12V akü testi

slewrate

Aktif Üye
Katılım
17 Eylül 2019
Mesajlar
603
Bir aydır çalışmamış/çalıştırılamamış 12V AGM 9AH ATV aküsü yaklaşık 4,5V seviyesine inmiş. Bu akü 15 saat civarında bakım yapabilen cihazda şarjda kaldı. (Noco Genius) Şarjdan sonra marş yapabilir haldeydi.

Şuan akünün voltajı boşta 12,5 seviyelerinde. 12V 2A bir yük bağladığımda voltajda afaki bir çökme olmadı. Dün buzdolabına koydum voltaj düşmedi.

Akünün bu 4-5V seviyelerine inmesi normal değil ama nasıl 12-13V seviyesine çıktı?

Akünün kurtarılması önemli değil. Bu aküyü nasıl test edebilirim?
 
Aküyü tam şarj ettikten sonra 9 A çekmen lazım. Bu şartlar altında 12 V veriyorsa akü sağlamdır. Veremiyorsa artık bir ayağı çukurdadır.
 
Akünün elektrolitik seviyesi ve yoğunluk değeri önemli bunlara baktırdıktan sonra şarja bağlayıp denenmelidir. Elektrolit seviyesi ve yoğunluğu uygun akü şarj tutmuyor ise plakaları hasar görmüş demektir o aküden hayır gelmez.
Binek araçlarda genellikle kısa mesafelerde kullanım olduğu için akü şarj olamadan marş yapılmakta buda akünün ömrünü bitirmektedir. 6 ayda bir en az yılda bir elektrolit yoğunluğu ve seviyesi kontrol edilip tam şarj yapılması gerekir.

Akü testini akücüler içerisinde rezistans bulunan aşağıdaki cihazla yaparlar. Küçük yüklerle yapılan testler sağlıklı sonuç vermez.
690225_107221.jpg
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,420
Üyeler
2,440
Son üye
turankaya

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top