12V 15 A trafo çıkışı düşük voltaj (6-7 V çıkıyor)

SUB ZERO

Aktif Üye
Değerli hocalarım, ustalarım ve arkadaşlarım. 12V 15 A lik bir trafonun çıkışı sabit 6 -7 v çıkıyordu.
Arızanın sebebi çıkışta ayar yapılan 102 kodlu( 1 kohmluk) trimpot arızalıydı. Değeri 8 kohm yükselmiş.
Eğer çıkış düşük dalgalı veya sabit düşük voltaj çıkıyorsa bu trimpotu mutlaka kontrol edin.
Ben yerine 100 ohm direnç taktım 14 v çıkıyor.

Ekler

• Screenshot_2025-01-16-22-22-35-421_com.whatsapp.jpg
    Screenshot_2025-01-16-22-22-35-421_com.whatsapp.jpg
    436.3 KB · Görüntüleme: 25
Değerli hocalarım, ustalarım ve arkadaşlarım. 12V 15 A lik bir trafonun çıkışı sabit 6 -7 v çıkıyordu.
Arızanın sebebi çıkışta ayar yapılan 102 kodlu( 1 kohmluk) trimpot arızalıydı. Değeri 8 kohm yükselmiş.
Eğer çıkış düşük dalgalı veya sabit düşük voltaj çıkıyorsa bu trimpotu mutlaka kontrol edin.
Ben yerine 100 ohm direnç taktım 14 v çıkıyor.
14 volt maksimum çıkışıdır.
Ayar için aynı değerde trimpot takmalısın.
Bu güç kaynağının metal kasası yok mu?
Çevredeki cihazlara aşırı gürültü yayıyor.

14 volt maksimum çıkışıdır.
Ayar için aynı değerde trimpot takmalısın.
Bu güç kaynağının metal kasası yok mu?
Çevredeki cihazlara aşırı gürültü yayıyor.
Uzak mesafe kameralar için kullanıyoruz. Voltaj düşüyor. Voltaj biraz yüksek olsun.
Kasası var daha toplamadım.

Arkadaşlar burada yarım köprü topolojisi kullanılmış. Bunun şemasına baktım ilk start alması biraz kafamı karıştırdı. Enerji gelir gelmez Q1 on konumuna gelip T2 trafonun sekonderindeki bir sargı T1 trafonun primer sargısıyla bağlantısı var. Böylelikle T2 sekonderde sargıda oluşan sinyal T1'in primer sargısına ulaşıp sekonderinde 20 V çıkıyor. Acaba burasını doğru mu anladım? Blok çıkışına bağlı C8 kondansitörü 105J400V üzerinden baktım ama bu DC voltajı geçirmez ondan o kısmı eledim.

Ekler

• 24V_10A_SMPS_Circuit_Diagram.jpg
    24V_10A_SMPS_Circuit_Diagram.jpg
    431 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
pulse trafosunun sekonder kısmından ana trafonun primeri sürülüyor.

Q1 on olunca T1 primerinde oluşan pulse, T1A sekonderine yansıyor. O tek darbe de demekki TA7500 için yeterli olan bir çalışma voltajı üretebiliyor.

Q1 on olunca T1 primerinde oluşan pulse, T1A sekonderine yansıyor. O tek darbe de demekki TA7500 için yeterli olan bir çalışma voltajı üretebiliyor.
Timur abi Q1 on olunca Q1 kollektörde oluşan pulse R1 ve R2 voltaj bölücüden geçip C8(1055J400V) kondansitörden filtre edildikten sonra T1 trafonun primerine ulaşıp sekonderden 20 v çıkıyor doğru mu?

R1 ve R2 iki amacı var:

* devrede güç yok iken C5/C7 blok kapasitörler üzerindeki şarjı boşaltmak
* blok kapasitörler üzerinde eşit voltaj düşmesini sağlamak.

Yani onların anahtarlama ve başlatma işinde bir rolü yok.

C9 u bulamadım devrede. Ama T1A sekonderinde D9, D10, C20 var.

R1 ve R2 iki amacı var:

* devrede güç yok iken C5/C7 blok kapasitörler üzerindeki şarjı boşaltmak
* blok kapasitörler üzerinde eşit voltaj düşmesini sağlamak.

Yani onların anahtarlama ve başlatma işinde bir rolü yok.

C9 u bulamadım devrede. Ama T1A sekonderinde D9, D10, C20 var.
C8 abi özür. Düzelttim. Kırmızı ile işaretledim. R1 ve R2 görevini anladım. Çok iyi bildiğim bişeydi kafam karıştı. Pulse sinyali nasıl ulaşıyor T1'e orayı anlamadım. T2 sekonderinden T1 Primerine mi gidiyor sinyal? Mavi ile işaretlediğim sinyal yolu mu o zaman?

Ekler

431 KB · Görüntüleme: 11
T2 nin amacı tamamen farklı. Onun amacı, Q1 ve Q2 için anahtarlama sinyalini sağlamak.

C8 in rolünü açıklayacak kadar bilmiyorum. Buradaki SMPS topolojisinin adı "two transistor forward". Bu topolojide kullanılan ve bir parçası olan bir kondansatör.

T2 nin amacı tamamen farklı. Onun amacı, Q1 ve Q2 için anahtarlama sinyalini sağlamak.

C8 in rolünü açıklayacak kadar bilmiyorum. Buradaki SMPS topolojisinin adı "two transistor forward". Bu topolojide kullanılan ve bir parçası olan bir kondansatör.
Yeşil yuvarlak içine aldığım yer kısa devre aynı hat mı acaba?
Şimdi T1 çalışması için T2 nin anahtarlanması lazım. T2 ye küçük transistörler anahtarlıyor. Transistörleri de KA7500 anahtarlıyor. O zaman yeşil aldığım yer kısa devre 320V T1 den geçip yardımcı sargıda 20V oluşuyor.

Ekler

432.5 KB · Görüntüleme: 11
Topoloji half bridge. T2 puls trafosu ile gate i sürüyor, iki avantajı var. Birincisi sekonderden hem gerilim hem akım feedback almış, bunları izole almak maliyet onun yerine doğrudan alıp kontrolcüyü sekondere çekmek mantıklı, bu sebeple izolasyon katsın diye var. İkincisi kullandığı startup devresini kullanmak zorunda çünkü high side da olan bir switch i start anında sürmek çok zor ve buradali gibi şeyler kullanmak lazım, pulse trafosu kullanması bu işi kolaylaştırmış. C8 trafoya DC gelmesin sature olmasın diye, ama olmasa da olur o kapasitör biraz önlem amaçlı o. Mavi ile işaretlediğin hat bağlı. Yalnız bunun startı biraz kafamı karıştırdı, biraz temiz kafayla bakmak belki simulasyonda kurcalamak gerekebilir. Yeşil ile bağladığın yer bağlı değil bu arada, orayı bağlarsan topoloji değişir, ama bazı komponentler gereksiz olur, trafoya ekstra sargı gerekir vs.

Startup u da anlatmaya çalışayım, üstüne biraz daha kafa yormak lazım ama aslında olay T2 den 3 uç çıkması ile oluyor. Ortadaki sargı normal bir half bridge puls trafosu uygulamasında gereksiz, onu söküp atabiliriz ama startup için ihtiyacımız var. Aslında o sargı sayesinde self osilating bir durum elde ediyor. O da supply ı besleyen aux a kontrolcüyü ayağa kaldıracak kadar enerji aktardığo anda kontrolcü başlıyor. Bu mantıkla yapılmış kontrolcüsü olmayan smps ler var, özellikle internette bu tür şemalar geziyor, ama regülasyon falan tabi çok kötü seviyelerde. Burada amaç start almak olunca ucuz ve şık çözüm

Topoloji half bridge. T2 puls trafosu ile gate i sürüyor, iki avantajı var. Birincisi sekonderden hem gerilim hem akım feedback almış, bunları izole almak maliyet onun yerine doğrudan alıp kontrolcüyü sekondere çekmek mantıklı, bu sebeple izolasyon katsın diye var. İkincisi kullandığı startup devresini kullanmak zorunda çünkü high side da olan bir switch i start anında sürmek çok zor ve buradali gibi şeyler kullanmak lazım, pulse trafosu kullanması bu işi kolaylaştırmış. C8 trafoya DC gelmesin sature olmasın diye, ama olmasa da olur o kapasitör biraz önlem amaçlı o. Mavi ile işaretlediğin hat bağlı. Yalnız bunun startı biraz kafamı karıştırdı, biraz temiz kafayla bakmak belki simulasyonda kurcalamak gerekebilir. Yeşil ile bağladığın yer bağlı değil bu arada, orayı bağlarsan topoloji değişir, ama bazı komponentler gereksiz olur, trafoya ekstra sargı gerekir vs.
Start bir türlü anlayamadım ondan böyle fikirler geliştirdim.
Tek mantıklı aklıma gelen ilk şey mavi ile çizdiğim yol. Q1 on oldugunda T2 sekonder bobini üzerinden T1 primerini anahtarlayıp 20v besleme voltajının çıkması.
En başta yazdığım doğru zaman?

Son düzenleme:
En başta yazdığın ne bilmiyorum ama sadece Q1 anahtarlanıyor gibi düşünme, Q1 ve Q2 sırasıyla anahtarlanacak şekildedir o osilasyon. Hatta kontrolcüyü söküp enerji versen çıkışta bir voltaj okuyabilirsin. Bunu simulasyonda denersen kafandaki bütün soru işaretleri kalkar.

En başta yazdığın ne bilmiyorum ama sadece Q1 anahtarlanıyor gibi düşünme, Q1 ve Q2 sırasıyla anahtarlanacak şekildedir o osilasyon. Hatta kontrolcüyü söküp enerji versen çıkışta bir voltaj okuyabilirsin. Bunu simulasyonda denersen kafandaki bütün soru işaretleri kalkar.
Evet aynen kontrolcüyü söktüğünde 5v cıkıyor.
Simulasyon programı ücretsiz mi?

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,226
Üyeler
2,918
Son üye
LostFearLess

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back