1N4148 diyotların yönü

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
12,917
Elimde bir tane ışıldak ledi var. Üzerindeki 4148 diyotlar patlamıştı. Sökerken yönlerine dikkat etmeyi unuttum. Diyotların amacını bilmediğimden nasıl takacağımı kestiremedim. Sizce diyot anotları ledlerin + kısmına mı gelmeli yoksa ters mi takılmalı?

20231226_190518.jpg
 
pcbyi değil de devre şemasını eklerseniz sağlıklı yorum yapılabilir. Tasarıma göre değişmesi muhtemel.
 
Fotğraftaki ufacık kırmızı izolasyonu kalmış lehimli tel + voltaj ise fotoğrafta görülenin tersi yönde bağlamalısın. Yoksa ledler yanmaz, ledler ikişer tane seri bağlanmış ve benim gördüğüm kadarıyla 4148 de bunlara paralel. Böyle bağlanırsa yanmaz ledler.
 
4148 LED'lere paralel baglandiysa ters yonde baglanmistir. Bu devrelerde LED'lere direnc - kapasitor neyse akim limitlemesi yapiliyor ama voltaji ucuza gelsin diye AC olarak veriyorlar sanirim. Diyodu da LED uzerinde ters gerilim olusmasin, LED'ler patlamasin diye ekliyorlar. Guc kaybi fazla ama devre basit.
 
Yeni diyot takarken siz 4148 degilde 4001 falan takin. 4148 sanirim 100mA olmasi gerek. 4001'de 1A. En azindan tekrar patlamaz boylece.
 

Forum istatistikleri

Konular
8,860
Mesajlar
144,145
Üyeler
3,559
Son üye
İsmail Birer

Son kaynaklar

Back
Top