3x7 18650 Li-ion pillerle APC ES-550 UPS kullanımı güvenli olur mu?

Sercan

--
Henüz elime ulaşmadı ama aşağıdaki görselde göreceğiniz 3x7 18650 Li-ion pil yuvasını aldım. Beraberinde plastik aparatlar, nikel şerit ve BMS de mevcut.

Elimde, forumda daha önce de bahsettiğim APC ES-550 UPS var. Bu UPS normalde 12V 9Ah kurşun-asit akü kullanıyor.

Acaba 18650 hücrelerinden yapılmış bu tarz bir pil ile UPS’i güvenli bir şekilde kullanmak mümkün mü, merak ediyorum. Hiç böyle birşey yapan oldu mu?

22a83fa0-2a03-11ef-a50f-0a580a699c58.webp
59b7798b-0b4f-4429-b71d-dd8c3e8032ce.webp

Güvenli olmaz. Kutu 3S li ion için, dolusu 12.6V ediyor. Ups bu voltajı görünce batarya boş sanar şarj etmeye çalışır. O bms de aşırı dandik bu arada çok güvenmemek lazım, çıkışı kessin diye koydukları paralel mosları yanıp kısa devreye düşmüştü bende test ederken.

li-ion ups ortamı için pek uygun değil (sıcak ortam vs) ömrü pek gitmez ille kullanmak istiyorsanız lifepo4 kullanın
fotodaki bms'ler ise rezalet; bende aynısı var şarj dengeleme kısmı çalışıyor ama voltaj kontrolü falan yok mosfetler direkt kısa devre

Kurşunlu akü gibi davranan lityum aküler var. Yani şarj ve deşarj davranışı birebir kurşunlu akü gibi ama içinde bir elektronik devre ve lityıum aküler var. Ama fiyat çok yüksek.

Bu kutuyu almış bulundum, hatta 30 tane de Aspilsan 18650 pil aldım. Gerçi daha önce aldıklarımdan geriye yalnızca 1 tane kalmıştı. Yani o pilleri her türlü değerlendirebilirim.

Görebildiğim kadarıyla UPS'li uzatma kablosu fikrinden vazgeçip bu kutuyu doğrudan modem adaptörüne bağlasam, elektrikler kesilse dahi saatlerce, hatta belki de birkaç gün modemi çalıştırmaya yetecek enerjiyi depolamış olurum.

Başka forumlarda da benzer tavsiyeler geldi. Kaliteli bir BMS devresi almak ise bütçeyi gereksiz yere fazlasıyla zorlamak olacak gibi görünüyor, bilgiler için teşekürler.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,319
Üyeler
3,301
Son üye
ke58

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back