Yapay zeka ve satranç

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,853
1997 öncesinde satranç yazılımları ilkel idi. Sadece bazan başlangıç veya orta seviyedeki oyuncuları yenebiliyorlardı. Sonra IBM'in Deep Blue bilgisayarı çıktı ortaya. O zamanın ünlü dünya şampiyonu, satrancın büyük ustası (Grand Master) Gary Kasparov, bir bilgiyasarın, bir satranç ustasını hiçbir zaman yenemeyeceğini ifade etti. Sonra da Deep Blue ile Kasparov arasındaki maçlar başladı. Gerçekten de kasparov, Deep Blue ya karşı iki maçta galibiyet elde etti. Ama 1997 de oynanan maçta Deep Blue, Kasparov'u ilk defa mağlup etti. Ve ondan sonra satranç programları eksponansiyel hızla gelişmeye başladı.

2000 li yılların ortasında ortaya çıkan ve tamamen açık kaynak olan Stockfish satranç yazılımı, kayıt altına alınmış bütün satranç maçlarını belleğinde tutuyor. Bilinen bütün açılış ve kapanış taktik ve stratejilerine hakim. Hamle yapmadan önce her saniye 70 milyon olası hamleyi belleğinde deneyip sonuç analizini yapıyor. Tabiki bu kadar yüksek bir işlem kapasitesinin donanım gerekinimleri de oldukça fazla. Yüksek bellek kullanımı ve paralel işlemci mimarisi gerektiriyor. 1024 e kadar paralel işlemci kullanabiliyor. Stockfish için dünyanın en iyi satranç ustasını yenmek artık bir çocuk oyuncağı. Hem de tabiri caiz ise, eze eze yeniyor. Santranç ustası maksimum zamanını kullanıyor hamle yapmak için, hamlesini yaptıktan birkaç saniye sonra karşı hamle geliyor ...

2017 yılına kadar Stockfish, satranç krallığını sürdürdü. Sonra ortaya google'ın geliştirdiği AlphaZero çıktı. Ve AlphaZero, insan ile yapay zeka arasında nasıl bir devrim oluştuysa, benzer bir devrimi tekrar yaptı. AlphaZero nun çalışma mantığı, Stockfish'den çok farklı. AlphaZero sinirsel ağlar kullanarak sonuca gidiyor. Çok daha mütevazı bilgisayar donanımları ile çalışabiliyor, ama Tensor Processing Unit (TPU) denen özel donanım modüllerine ihtiyaç duyuyor. Yüzlerce milyon olasılığı denemiyor, geçmişte yapılmış bütün maçlar da belleğinde yok. Ayrıca iyi açılış/kapanış taktik ve stratejilerini de bilmiyor. Aslında ilk yazıldığında, AlphaZero, satranç oynamayı dahi bilmiyordu! Satrancın oyun kuralları AlphaZero'ye yüklendi, sonra da 4 saat kendi kendine oynatıldı. Bu 4 saatin sonunda, AlphaZero nun satranç ustalığı, Stockfish'in ötesine geçti!

Sonrasında Stockfish ile AlphaZero arasında birçok maraton maç yapıltı. İlk 100 maçlık maratonta AlphaZero 28 maç kazandı, 72 maç da beraberlik (draw) ile sonuçlandı. Sonrasında yapılan 1000 maçlık maratonda ise AlphaZero 155 galibiyet aldı, 6 mağlubiyet ve geri kalan maçlar da gene beraberlikle sonuçlandı. AlphaZero, yapay zeka ile ilgili birçok ezberi bozacak gibi duruyor. Bilmiyorum artık, korkmaya başlayalım mı? :katil2:
 
  • Beğen
Reactions: nt

Ben buradan oynuyorum zaman zaman. Eskiden 10 zorluk seviyesi mi ne vardı. Birkaç seviyeden sonra yenilmez oluyordu.

Eğer bilgisayar yenileceğini anlarsa bir şekilde oyunu berabere bitiriyordu.

Yapay zekayla iş nereye kadar gider bilmem ama arada bilgisayarı yenmemiz lazım yoksa oyunun tadı kalmaz.
 
Yapay zekayla iş nereye kadar gider bilmem ama arada bilgisayarı yenmemiz lazım yoksa oyunun tadı kalmaz.

AlphaZero ile dünya şampiyonu satranç ustası arasında da 100 maç yapıldı. Hepsinde yapay zeka yendi. Yani artık bir insanın yapay zekayı satrançta yenmesi hayal. Aynı şey Çin kökenli Go oyunu için de geçerli. Artık hiçbir insan galip gelemiyor.

Bu soruna karşı, insan gibi hata yapan ve zor da olsa yenilebilecek bir satranç yapay zekasi türemiş.


Bu programı yazanların tek gayreti, bir şekilde programa hata yaptırmak :katil2:
 
Stockfish ve AlphaZero arasındaki bir maçın analizli anlatımı

 
  • Beğen
Reactions: nt

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,872
Mesajlar
100,084
Üyeler
2,487
Son üye
camandar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top