862D + Arızası. (Transformer Kısa Devre olmuş)

ozgurece-TA3HGU

Aktif Üye
Katılım
22 Kasım 2018
Mesajlar
291
Aydın Hocam Sony TV nin mainboard dan parça sökerken 862D+ 500 dereceye ayarladım havyayı da maiboard üzerinde biraz bastırdım sanıyorum önce cihaz lehimleri eritmiyor gibi geldi sonra bir vınlama ve bir koku . Ne yapacağız şimdi gitti mi cihaz ?:oops: Cihazı açınca bir duman ve Trafo ateş gibi olmuş. Şimdi soğudu ,cihaz fişinin uçları x1 konumda aşağıdaki gibi bir omaj gösteriyor. Yedek havya ve uçları var ama size sormadan denemek istemedim. Ne yapmam gerekiyor. ? Acil yardım.:(
 
Last edited by a moderator:
Sanıyorum burada kısa devre olmuş :rolleyes:ama sigorta hiç atmamış ki bende anlayamadım. :oops: Bu marka uydurukmuş ben bunu Anladım.!!
 
Last edited by a moderator:
Onun yedek kalem havyası piyasada bulunuyor, ama havya olarak hiç iyi değil onlar. Konik uçlu havya almamak lazım, tornavida uçlu olması daha iyi.
 
Aydın Hocam Elimde yedek kalem havya + Uçlarıda var onda sorun yok. Sorun cihazın Trafo gitmiş.! :( Elimdeki trafolardan AC 10 Volt ve AC 24 Volt çıkışlı olan arıyorum onu takmaya çalışacağım.
 
Last edited by a moderator:
Aydın Hocam bu trafo 30W ve 4 AC çıkış var. Olur derseniz buradan çıkartacağım.
0v - 7,5v - 9v - 12v - 15v . Bana AC 10V ve AC 24V gerekli.
Bu durumda nasıl bir bağlantı yapmam gerekli yardımcı olurmusunuz ? (Örneğin 15 + 9 =24V ) Nasıl birleştirilecek.?
 
Last edited by a moderator:
Özgür o trafodan en fazla 2A ve en fazla 15V alabilirsin. 24V vermesi mümkün değil.
 
Aydın Hocam bu güç kaynağında 2 x 12 volt çıkış var buna olur derseniz Trafoyu çıkartırım.
 
Last edited by a moderator:
İki sargıyı birden kullanıp 24V alacaksın. Ama sargılardan birini 10V için de kullanman lazım. Dolayısyla o trafonun akım kapasitesinin yeterince iyi olması lazım. Boyuta bakınca anlaşılmıyor, ama güç kaynağındaki trafo orijinale göre büyük ise, iş görebilir. Yoksa sargının birisi paylaşıldığı için yeterince akım veremeyebilir.
 
Boyut olarak biraz küçük sanki. Ama gene de dene. Belki sacı daha vasıflı saçtır ve küçük boyutla bile yeterince akım verebilir.
 
Aydın Hocam Trafoyu 150 TL ye onarıyorlar yani komple söküp yeniden sarım yapmak için 150 TL fiyat verdiler. Ben onarım yaptırmadan veya yeni Trafo almadan önce size sormak istiyorum. Aşağıdaki Resimlerde Tokai VHS videonun güç katı görülüyor.. Siz öneriniz nedir ? Bu aşağıdaki transformatörü kullanablirmiyiz ?
 
Last edited by a moderator:
Bir önce resimlerini koyduğun trafo ile dene bence. Eğer olmazsa zaten birşeyler bozulmaz. Sadece yeterince sıcaklığa çıkamaz, veya hava akış hızı daha düşük kalır, veya havya istediğin sıcaklığa ulaşmaz. Bu VHS deki trafo ile de aynı denemeyi yapacaksın nasıl olsa.

Tekrar sarmak için 150 TL hakikaten çok para. Trafonun hangi sargısı yanık? primer mi sekonder mi? Eğer primer ise, onu kendin sarman zor, ama sekonder ise, onu uygun çapta tel alıp kendin de tekrar sarabilirsin. Bir ölç bakalım trafonun sargılarını.
 
Aydın hocam Arızalı trafonun çıkışları tam kısa devre ama giriş omajı normal gibi görünüyor.
 
Last edited by a moderator:
Tamam o zaman sekonder tarafı yanık. Trafoyu kendin söküp aynı çapta tel alıp tekrar sarabilirsin. Bobinajcıya götür telden bir örnek, mikrometre ile ölçüp aynı telden versin.

Eğer uğraşmak istemiyorsan, Ankara'da EKA Trafo var http://ekatrafo.com/ Onlara özelliklerini verip sıfır trafo alabilirsin. Ben daha önce 90W lık bir trafo yaptırdım bunlara, 2 tane primer 4 tane sekonderi vardı. 165 TL ye yaptılar. Senin trafo hem 30W hem de 1 primer 2 sekonder sargı var. Çok daha ucuza yaparlar.
 
Yalnız bir dakka, şimdi farkettim, analog ölçü aleti ile sekonderi ölçüyorsun :) O sekonderin sağlam hali zaten 1 ohm falandır. Bunu dijital ölçü aleti ile, ve relatif modda ölçmen lazım. Yoksa sağlam sekonderi dağıtmış olursun.
 
Bu resimdeki de diğer güç kaynağının Trafosu. Bu Power suply olarak kullanılıyor. Diğeri Boşta.

Ve bunlarda Toshiba nın Betamax modeli 1982 model:) videonun Trafosu, çıkışlar AC 50 volt işimize yaramaz. Ama Canlı organ sandığı. Adamlar ne kadar kaliteli yapmışlar VFD ekran ne kadar canlı.
 
Last edited by a moderator:
Bu büyük ihtimalle iş görür. iki ayrı 24V luk sargı var. Boyutuna bakılırsa yeterince de güçlü.
 
Aydın Hocam Bakın bugün eskiden kalma mp3 anfili VCD player buldum. İçindeki voltajlar AC 24 ve AC 12 ve ikili beyaz da AC 12Volt sanıyorum bu bizim işimizi görür. Uyduruk VCD player her nekadar sağlamda olsa markası :mad:
Bu gün Tabanca havyam gelmedi onu bekledim yarın inşallah gelirde 862d+ yı yapmaya başlayalım. Ayrıca bu trafoyada fan takalım Hocam soğutalım ki fazla ısınmasın.
 
Last edited by a moderator:
Veya kasaya ilave havalandırma delikleri delsen de olur. Ben bir çay makinasına öyle yapmıştım. İçindeki kartta yangın meydana gelmişti :) PCB yollarını onardım ve ilave delikler deldim tabana, 2 senedir sorunsuz kullanıyorum.
 
Değerli Aydın Hocam İşimiz iş Oohooooo 370 derece ayarladım 10 dakikada 60 derecelerde ,tamam çalışıyor ama çok ağır ısınıyor çok. Ne yapacağız ?? Önceden dakika sürmezdi jet gibi ısınıyordur şimdi 80 lere daha yeni geldi. Böyle Olmaz Böyle Olmaz :(:(
 
Last edited by a moderator:
Trafonun gücü yeterli değil demekki ... Sen o zaman gene sekonderi söküp tekrar saracaksın :) İyi bir tecrübe olur bence ;)
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,349
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top