2mm çelik saç özel kesim

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,139
2mm çelik saç lazım küçük bir parça, mesela 50 x 50 cm, İnternette bakınıp duruyorum, hiçbir yerde yok ... O kadar metalavm lerimiz var, hiç birisi bu kalınlıkta saç için özel kesim yapmıyor. Aliexpress'te değişik değişik ölçülerde, istediğin metalden parça alabiliyorsun. Üzücü bir durum, demir çelikte Türkiye oldukça gelişmiş bir ülke, ama 2mm sacı Çin'den getirtmek gerekiyor ...

Bir ümit sanayiye gideyim bakalım, belki sağa sola atılmış parça veya büyük levhadan keserim diyen bir esnaf çıkar.
 
Hep 250 x 1000 mm boyutlarında satılıyor.
250 mm çok ufak bir işe yaramaz.
 
2500 x 1000 dir o
 
Tam tabaka alsam da nasıl keseceğim, nasıl taşıyacağım :) 1200x2400 mm ve 50 kg ağırlık.

1720712503084.png
 
Arayayım bakalım belki tam tabakayı 4 x 60 cm lik şeride kestirip göndertebilirim. 2mm saç lazım olan var mı? :D
 
En iyisi yakında sanayi varsa orada kestir. :)
Hurda toplayan yerlerde var.
 
Evet sanayiye uğrayacağım. Vardır mutlaka da, sürekli ihtiyacım olan birşey olmadığı için hazırda yer bilmiyorum. Ama gezmeden olmayacak.
 
Arayayım bakalım belki tam tabakayı 4 x 60 cm lik şeride kestirip göndertebilirim. 2mm saç lazım olan var mı? :D
Bende var :ok1:
Ama nasıl var, bir kaç tane pano montaj plakası olarak var. Ölçüleri hatırlamıyorum. Aciliyeti yoksa Ankara ya döndüğümde bakıp bildireyim. Muhtemelen cumartesi yada pazar günü olur.
 
Metal sac çok özel bir metaryelden oluşmuyorsa.! lazer, plazma kesimciler de işinizin görülüyor olması lazım.
hem malzemeyi satarlar hemde kesip verirler. abkant giyotin makas bile keser onu. büyük satıcılarda kesimide yapılır.
her büyük sanayide illa olur bu tür işyerleri. çeliğin envayi çeşidi satılır kesilir.
 
Evet plasmacılar keser ama adamlara cad dosyası göndermek lazım. Ben yatar testerenin bıçağının arkasındaki hizalama parçasınıdan yapacağım. Mevcut parça 2.5 mm, ama ince bıçaklar için 2 mm olanını yapacağım. Şimdi bunun CAD'ini hazırlamakla uğraşmak istemiyorum. Sacın üzerine koyup etrafını çizip hemen kesmek istiyorum.

1720722216735.png
 
optik kesici yapar o işi. ama çok az yerde bulunan bir makinedir. cnc lerin öncesinde yada cnc ler pahalı iken revaçtaydı.
direkt parçadanda okuyup kesebilir, genelde parçanın kağıda çizilmiş iz düşümünden okutulup kesilir. optik çizgiyi-kenarı izleyerek kesiyor.

parça a3 tarayıcıdan 1:1 scan edilip formatlı dosyasında iş bitirilebilir. scan dosyasını modern cad programları import eder. dxf dönüşümü sağlanabilir.
modern cad yazılımları portatif el lazer scener ile veya 4k kameradan parçanın değişik yönlerden çekilmiş fotograf-video kaydından parçayı yazılıma alır vesaire...

2 mm. sac elle kesimde baya zorlar, kesim yüzey kalitesi ve bitmiş ölçüleri istenildiği gibi çıkmayabilir. iş hassas değilse olabilir. ama işçiliği angaryası bol olur. yüklenmede eğrilebilir.

harita metod mm. lik kağıda parçanın iz düşümünü kenarından kalemle çıkarıp-çizebilirseniz. 1:1 scayn edilip en azından dxf formata dönüşüm yapılıp, dosya kesimciye iletilebilir. parçayı dışdan çizdiğiniz için kesimciye ısıl işlemde -alevli kesimmde kerfi ekran dxf-dwg çizimin içinden veya üzerinden al diyebilirsiniz, yada kerfi normal alacaksa, cad dosyasında çizimi blok haline getirip istenildiği ölçüde içe doğru ofsat verip de düzenlenebilir.

lazer makinesinde kesimlik iş gibi görünen. ısıl kesimde kesilen parçanın tüm kesilen kenarları su verilmiş çelik kadar olmasada oldukça sertleşir.
 
Son düzenleme:
Parçayı 2 mm sacın üzerine koyup, elmas uçlu çizici ile çizeyim diyorum. Sonra da şerit testere ile çizgiyi takip ederek keseyim, sonrasında da zımpara ile düzelteyim diyorum. Bir de testere arkasına avuç içi taşlama ile pah vereyim. Olmaz mı?
 
el tipi plazma hatta yeni nesil lazerler bile var, ama genelde plazması bol olur (eskiden yalnızca oksijen kaynağı denen el tipi şolümolar vardı, halada var.)
el tipi torchlu, kopyalanacak parçayı işkence yada punta kaynakla saca tutturur kenarlarından plazma ile geçer çıkartır. elle kesmekde çözüm tabiki tercih meselesi.
 
Bir tane lazım olduğu için fazla maliyete girmek istemiyorum. Ama küçük parça bulamayıp büyük tabaka almak zorunda kalırsam, elimde oksi asetilen kesme seti var, onunla dediğin gibi çevresinden gezinerek keserim.
 
şerit testere derken ben dik motorlu çalışan ince tip anlamıştım. siz el tipi metal kesim testeresini dediyseniz. bununla kesinlikle tavsiye etmem.
böyle tam günü alan çok iyi bir spor aktivitesi olur ancak. yumuşak sac bile alsanız zor iş onu el testeresi ile kesmek. ne zaptedebilirsiniz nede takılmadan-takışmadan kesebilirsiniz, sabitlenmeye çalışılsa yamulabilir. kenarlarını taşlamak eğelemek kolay iş elde kesmesi dert. oksi asetilen yöntemi ile no.1 kesim ucu bile takılsa alt sınır 4 mm. hadi olsun 3 mm. dir. daha incesine kesmek değilde ergitmek eritmekle cruf uzaklaştırarak kötü bir kesim olabilir. yadan sacın işe yaramayacak bir kısmında denenebilir. yalnız oksijende her halukarda elmas çizdiğiniz çizgiyi ana parça olmadan kesmek gerekir diye düşünüyorum. el tipi plazmada asıl parça gönye alınarak onun kenarından kesilip çıkarılabiliyordu.
cnc lazer-plazma kesimcilerde tabaka alınmıyorda istediğiniz parça kadar fiyatlandırma yapılıyor. genelde 2 mm. en fazla kesilen parçalardan olduğu için çizimleri gruplayıp topdan cnc kesime sokuyorlar. belki işe yaramayan küçük freyi de size yansıtabilirler. ama sizin parçada ekstradan fre yansıtılmaz diyebilirim.

elle kesim için ince bir sac parçasını kesmeye çalışabilirsiniz, kolay olmayacağı hemen görülecektir.
 
Evet şerit testere makinası. Bende Jet 7x12 makina var
 
o makinayla olmaz bence o iş. tehlikeli bile olur.
dik çalışan dairesel şerit testere ile olabilir. bunda parçayı tutmak için efor harcanmıyor olur. yalnızca parça testere kesiminde yönlendirilir. yamulmada olmaz.
dekopajla sacı kesin daha iyi o zaman. elektrik panosu-kapağı-tavasından çizileni dekopajla kesip çıkarmak gibi.
 
Dik duruma getirilebilir kasnak lar. Ben bir de mini tabla yaptım oraya.
 
Son düzenleme:
ortasında deliği yada yandan yarığı olan sütun mengene tablası mantığı gibi birşeyse ve parça tablaya tam-düz oturup,
testerede tabla deliğinden-oyuğundan yukarıdan aşağıya doğru akarak keserse olur. Testere diş kesim yönüne dikkat edilerek güzelce yönlendirilerek kesilir.
tabla deliğini oyuğunu büyük tutmamakda fayda olabilir. şimdi olur işte kafama yattı benim.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,752
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top