenisi mi?" diye sor.

Doğru soruyu sor. Doğru cevabı vermek kolaydır. Doğru soruyu sormak daha zordur - ama daha ilginçtir ve tatmin edicidir. Doğru soruya verilmiş olan cevap, senin ya şu tarafa veya diğer tarafa gitmene sebep olur, veya konuyla ilgili bilmen gereken, ama gözünden kaçan yönlerine ışık tutar.

Problemi izole et. Yapacağın tasarımın tamamını bizim üzerimize boşaltma. Problemi ortaya koyan ve bizim de burada tekrar edebileceğimiz en basit testi bul. Sadece bunu yapmak bile sıklıkla senin problemi kendi başına bulmanı sağlayabilir - ve sana uzun vadede alacağın basit bir cevaptan çok daha fazla yardımcı olur.

Bug'lar genelde bug değildir. Veya genelde bug'lar senin düşündüğün yerde değildir. Bu özellikle C ve C++ programlama dillerinde geçerlidir; bununla ilgili eğlenceli bir ifşa için, Yossi Kreinin’s C++ FQA sayfasına bakabilirsin. Orada benim favorim “const correctness” bölümü. Ama ne yazık ki orada değinilmeyen epey nokta da var, özellikle hafıza modeller ve süreçler arası haberleşme ile ilgili.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu sayfanın ilham kaynağı, Eric Raymond’un How To Ask Questions The Smart Way sayfası idi. Bu sayfa hala okunmaya değer, çünkü birçok iyi noktaya temas ediyor, ama zamanla bence çok kabarık bir hale geldi.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,266
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top