Bakır boru bükme aparatı, nasıl birşey almalı?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,143
8, 10, 12 ve benzeri ölçülerde bakır boruyu düzgün bir şekilde bükmem gerekiyor. Düzgün derken, bükülen yerin mümkün olduğunca yuvarlak kalmasını, yassılaşmamasını istiyorum. Boruların içinden hava geçecek, o yüzden borunun daralıp havaya fazla direnç göstermesini istemiyorum.

Baktığım zaman spiral yay şekilde bükme aparatları var. Kimisi borunun içine sokuluyor kimisi borunun dışına geçiriliyor.

1654110941845.png


Bir de boruyu büken iki saplı aparatlar var. Ama bunlar sadece belli bir çap boru bükebiliyor. Başka çap için ayrı bükücü almak gerekiyor.

1654111017114.png


Bana gereken belli aralıkta, mesela 8 - 12 mm arasında büküm yapabilen ve çapa göre çeneleri değişebilen bir bükücü herhalde. Nasıl birşey almam lazım? İç spiral bükme ile bu bükme makinaları arasında nasıl bir fark oluyor? Hangisinde büküm yerinin kesiti yuvarlak kalıyor?
 
Abi staj yaptığım yerde tek pistonlu bir tane vardı ve dediğin gibi ayrı ayrı borular için kalıplar vardı.
1 kolu vardı kriko gibi o koluyla basarak büküyorduk boruyu.

Ustamdan gördüğüm boruyu bükmeden önce biraz ısttığı.

Ürünün adını hatırlamaya çalıştım ama uzun süredir görmediğim için unuttum biraz bakayım internete.

Bir süre sonra bakır boru kullanmayıda bıraktık.
Kaynak yapıldığında sızdırmazlığı yönünden hoşumuza gitsede kompersörden gelen litre litre sular çürütmeye başlamıştı bakır borularımızı.
Birtek şartlandırıcı yetmiyordu suyu almaya tankın altına periyodik su alma valfi vs. koyduk ama yine kesemedik hava kurutucuda almadılar bakır tesisatı plastiğe çevirmiştik.
 
O dediğin et kalınlığı fazla olan çelik borular için ve çok pahalılar. Ben ince bakır boru bükeceğim. Et kalınlığı 1 mm veya daha az.
 
O dediğin et kalınlığı fazla olan çelik borular için ve çok pahalılar. Ben ince bakır boru bükeceğim. Et kalınlığı 1 mm veya daha az.
Aramızda klima işi ile uğraşan varsa bu konuda en iyi tavsiyeyi o verir sanırım.

Bizim tesisatı bir yarım akıllı kaçak oluyor diye bakıra çevirmiş ondan tesisatımız tamamen bakır borurdandı baktığında tepeden giden yeşermiş borular görüyordun ama iç çapı geniş borulardı belki o yüzden pistonlu bir alet aldılar.
 
Şu videoda değişik aparatlar anlatılmış. Ama metotların artıları eksileri hiç anlatılmamış. Tipik Türk ders anlatma metodu, ezberle gitsin. 4 çeşit bükme metodu var çocuklar. 1, 2, 3, 4. Hadi bana eyvallah, size kolay gelsin. :mad:

 
okula geldi ünlü bir alman markası sponsor oldu atölye kurdu sanırım orada bu işi yapacak güzel aletler vardır ama o atölye müze diye saklanıyor herhalde daha o atölyede derse giren hiç arkadaşım olmadı sadece önünden geçip gidiyorlar.
Benim alanım olmadığı için ben sorun etmiyorum bunu.

Bu videoda anlatım yapanın meslek lisesi öğretmeni olduğuna eminim aynı o tarzda anlatıyor.

Kablo ekleri gevşek olmamalı.
-Neden olmamalı?
Doğru değil gevşek olması gevşek kalmamalı.

Sorgulamak yok anlatılanı dinle anladığın kadarıyla yeter.
 
O dediğin et kalınlığı fazla olan çelik borular için ve çok pahalılar. Ben ince bakır boru bükeceğim. Et kalınlığı 1 mm veya daha az.
Hocam merhaba ,emekli olmadan önce Turktelekom da çalışırken Kanada li süpervisor lar santral montajı esnasinda eğilecek boruların içine kuru deniz kumu koyup öyle şekil veriyorlardı .
 
yay aparatlar tam bükme değil de daha çok kavis vermek için kullanılır. Daha keskin ve net ölçülü bükümler için kollu yataklı aparatlar kullanmak gerekiyor. Piyasada üzerinde 3-4 farklı oluk bulunduran (1/4, 3/8 gibi) aparatlar bulunabiliyor. plastik olanları bile var ve ucuz olmasına rağmen amatör amaçlara gayet iyi iş görürler. bunların tek dez avantajı minimum bükme çapının aletin yatak çapı kadar olabiliyor olması. ama daha geniş çap istenirse kaydırarak da halledilebilir.
örneğin;

110000043178802.jpg


daha dar açılı bükümler genelde dirsek ve kaynakla hallediliyor.
10490972864562.jpg
 
Videodaki alet de o resmini eklediğin alet zaten. Onu bulmaya çalışayım bakalım.
 
Oksi asetilen kaynak seti var zaten atölyede. Dirsek de lehimleyebilirim aslında. Ama küçük çaplarda bulunabiliyor mu bir bakayım.
 
Oksi asetilen kaynak seti var zaten atölyede. Dirsek de lehimleyebilirim aslında. Ama küçük çaplarda bulunabiliyor mu bir bakayım.
boruların ve dirseklerin ölçüleri genelde metrik değil de inç olarak bulunuyor. 1/4 (bir çeyrek) gibi aratırsanız daha kolay olur. sanayi tipi soğutucu malzemeleri satan yerlerde 8-10 çeşidini bulabilirsiniz.
 
Fikir verebilir abi.Buna benzer sistemi sera demiri bükmek için kullanıyorduk.
@cem61 dediği gibi pprc boruyu kırmadan bükmek için boru içine sıcak kum koyupda bükenler var.
 
Timur abi en iyisi bir alet kullanmak ama kırmadan bükmek için bir tanıdığım borunun içine kum doldurmayı önermişti.
Belki kullanılabilir. Çok nizami bir yöntem değil ama.
 
Timur abi merhaba.

Kollu aparatı kullanırken boruda hafif yassilasma meydana gelir. Yaylı aparatta dikkatli olunursa kollu aparat kadar yasailasma olmaz.

Isinxpuf noktası ne kadar keskin acılı ve dik kıvırma yaparsan o kadar bukulme yaşarsın. Kavis ne kadar geniş ise bukulme o kadar az yada hiç olmaz.

Kollu aparatin yaricapi belli olduğu için o cap dışında boruyu bükemezsin. Ama yaylı aparat ile istediğin yaricapta bükme yapabilirsin.

Biz bu sektörde bakir boru yeni işe 1/4" , 3/8" ve 1/2" boruları rahatlıkla elle bukebiliyoruz. Ancak boru bir şekilde kullanılmamış ve stokta beklemiş ise sertleşir o zaman elle bukmek mümkün olmuyor.

Kaynaklı dirsek kullanımı da düşünülebilir. Ne zaman düşünülür çekilecek tesisat göz önünde ve tam köşeli tesisat çekilecek ise düşünülebilir.

Abi sen bu aparatı ne için hangi tesisatı nasıl çekeceksin diye sorayım. Ona göre yaylı yada Kollu aparat diyebilirim.

Bana göre en mantiklisi yaylı diyebilirim. Biraz el alışkanlığı gerektirir.

Kum kullanma konusu bizim sistemler temiz sistem olması gerektiği için o yöntemi hiç kullanmadık ama internette gördüm. Tercih edilebilir.
 
Benim 3d yazıcının kafasına iki tane soğutma borusu yapacağım. Birisi super volcano hotend için diğeri de normal hotend için. Boru L şeklinde olacak ve alt tarafında 2 mm gibi bir yarık olacak. Üst tarafa da salyangoz fan olacak ve yüksek hızda hava üfleyecek. Özellikle super volcano (çok akıtan) hotend kullanınca hava akışının çok yüksek olup iyi soğutma yapılması gerekiyor, o yüzden dirsek yerine normal kıvırma daha randımanlı olur herhalde hava direnci açısından ne dersin?
 
Genelde soğutma fanı için millet plastik aparatlar yapıyor ve fanı doğrudan nozulun oralara bir yere bağlıyorlar. Etrafı tamamen açık olan Ender gibi makinalarda bu sorun olmuyor. Ama benim makinada X ve Y eksenlerinin ucunda makinanın kasası var ve fan böyle bağlamak çok büyük X ekseni kaybına yol açar. Fanı öne koysam Y ekseni kaybına yol acak. O yüzden benim fanı üst tarafa koymam lazım ve havayı da 10 mm lik bir bakır boru ile nozulun olduğu yere ulaştırmam lazım. İyi bir salyangoz fan kullanırsam yeterince hava akışı elde ederim herhalde.

1654158106350.png
 
Timur abi en iyisi bir alet kullanmak ama kırmadan bükmek için bir tanıdığım borunun içine kum doldurmayı önermişti.
Belki kullanılabilir. Çok nizami bir yöntem değil ama.

Bunu deneyeceğim
 
Genelde soğutma fanı için millet plastik aparatlar yapıyor ve fanı doğrudan nozulun oralara bir yere bağlıyorlar. Ama benim makinada bu çok büyük X ekseni kaybına yol açar. Fanı öne koysam Y ekseni kaybına yol acak. O yüzden benim fanı üst tarafa koymam lazım ve havayı da 10 mm lik bir bakır boru ile nozulun olduğu yere ulaştırmam lazım. İyi bir salyangoz fan kullanırsam yeterince hava akışı elde ederim herhalde.

17594 eklentisine bak
Abi 2 adet laptop soğutma fanını yan yana bağlayıp çıkan havayı borudan geçirirsen etkili olur diye düşünüyorum.

Büyük ağızlı salyangoz fandan çıkan havayı o çapta borudan geçirmek için epey daralan bir geçiş yapman lazım buda sürekli çarpıp akış hızı azalan hava demek.

Laptop fanlarında çıkış ağzı çok daha dar olduğu için 10mm boruya geçişte kaybın daha az olacaktır.
 
Sanayiye gittim, hiçbir yerde bakır boru bulamadım. Askaynak'a gittim, onlar da sipariş ile getirebileceklerini söylediler. Hiçbir yerde bakır boru olmayınca artık bükücü aparatı sormanın da bir anlamı kalmadı. Gene n11 e kaldık :mad:
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Mesajlar
118,778
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top