Apollo 11 ay modülünün bilgisayarı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,752
Apollo 11 üzerinde çalışan bilgisayarın işlemci gücü, bugünün sıradan hesap makinalarının işlemci gücüne eşdeğer, bellek miktarı da 64 KByte seviyesinde. Yani günümüz standartlarına göre çok geride.

Ama o modül üzerinde çalışan yazılım, bugünün standartlarında bile düşünüldüğünde, son derece gelişmiş bir yazılımdır. Bu gelişmişlik, yapılan işlemlerin karmaşıklığı ve saniyede yapılan işlem sayısı anlamıda değil. O yazılımı bugünün standartlarında dahi çok ileri seviyeye taşıyan, olabilecek yüzlerce olumsuz senaryonun her birisi için bir algılama ve uygun bir toparlama prosedürüne sahip olması. Yani donanımsal hatalar, gelmeyen, eksik gelen, veya yanlış gelen sensör bilgileri, veya daha önce öngörülemeyen bir ihtiyacın ortaya çıkmasında programın ay yörüngesinde iken adapte edilmesi gibi olabilece birçok olumsuzluk için tedbirler içermesi. O zaman olduğu gibi, günümüzde bu derece güvenilir çalışan yazılımların geliştirilmesi son derece yüksek bir maliyet ve zaman gerektirir.

Apollo 11 bilgisayarının programı üzerinde çalışan programcılardan birisi ile yapılmış güzel bir söyleşi videosu:

 

Forum istatistikleri

Konular
7,299
Mesajlar
123,397
Üyeler
2,949
Son üye
dündenbiri

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top