3D yazıcımdaki bu problem neden olur?

Mucit23

Yeni Üye
Selamlar, Creality Sermoon D1 yazıcımımla ilgili problem yaşıyorum

Yazıcımın Z ekseninde bir problem var. Z ekseninde katman atlama yapıyor. Birkaç resim ekleyeceğim. Test amaçlı Dışı 20mm içi 16mm olan ve boyları 30 ve 50mm olan iki adet obje çizip bastım.

İlk olarak 30mm yüksekliğe ait parça bastım. Parçanın neredeyse %66'sını düzgün basmış sonrasında katman atlamaya başlamış. Katman atlanılan yerlerde katmanlar dışa taşıyor.

WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 11.29.08_ed197750.jpg

30mm yüksekliğe sahip olan parçayı yaklaşık 28mm olarak basmış.

Bu parça bitince makine soğumadan hemen ardından 50mm olan parçayı başlattım. Onda da baskı aşağı resmdeki gibi oldu

WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 12.30.50_38be324a.jpg

Bunda ise parçanın ilk 2-3mm sinden sonra problem olmaya başlamış.
Birkaç farklı slicer yazılımında denedim sebebi çözemiyorum. Yazdırma hızını yavaşlatmayı denedim olmadı. filamentle mi alakalı diye sıfır filament açtım onda da aynı.

bu sorun belirgin bir şekilde oluştuğu zaman Z ekseninden tık tık ses geliyor. Z eksen vidalı millerine dokunduğumda vidalı milde hareket olmasa bile şu tık tık seslerin yaratmış olduğu titreşimleri hissedebiliyorum.

Z ekseni çift step motora sahip. Acaba Z eksen sürücüsü mü bozuldu? Bunu nasıl anlarız?

bu sorun belirgin bir şekilde oluştuğu zaman Z ekseninden tık tık ses geliyor. Z eksen vidalı millerine dokunduğumda vidalı milde hareket olmasa bile şu tık tık seslerin yaratmış olduğu titreşimleri hissedebiliyorum.
Step atlıyor. Mekanik bir zorlanma var.

İlk bakılması gereken z motoru kaplini ve z eksenine hareketi aktaran kayış, vida yataklar olmalı. Ya gevşemiş bir yer var veya @clc nin dediği gibi mekanik zorlama problemi olabilir..

Z vidası ve somunu arasında bir eksenel kaçıklık olabilir. Veya mil hafif yamuktur. Bu durumda çoğunlukla peryodik olan artifaktlar görülür.

Hocam bunun Z ekseni sıkışması ile alakası pek yok gibi. Defalarca kontrol ettim. Z eksenini hareket ettiren vidalı milleri sıvı gres ile yağladım kalibrasyonlarını yaptım. Milleri elle çevirdiğimde gayet kolay hareket ediyor. Makineyi 5 senedir kullanıyorum bu sorun yeni olmaya başladı.

Gözlemlediğim şöyle bir durum var. Makine soğuk iken çalıştırdığımda ilk başlarda Z ekseninde problem yapmıyor. Taaki ilk 5-10 dakikadan sonra bu durum gözlemleniyor.

Sanki bir süre sonra sürücü veya motorlar ısınıyor ve ve böyle bir sorun olmaya başlıyor.

Mesela baskı biter bitmez başka bir baskı başlattığımda yeni baskıda bu sorun hemen gözlemleniyor. O yüzden sürücüden şüphelendim.

Doğrulamanın en garanti yolu şaseye bir komparatör bağlayıp sorun ortaya çıktığında tablayı manuel olarak adımlamak. istikrarsız bir ilerleme görülüyor ise gerçekten step kaçırma sorunu olabilir. Veya yan kapakları çıkarıp bir vantilatör ile soğuturken çalıştırılabilir. Eğer bu şekilde sorun olmuyorsa sorunun kaynağının aşırı ısınma olduğu doğrulanmış olur.

Bu makinanın menülerinde eksen step motor akımları ayarlanabiliyor mu?

Baktım, bu yazıcıda çift z motoru var ve kabloları birleşip tek sürücüye giriyor. Eski Creality boardu var, sürücü akımları trimpot ile ayarlanıyor.

Aklıma gelen ihtimaller:
- Sürücü üstündeki heat sink düşmüştür
- Mainboard fanı bozulmuştur
- Kabloda bir gevşeklik vardır
- Potans ayarı yanlıştır (olmaması lazım)
- Motorlardan biri bozuktur (bu da zor ihtimal)

Bende öyle düşünüyorum. Sürücü arızalı değil ise sıcaklık arızası büyük bir ihtimal. Kartı söküp bakacağım

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,238
Üyeler
3,274
Son üye
realbarisbasturk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back