3D yazıcı kabin aydınlatma kontrolü

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
22,000
3D yazıcının kabin içini aydınlatan LED'leri yenilemiştim. Ama bu yeni LED'ler de fazla parlak çıktı. Ben de fırsat bu fırsat, bu LED'lerin parlaklığını Marlin'den kontrol edebilir miyim diye bakmaya başladım. Hakikaten de Marlin'de bu özellik var:

Configuration_adv.h:
/**
 * M355 Case Light on-off / brightness
 */
//#define CASE_LIGHT_ENABLE
#if ENABLED(CASE_LIGHT_ENABLE)
  #define CASE_LIGHT_PIN 4                    // Override the default pin if needed
  #define INVERT_CASE_LIGHT false             // Set true if Case Light is ON when pin is LOW
  #define CASE_LIGHT_DEFAULT_ON true          // Set default power-up state on
  #define CASE_LIGHT_DEFAULT_BRIGHTNESS 105   // Set default power-up brightness (0-255, requires PWM pin)
  //#define CASE_LIGHT_MAX_PWM 128            // Limit pwm
  //#define CASE_LIGHT_MENU                   // Add Case Light options to the LCD menu
  //#define CASE_LIGHT_NO_BRIGHTNESS          // Disable brightness control. Enable for non-PWM lighting.
  //#define CASE_LIGHT_USE_NEOPIXEL           // Use NeoPixel LED as case light, requires NEOPIXEL_LED.
  #if ENABLED(CASE_LIGHT_USE_NEOPIXEL)
    #define CASE_LIGHT_NEOPIXEL_COLOR { 255, 255, 255, 255 } // { Red, Green, Blue, White }
  #endif
#endif
 
Ama bu özelliği kullanmadan önce, Türk usulü, hemen mevcut heater çıkışlarından birine bağlasam LED'leri olur belki diye kullanılmayan heater çıkışlarından birine taktım LED şeridini. Sonuç, çalışmadı, çünkü heater tanımlayınca, sıcaklık sensörü de tanımlamak gerekiyor, belki başka şeyler de gerekiyor.

Sonra hadi dedim kullanılmayan fan çıkışlarından birine bağlayayım. Bağladım, yazıcıyı açtım, birkaç saniyeliğine çalıştı. Sonra LED'ler iyice düşük parlaklığa geldi ve artık parlaklık kontrolü çalışmaz oldu. Karttan da koku çıkmaya başladı :mad: Sonra baktım ki FAN çıkışlarında SOT-23 kılıflı, pirinç tanesi kadar MOSFEt'ler var, LED şeridi de 1.5 A gibi bir akım çekiyor.
 
Baktım hemen beleş Türk usulü olmayacak bu iş, kartın üzerinde bulunan bir sürü ilave GPIO pinlerinden birisini kullanabilir miyim diye araştırmaya başladım. PWM özelliğine sahip olan pinlerin hangileri olduğu belirtilmemiş şemalarda ve kartın teknik dokümanlarında. Ama PWM özelliği olabilmesi için o pinin bir timer ile ilişkili olması lazım. Timer özelliği olabilen bir pin buldum genişleme konnektörlerinden birinde ve case light olarak onun pin numarasını tanımladım. Sonra da Marlin'in kabin aydınlatmasını kontrol eden M355 komutu ile denedim. On/off çalışıyor, ama PWM çalışmıyor. Demekki bir pin timer ile ilişkili olsa da Marlin bu pini o şekilde yapılandırmazsa PWM olarak da kullanamıyoruz.

Şemaya baktım ve PWM olarak yapılandırıldığı anlaşılan ve SERVO ile ilişkili PC9 pinini buldum. Ben servo kullanmadığım için şu anda o pin boşta.

1628604814421.png


Bu pini kullanınca hem on/off hem de PWM çalıştı. Şimdi tek yapmam gereken, şerit LED'leri bir MOSFET'e bağlamak ve MOSFET gate'ini de bu PC9 pinine bağlamak.
 
Aslında Marlin kodunu biraz daha ayrıntılı incelemek istiyorum, bu pin yapılandırmalarının nerede olduğunu anlamak için. Böylece dedektiflik yapmadan tam olarak hangi pinlerin kullanılabilir olduğunu anlayabilirim. Hatta timer ile ilişkili olup da Marlin'in yapılandırmadığı pinleri yapılandırıp tam olarak onların PWM olarak kullanılmasını sağlayabilirim.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,934
Mesajlar
101,388
Üyeler
2,505
Son üye
mustafa125307

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top