Akım Korumalı Grup Priz Yapımı..Nasıl Yapılır.? Yardım..

ozgurece-TA3HGU

Aktif Üye
Katılım
22 Kasım 2018
Mesajlar
291
Değerli Aydın Hocam; Piyasada Akım korumalı Grup prizler satılıyor. Fiyatları 40 TL. den başlıyor. Elimizdeki malzemelerle bizlerde yapabilirmiyiz. ?
Elimdeki elemanlar bunlar . Varistör, sigorta ve Kapasitör. Bu değerlerdeki Varistörü ve kapasitörleri kullanabilirmiyim. ?

R3d12m.jpg

5UNnm9.jpg

Wn6F80.jpg

pxQSrk.jpg


İnternet üzerinde bu resimdeki gibi bir bağlantı yapılmış bu bağlantı şekli doğrumudur. ?
Teşekkürler.


NJjY3L.jpg
 
Son düzenleme:
Son resimde görüldüğü gibi bir varistör, bir de sigorta kullanarak hem akım koruması, hem de aşıkı voltaj koruması elde edebilirsin. Ama aşırı voltajın yüksekliğine ve sigortanın atma süresine bağlı olarak, aşırı vojtaj durumunda hem sigorta hem de varistör yanabilir. Bu bir sorun değil tabi, zaten kendilerini feda etsin ve ana devre korunsun diye koyuyoruz bunları.

Daha geçtiğimiz hafta babamın masaj koltuğunda tam da böyle bir tamirat yapmıştım :) Sigorta atmış, varistör de kömür olmuştu. Varistör yoktu elimde, sadece sigortayı değiştirip işi bitirdim :)
 
Aslında yeni varistör alıp takmak lazım. Ama memlekete bütün lehim ekipmanlarını götürmek, koca koltuğu çevirip anakartı sökmek çok büyük iş. Ama yapmak lazım. Bir kere böyle bir problem olduğuna göre, tekrar olma ihtimali her zaman var.
 
Devrede herhangi bir kapasitör olması gerekmiyor. Sadece bir seri sigorta, ve sigortadan sonra paralel bir varistör.

Varistörün voltaj eşiğini doğru seçmek lazım. 230V'a kadar hiç iletime geçmemeli, ama mesela 250V dan sonra tam iletime geçmeli ve böylece sigortayı attırmalı.
 
Anladım Aydın Hocam . Kapasitörü filtre için kullanmışlar , şebekedeki parazitleri temizlemek için ama siz gerek yok dediğiniz için bende takmayacağım.Ben şimdi yapmaya çalışıyorum bitince resim paylaşırım. Tabloda en alttaki değerlerde varistör buldum o sanıyorum uygun olur. Sizde Ok derseniz montaj yapıcam.
bpvoLR.jpg

1z04yG.jpg
 
Son düzenleme:
varistor voltaj değeri burada rms olarak mı veriliyor yoksa pik voltaj değeri olarak mı? One göre kullanılacak varistor değişiyor çünkü
 
varistor voltaj değeri burada rms olarak mı veriliyor yoksa pik voltaj değeri olarak mı? One göre kullanılacak varistor değişiyor çünkü

Hmm güzel soru ... onu özellikle incelemek lazım hakkaten. Şimdi şöyle bir mantıkla 250Vrms seçiyoruz. Normal şebeke voltajı 220Vrms. Hadi %10 voltaj dalgalanma payı verelim, bu durumda 242Vrms. O halde 250Vrms lik bir MOV seçersek işimiz görülür. Ama tabi MOV'un voltaj değeri RMS değil de tepe değere göre verilmişse, iş tamamen değişiyor. O zaman 310Vpp şebeke voltajı, %10 dalgalanma desek, 341Vpp. O halde 350Vpp lik bir MOV kullanmak lazım.

MOV voltaj değerlerini belirtirken piyasada yaygın olan bir konvansiyon var mı açıkçası bilmiyorum. O yüzden MOV'u seçerken özellikle buna dikkat etmek lazım. Markalı bir komponent ise, üreticisinin internet sayfasından bakmak lazım.
 
Anladım Aydın Hocam . Kapasitörü filtre için kullanmışlar , şebekedeki parazitleri temizlemek için ama siz gerek yok dediğiniz için bende takmayacağım.Ben şimdi yapmaya çalışıyorum bitince resim paylaşırım. Tabloda en alttaki değerlerde varistör buldum o sanıyorum uygun olur. Sizde Ok derseniz montaj yapıcam.

250Vrms iletim voltajına sahip MOV kullanman lazım Özgür. Senin işaretlediğin 135V diyor :). Bunu kullanırsan fişe taktığın anda sigorta atar. Ama biraz önce konuştuğumuz gibi, RMS mi tepe değer mi iyice anlamak lazım.
 
Kapasitörü filtre için kullanmışlar , şebekedeki parazitleri temizlemek için ama siz gerek yok dediğiniz için bende takmayacağım

Aslında şebeke parazitleri dedin de, eğer hakikaten şebeke çok parazitli ise, buna karşı tedbir almak lazım. MOV'lar çok hızlıdır. Eğer şebekede yüksek voltajlı parazitler var ise, bunlar MOV'u tetikleyebilir. Çok kısa süreli tetiklenip tekrar yalıtkan duruma geçeceği için belki sigorta atmaz, ama bu cihazın güç kaynağında problemlere yol açabilir.

Ama gene de kapasite koymak iyi bir çözüm olmaz. Filtrelemede fark yaratacak bir kapasite koyduğun zaman, mesela 1 uF lık bir kapasite koydun diyelim, bu şebekeden sürekli olarak 70 mA akım çekip duracak. Yani cihazın daha fazla elektrik yakmasına sebep olacak. Onun yerine "line filter" denen bobinler kullanmak ve paralel kapasitörleri de çok daha düşük değer seçmek daha mantıklı olur:

images
 
Bu da fazla yüksek voltajlı :)

Clamping voltage = 250 Vrms olacak veya 350 Vpp
 
Line filter var ama bu Grup prize sığmaz dışarıdan bağlamak lazım. Benim elimde varistörler var ben tek tek bakarım 250 Vrms olacak veya 350 Vpp Hocam sağolun.
u9yju1.jpg
 
Değerli Forum Arkadaşlarım Akım korumalı Grup prizi tamamladık. Kısa devre korumalı üçlü fişimiz ile kontrol ettik. Tamamdır. Elimizdeki mevcut malzemelerle artık Akım korumalı bir grup pirizimiz var.:) Forumdaki Arkadaşlarımızında bu çalışmaya bakarak Akım korumalı Grup priz yapmaya çalışacaklarını biliyorum. Çalışma resimlerimizi paylaşalım. Sabırsızlıkla paylaşımlarınızı bekliyoruz..


lqx7Og.jpg


FZwW2C.gif


4mKAx2.jpg

5ViiKd.jpg

lOOo29.jpg

S9pePD.jpg


Kısa devre korumalı üçlü fişimiz ile kontrol ettik. Kısa devre durumunda sigorta atmaz Lamba yanar.
EJihWT.jpg

tuxNq6.jpg

I6oiyL.gif
 
Son düzenleme:
Varistörlerde genelde hangi değer belirtilir? AC RMS değeri mi yoksa varistörü iletime geçirecek DC değer mi? Çok varistör alıp kullanmışlığım yok, o yüzden piyasada kullanılan metot hangisi bilmiyorum.
 
Varistörlerde genelde hangi değer belirtilir? AC RMS değeri mi yoksa varistörü iletime geçirecek DC değer mi? Çok varistör alıp kullanmışlığım yok, o yüzden piyasada kullanılan metot hangisi bilmiyorum.
Bende de varistor var. Birkac tanesini onceleyelim bakalim degerler nasil. Musait bir zamanda tabikii...
 
Asil burada sorun varistorun zamanlama olarak voltaj dalgalanmalarina hizli cevap verememesidir. Bacaklar kisa devre olup bagli bulundugu sigortayi attirana kadar devre nallari dikiyor.
 
Varistörler çok hızlıdır, nanosaniyeler mertebesinde tepki gösterir. Hatta o yüzden varistörlerin olduğu şebeke giriş devrelerine filtreler yerleştirilik ki ani bir voltaj palsı nedeniyle varistör iletken olamasın.

Ama yıldırım çakması durumunda varistörün yapabileceği hiçbirşey yok. Zamanında iletken olacaktır, ama tam kısadevre de olsa yıldırım orada devreyi yakacak kadar bir voltaj oluşturacaktır.

Bunun dışında düşük voltaj da cihazların arızalanmasına sebep olabiliyor. Ben hatırlıyorum, bizim elektrik idaresi burada elektriği kesti, sonra da 110V olarak geri getirdi :oops: Benim kullandığım line interaktif UPS gitti ... Mahallede cihazları telef olan başkaları da duydum.
 
Sadece fikrimi yazdim hocam isin uzmani sizsiniz tabiki...
Yildirimda varistor iletken olup da devreyi neden koruyamiyor anlamadim?
Soyle desek dogru olur mu? Yildirim da voltaj yuksek oldugu icin varistorun iletken olma suresinden daha hizli bir bicimde devreye zarar veriyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,234
Mesajlar
122,413
Üyeler
2,923
Son üye
birisim

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top