Arızalı güç devresinde triac'ın yazıları okunmuyor.

ufukfuat

Yeni Üye
Selamlar,

Arızalı bir güç devrem var, devrede bulunan triac üzerindeki yazılar triac'ın patlaması sonucu okunamaz hale gelmiş.
Bu devreye uygun triac'ı nasıl bulabilirim?

Birde devre sarı bir reçine ile kaplı triac'ı sökemiyorum devrelere zarar vermeden nasıl sökerim.

Arızalı devrenin kodu:BV1118A1 söküldüğü cihaz Breville Bes860XL epressso makinası (220Volt)
1730883368548.png

Yanan parça: TA1 kodlu bölgede hasar gören triac.

1730883441446.png

Yabancı forumlarda şöyle bir resim buldum.
Burada BT131 600D demiş ama BT131 T092 kılıfta, buradaki T0220 kılıf.

1730883638995.png

Devre şeması:
1730883771894.png

Anakartın internetten bulduğum tam resmi.
1730883957648.png

Neyi çalıştırıyor? Kaç amper çektiği belli mi?

Güzel bir cihazmış. Servis kitapçığı da var.

Bahsi geçen triak Q5 ile pompayı sürüyor. Oraya pompanın akımına uygun herhangi bir triak taksan da olur. Servis kitapçığı var ama şemada triak modeli belirtmemişler.

1730886976566.png

Birde kitapçıkta triak için özellikle aşağıdaki not düşülmüş. Ayrı bir triak PCB'si mi var?

1730887026939.png

Kabaca:

"Tüm BES860 ünitelerinin doğru triak çalışmasını kontrol etmek için bir ampermetreye takılması gerek. Çekilen akım ihmal edilebilir seviyede olmalıdır. Eğer 3 - 4 amper çekiyorsa, triak sızdırıyor demektir. Triac PCB'si değiştirilmeli."

diyor.

Ekler

• breville-bes860xl-pr.pdf
    5.3 MB · Görüntüleme: 16
Burada BT131 600D demiş ama BT131 T092 kılıfta, buradaki T0220 kılıf.
Farklı kılıflarda da var. @Sercan 'ın paylaştığı servis kitapçığına göre çok özel bir iş yapmıyor bu triac. Alıp, takıp denenebilir.

Bu galiba 1A bir triyak. Muhtemelen sınıra geldi ki patladı. Belki rahat çalışması için 2-3A lik bir Triyak takılabilir. Nasılsa ihitiyacı kadar amper çektiği için sorun olmaz.
Tabi birde triyakın sürdüğü pompaya bakmak lazım. Onda bir sorun var da fazla amper çekiyorsa triyakı yine patlatır.

Reçine sıcak hava tabancası ile ısıtılarak gevşetilebilir belki.

Gate'i bu sekilde tetikleyince akimin dalga formu nasil olacak belli degil eger 4 boge calisacaksa her triac olmaz.

Selamlar,
ilgilenen herkese teşekkürler.

Serkan bey'in sorusu ile başlıyım.
Evet cihazı besleyen ayrıca bir triac PCB si de var. Aşağıda paylaştım.

Açık konuşmak gerekirse burada hatayı ben yaptım, bu triac'a bağlı pompaya giren kabloya dimmer bağladım, çok da güzel çalışıyordu, geçici bağladığım için izolasyona çok önem vermedim, dimmer devresi kısa devre yaptı, sonucunda sadece bu triac'ı patlattım.
Tam patlayan kısımda triac'ın kodu yazdığı için okuyamıyorum.

Triac'ın bacaklarını kestim cihazı fişe takınca çalışıyor. hatta öğütücü kısmı ile öğütme de denedim.

Arızalı triac'ı sökmeden önce fişe taktığım anda pompa direkt çalışıyor durmadan su emiyordu. Yani triac hep açık modundaydı.
Selenoidler de açılmadığı için pompaya gelen su direkt atık haznesine gidiyordu.

Saolsun Semih bey BT131-600D(1A) t0220 kılıfta bulmuş. Ama ben BT136-600D (4A) internetten sipariş vermiştim. geldiğinde takacağım.

Yine bu bigiler ışığında sadece triac arızalıdır diye umuyorum.

sonrasında olumlu olumsuz bilgi vereceğim.

Bağlı pompa:
1731008688129.png

ilk beslemede bulunan triac devresi bu
1731009230618.png

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back