555 ile Yüksek Güçlü PWM Motor Sürücü Devresi

Katılım
8 Mart 2023
Mesajlar
16
Merhabalar,
Bu siteyi uzun süredir takip ediyorum ama ilk konumu açmak bu güne nasipmiş:
555 entegresi ile yüksek güçlü bir motor sürücü devresi yapmak istiyorum. Devrede yön kontrolü olmayacak. Tek bir mosfetin high side ına konulmuş 12 volt 8 amper çeken bir motor kullanılacak. Mcu dan 555 in reset pinine giden bir kontrol pini ile start veya enable olacak. Motor sabit bir pwm, frekans ve duty ile sürülecek. Mosfetin search ünden akım bilgisi alınacak.
1: Maksimum verim ve tork için +Duty oranı % kaç olmalı?
2: Frekans ne olmalı?
3: 2 sn de maksimuma ulaşan bir Soft kalkış olması için devre şeması nasıl olmalı? Gate ve gnd arasına konulan bir kapasitör bunu sağlar mı?
4: 555 ten sonraki mosfet gate sürme devre şeması nasıl olmalı?
5: 555 li motor sürme şemalarından aşağıdakilerden hangisi sorunsuz olur? Yada daha uygun sorunsuz çalıştığını bildiğiniz bir şema veya entegre biliyor musunuz?
En önemli gereksinimim bir enable pini ve soft kalkış olması.

 
Motorlarda frekansa ve duty cycle'a göre tork konularında fazla bir bilgim yok, o konuda daha yetkin kişiler var forumda. Ama bu iş için 555 kullanacağına bir MCU ya bu işi yaptırırsan çok daha verimli olur gibime geliyor. Soft start işini istediğin zamanlama ile yazılımda yapılandırabilirsin. Duty cycle için de daha geniş bir aralık sağlayabilirsin.

Yani bir MCU (Arduino ile başla) ve doğrudan porta bağlı bir lojik seviye MOSFET olabilir. 1 kHz frekans ile başlanabilir. Yük motor olduğu için çok yüksek frekanslara çıkmanın da bir getirisi olmaz herhalde.
 
@taydin yazılımda başka işler koşturacağım Hocam. Bu işle Mcu yu meşgul etmek istemiyorum. Bu işi 555 e bırakacağım.
 
PWM tekniginde darbelerin ortalamasini motor sargilarinin enduktansi ve direnci sayesinde alacaksan frekansi yuksek tutabilirsin. 1Khz>
Eger ortalamayi enduvunin ataleti ve yatak surtunmesiyle alma yoluna gideceksen bu kez frekansi cok dusuk tutabilirsin. <1Khz

Eger frekansi yuksek tutacaksan bu durumda motor uclarina baglayacagin diyod hizli ve az kayipli olmalidir. Bunu saglayamazsan ortalama islemini yapamazsin ve duty degisimlerinin etkisini cok az gorursun.

Eger motor enduktansi cok dusuk degilse 1 KHz deneyebilirsin. Aksi halde frekansi yukseltmen gerekir. Genellikle ust sinir 20Khz alinir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,847
Mesajlar
99,732
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top