Amator yontemlerle flex PCB yapmak.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Su siralar hazir urettiriyorum ama ilk firsatta kendim de denemek istiyorum.

Cin'de hazir bakir kapli esnek band satiliyor.

Fakat hic Cin'e bulasmadan Ulkemizde var olanlarla bir sey yapmak istersek kapton band ic piyasamizda da satiliyor.

1759617400063.jpeg

Bu durumda cok ince bakir folyo bulunabilirse uygun bir yapistirici ile band ve bakir birbirine yapistirilabilir. Burda sorun yapisitirilan ikikli kivirilabilir olmali yani yapistirici kirilmamali.

Baly turu esnek yapistiricilar denenebilir.

Hatta hazir satilan bakir bandlar kendinden yapiskanli ise dogrudan da kullanilabilir.

1759617360827.png

Bu bandlarin kalinligi hakkinda bilgi bulamadim fakat illaki mutfaklarda kullanilan aluminyum folya benzeri cok ince bakir levha bulunabilir.

Yalniz lehimleme yaparken yapistiricinin sorun cikartma sorunu var. Buna da cozum bulmak lazim.

3M in bakır bantını görmüştüm, aşırı ince bir şeydi belki 200-300mikron falandır. Bu attıklarınız benzer kalınlıkta onun ucuz versiyonu olabilir. 3M in sitesinden o bant ya da benzeri bulunup bilgi alınabilir ama üzerine şekil çıkarma nasıl olur bilmiyorum yapıştırıcı kısmı zarar görebilir.

Etiket yaptırırken yapıştırıcı bandı istediğimizi seçebiliyorduk, belki bakırı asitte vs zarar görmeyecek başka bir şeye yapışık halde alıp işleyio sonra presle yapıştırmak daha mantıklı olur.

Son düzenleme:
Un şeker yağ nasıl tamam ben anlamadım, sonuçta eritme işlemi olmayacak mı? Zarar görmez mi diğer kısım nasıl biliyoruz bunu

Malzeme tamam ama helvayı pişirecek fırın yok galiba:)
Bu konu daha öncede bir forumda gündeme gelmişti ama bir şey çıkmadı.
fabrikasyon birşey çıkmasada esnek bir şeyler yapılabilir.ama zaten elektronikçilerde esnek bakır plaket satılıyor.

Yukarida saydigimiz malzemeleri biraraya getirince pertinax benzeri esnek yapimiz olusacak.

Geriye klasik utuleme ya da benzeri islemler kaliyor.

@Andromeda

Elektronikcilerde satilan esnek plaket nasil bir sey? Goruntu/ link verebilirmisin?

@Mikro Step hocam, ince bakır levha veya folyo yerine fosfor-bronz şerit kullanılabilir. Yay gibi esnek ve tekrarlanabilir bükülme sayısı bakırdan çok daha fazla. Bakır gibi hızlı oksitlenmiyor. Ayrıca fiber lazerle kesilmesi mümkün. Ben uygulamada mukavemet sağlamak için 0.2mm olan kalınlığı kullanıyorum. Daha ince kalınlıkta olanları da mevcut.

Düzeltme: eksik tanım.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,350
Üyeler
3,311
Son üye
senoleker

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back