Antistatik bileklik nedir, ne işe yarar?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,143
Antistatik bileklikler, statik elektriğe duyarlı olan elektronik kartlarla çalışırken kartların hasar görmemesi için kullanılır. Bilekliği bileğine takarsın bilezik gibi (lastiklidir ve bir tarafında metalden bir yüzey vardır) sonra da beraberinde gelen spiral kablonun diğer ucunu şebeke toprağına bağlarsınız.

Bu bileklik sayesinde vücutta biriken statik elektriği sürekli olarak toprağa boşaltırsınız. Ama tabi bunun işe yaraması için üzerinde çalışılan elektronik kartın da antistatik bir muşamba üzerinde olması lazım ve bu muşambanın da uygun bir şekilde topraklanmış olması lazım. Muşamba topraklı, siz topraklı, neticede arada bir potansiyel fark yok ve devre de güvende.

Eğer toprak hattı yoksa, ne yapıp edip o binaya toprak hattı çektirin. Diyelim toprak hattını çekmek için haftaya geliyorlar ama sizin şu anda bir devre üzerinde çalışmanız lazım. O zaman toprak yerine büyük bir metal kütleye bağlantı yapabilirsiniz. Mesela döküm kalorifer peteği, veya bolca metal içeren çalışma masası vs.

jm-e01.png
 
Peki statik elektrik nasıl oluşur. Birçok şekilde oluşabilir. Havadaki nem oranı düşükse, içeride vantilatör çalışıyorsa statik elektrik oluşma şansı daha fazladır. İnsan sandalyede sağa sola hareket ederken kıyafetlerin plastiğe ve sandalyeye sürtmesiyle statik elektrik oluşabilir. Birçok faktör var ve bunları ortadan kaldırmaya çalışmak anlamsızdır. Yapılması gereken, olası statik elektriği topraklama ile boşaltmak.

Neyseki günümüzde statik elektriğe duyarlı birçok elektronik komponentin içinde statik elektriğe karşı koruma diyotları vardır. Örneğin MOSFET gate'lerinde clamping diyotları vardır. Yani sıkıştınız, bir kart üzerinde çalışmanız lazım, ama topraklama olanağı yok. Cihazın metal şasesi varsa, antistatik bilekliği oraya bağlayın öyle çalışın. Bu kısıtlı koruma bile devrenin zarar görme ihtimalini iyice azaltır.
 
Peki son zamanlarda Çin alışveriş sitelerinde ve hatta saygın bazı alışveriş sitelerinde "kablosuz antistatik bileklikler" çıktı. Bunları alsak da kablo karmaşasından kurtulsak olur mu?

Eğer bilekliğin üzerinde şöyle 100 Kg ağırlığında metal bir gülle varsa olur tabi. Toprağa boşaltamasanız da o gülle baya bir şarjı kendi üzerine alır. Ama bir süre sonra o da sizin vücudunuz ile aynı potansiyele gelir ve artık işe yaramamaya başlar. Ama sıkıntı yok, 1 tonluk bir gülle alırsanız o daha uzun süre gider :D

Hmm ama bakıyoruz, piyasada satılanlarda öyle güzel şarj tutacak gülle falan yok.

wireless-wrist-straps-for-grounding-esd.jpg


O zaman ne yapacaksınız? Böyle dolandırıcı ürünlerden uzak duracaksınız ve KABLOLU bir antistatik bileklik alacaksınız ;)
 
Bu arada youtube'da (üstelik bilinen saygın bir firmanın kanalında) bir arkadaş, antistatik bileziğin sağlığa yararlı olduğundan da bahsetmiş.


BAK! Bir taşla iki kuş! Ama sağlık için sadece antistatik bileklikle kalmayın, bir de aşağıdaki "Kaliteli germanyum manyetik terapi titanyum çelik antistatik bileklik" ile de destekleyin.

germanyum_bilezik.jpg
 
Bu arada youtube'da (üstelik bilinen saygın bir firmanın kanalında) bir arkadaş, antistatik bileziğin sağlığa yararlı olduğundan da bahsetmiş.


BAK! Bir taşla iki kuş! Ama sağlık için sadece antistatik bileklikle kalmayın, bir de aşağıdaki "Kaliteli germanyum manyetik terapi titanyum çelik antistatik bileklik" ile de destekleyin.

862 eklentisine bak

Bu yazdıklarını ciddi zannedip sağlık için satın alanlar çıkabilir, demedi deme :)

 
Bir de videoda kablolu antistatik bileziklerin dezavantajlı olabileceğinden bahsetmiş. Herhalde stokta baya kablosuz antistatik bilezik kaldı, stoğu eritmeleri lazım.
 
O zaman net bir şekilde yazayım bari. Kablosuz antistatik bilezikler statik elektriğe duyarlı devrelerin korunmasında HİÇBİR İŞE YARAMAZ! Ha belki sağlık açısından vücudunuzdaki ying/yang dengesinin kurulmasına yardımcı olabilir. Ama bu benim alanım değil, konunun uzmanı budist papaza sormak lazım.

KABLOLU antistatik bileziği alın, çalışma masasının üstünü de antistatik muşamba ile örtün. Sonra da hem bileziği, hem de muşambayı topraklayın. İşin doğrusu budur.
 
Bende kablolu bileklik var. Ancak muşambadan kastını anlamadım. Normal bir muşamba olur mu bende ısıya dayanıklı silikon tabanlardan var o da iş görür mü?
 
Kablosuz bılezık kullanan ustalar bılıyorum ve hıç sorun çıkmadığını söylüyorlar. Hatta bır tanesı ışıme cıhazı servısı. Gerçekten faydası yoksa bu kullanların sorun yaşaması gerekmıyor mu? Nedır bu ışın aslı?
 
Kablosuz bılezık kullanan ustalar bılıyorum ve hıç sorun çıkmadığını söylüyorlar. Hatta bır tanesı ışıme cıhazı servısı. Gerçekten faydası yoksa bu kullanların sorun yaşaması gerekmıyor mu? Nedır bu ışın aslı?

@taydin sana söylemiştim :) Poe yasası hiçbir zaman şaşmaz.
 
Bende kablolu bileklik var. Ancak muşambadan kastını anlamadım. Normal bir muşamba olur mu bende ısıya dayanıklı silikon tabanlardan var o da iş görür mü?

Antistatik örtülerin özelliği iletken olmaları. Örtünün herhangi iki yerine multimetreyi dürtersen belli bir direnç değeri ölçersin ( kΩ mertebesinde )

Türkiye'de bolca bulunuyor ama fiyat biraz yüksek. Çin malı olanlardan alırsan bunların altını sık sık havalandırmak lazım, yoksa orada biriken rutubetten dolayı iğrenç mantar oluşuyor. Çok pahalı olan ithal ürünlerde bu sorun olmuyor.
 
Kablosuz bılezık kullanan ustalar bılıyorum ve hıç sorun çıkmadığını söylüyorlar. Hatta bır tanesı ışıme cıhazı servısı. Gerçekten faydası yoksa bu kullanların sorun yaşaması gerekmıyor mu? Nedır bu ışın aslı?

Sevgili kardeşim, 30 sene boyunca emniyet kemerini kendi vücuduna takacağına sadece mandalı takanlar da aynı şeyi söyleyebilir. Ama 31'ince senede takla atıp sakat kaldıktan sonra "hmm, demek emniyet kemerini vücuda takmak bir işe yarıyormuş" der.
 
Bu Çinlilerde hiç iş etiği yok :) Marka ismi kopyalama bunlarda, içinde sadece 1 µF kondansatör olan "güç tasarruf cihazları" bunlarda, kablosuz antistatik bileklik bunlarda. 10 KW lık araba inverteri bunlarda, 9V pille çalışan 7 milyon voltluk (!) taser bunlarda :D
 
tamam anlaşıldı kablosız bıleklık ışe yaramıyor. Ama malzeme dağıtımı yapıyorum ve bırçok atöleye gıdıyorum. Şımdıye kadar hıçbır atölyede kablolu bıleklık takan görmedım. Belkı askerıyede veya benzer yerlerde kullanılıyordur bılmıyorum. bu kadar yaygın olmamasından o kadar önemli olmadığını duşunuyorum ben.
 
Evet doğrudur birçok tamirci veya servis atölyesinde yoktur (muhtemelen dediğin gibi çoğunda yokdur). Benimki de çekmecede duruyor :) Risk alamayacağım kadar önemli bir şey üzerinde çalışıyorsam (bozulduğunda büyük bir maddi kayıp, iş kaybı ve gecikme olacaksa) antistatik bilekliği takıp çalışıyorum. Mesela diyelim 1000 dolar verdim ve 8 çekirdekli i7 işlemciyi anakarta takacağım, mutlaka bilekliği takıyorum. Yurtdışından gönderilen bir ARM modülünde ölçüm yapıyorum. Birşey olursa yenisi gelene kadar en az iki hafta gecikme olacak, mutlaka bilekliği takıyorum.

Kalite süreçlerini daimi olarak denetleyen ve takip eden firmalarda antistatik bilekliğin takılması bir işletme kuralıdır diye düşünüyorum. Yöneticilerin de bunu sıkı bir şekilde denetlediğini düşünüyorum. Aynı şekilde işletmede kullanılan test cihazlarının kalibrasyonu da dikkatle takip ediliyor ve zamanı geldiğinde yaptırılıyordur. Bunları yaparak bellli bir kalite standardını yakalayan firmalar, her türlü kurumdan ihale alabilir ve müşteri işletmeyi gezdiği zaman ona güven aşılar. Ama müşteri bir baktı laboratuvara, antistatik konusunda hiçbir tedbir yok. Cihazların da kalibrasyon tarihleri geçik. Ne yapar? "Biz bir düşünelim, size haber veririz" der ve çıkar gider :)
 
Her işi bileklik ile yapmak hakikaten zor iş. Kablo sürekli sağa sola takılıyor. Üstelik güç kaynağı devresi ile çalışıyorsanız antistatik ile bozulacak malzeme de yok üzerinde.

Ama en azından çalışma masasının üzerinde topraklanmış antistatik örtü olması bile statik elektrikten birşeyi bozma riskini azaltır. O masada çalışırken dirsekler o örtüye temas ediyor olacak ve üzerinizdeki statik elektriğin atılmasında faydası olacak. Çok kritik bir kart üzerinde çalışırken de bileklik takılır.
 
İş yerime kurulan bowling beni her seferinde çarpıyor. Üzerimde ne kadar statik elektrik varsa hep oraya boşaltıyorum. Bu durumdan kurtulayım diye antistatik bileklik alayım dedim. Ama kablosuz olanlar işe yaramıyormuş. Webde araştırırken bizim foruma denk geldim. Konuyla ilgili Dave nin videosunu da görünce buraya ekleyeyim dedim.

 
Ama tabi bunun işe yaraması için üzerinde çalışılan elektronik kartın da antistatik bir muşamba üzerinde olması lazım ve bu muşambanın da uygun bir şekilde topraklanmış olması lazım. Muşamba topraklı, siz topraklı, neticede arada bir potansiyel fark yok ve devre de güvende.
Mevcut matımıza bir kabloyu vida yada perçin yoluyla bağlasak onuda toprak hattına bağlasak antistatik mat elde etmiş oluruz değil mi? Matın ekstra bir özelliğe sahip olmasına gerek var mı?
 
Matın iletken olması lazım. Multimetre ile ölçünce açık devre göstermemesi lazım, megaohm'lar seviyesinde direnç görmen lazım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,794
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top