akim sinirlama devresindeki kisa sureli ani akim yukselisi

Haze

Aktif Üye
Katılım
28 Ekim 2022
Mesajlar
556
merhaba sekildeki devre malum referans voltaji ayarlanarak akim sinirlamasi yapmaktadir, lakin S anahtari acik durumda iken anahtar kapatilinca kisa sureli olarak transistorde nerdeyse kaynagin tum akimi yuk uzerinden akmaktadir, bu zaten bu tasarimin dogal davranisi, benim istedigim ise devreden hicbir zaman set ettigim akimin uzerinde akim gecisine izin verilmemesi, bunun icin nasil bir tasarim yapilabilir, mumkunse linear kontrol olsun, ornek sema verebilirmisiniz?
 

Ekler

  • 20230511_140419.jpg
    20230511_140419.jpg
    184.5 KB · Görüntüleme: 69
Anahtara paralel bir direnç bağlı olsun.
Vref ve op-amp beslemesi daima 12V öncesinde verilmiş olsun.
 
Bahsettiginiz sorun opamp ve transistorun hizi ile ilgili. Gerci bu surenin cok kisa olmasi lazim. Kullanacaginiz opampin band genisligi yuksek olsun.

Anahtarlama isini de ana akim yolu uzerinden degil de sinyal yolu uzerinden yaparsaniz sorun cozulur. Hatta set edilen degere aniden degilde yavasca ulasacak yumusak kalkis yaptirirsiniz.

Vref beslemesini 12V dan once degil de daha sonra verirseniz sorun cozulur.
 
opamp tl072, beslemeside harici, transistor bd245, malesef beslemeyi ayirip verme imkanim yok, olay zaten 2us lik bir surede gerceklesiyor ondan sonra problem yok, opamp bu duruma gec tepki verdigi icin devrenin anasini aglatiyor, akimi yavasca 0 dan set edilen degere getirecek bir senaryo daha cok isime yarar.
 
2uS den hic bir sey olmamasi lazim.

Ornegin bir ledden 2uS sureligine bir kac amper akim akitabilmen lazim.

Asagidaki devre yumusak kalkis yapar.

1.jpg
 
@Mikro Step onu bende dusundum ama bu yuk degisken hatlari yukluyor bu seferde devrenin toparlanmasini geciktirir diye vazgectim,
 
Start verince devre sifir akim ile baslar, trimpotla set ettigin degere kadar akim degerini artirir ve artik set edilen degerde akimi sabitler.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,840
Mesajlar
99,585
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top