Basimiza gelmis akil almaz olaylar.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
4,136
90 li yillarda 1000 USD vererek digital scop aldim. Bir calisma sirasinda Scop gnd sini yanlislikla uzerinde calistigim devrenin +60v hattina baglamamla PC ve Scop bir anda calismaz oldu. (PC ve Scop USB kablo ile birbirine bagliydi)

Her ikisi de tamamen pert oldu.

PC yi bir sekilde yeniden alirdim ama scopa cok uzuldum. Cunku alabilmek icin Amerika'ya siparis de bulunmus, aylar sonra scop Turkiye' ye gelmis ordan da kardesim Misir'a yollamisti.

Neyse scopun icini actim. Elektrigi verdigim ilk 1 sn icinde ekran isildiyor ardindan ana MCU dokunulamayacak kadar isiniyordu. Hemen elektigi kapiyordum. Biraz daha beklesem kesin CPU nun tepesi volkan gibi yarilacak. O derece siniyor islemci. (Islemcinin dokumanlarina bakinca iki pinin dogrudan USB konnektore gittigini gordum.)

Bir kac denemeden sonra vazgecip ertesi gun ugrasmaya karar verdim. Gene ayni durum oldu.

Cihazi toplayip karton kutusuna koydum. Bir daha elimi surmedim.

Ilerleyen aylarda Amerikan firmasi ile yazistim durumu anlattim. Cevaben bana Kahire'de bir firmanin adini adresini yazdilar.
Scopu aldigim gibi gittim.

Sakalli bir muhendise anlattim durumu. Cihazi karton kutusundan cikartti masaya koydu elektrik kablosunu fise takti. Cok sesli sekilde besmele cekip power on yapti.

Scop karsimda calisiyordu.

Bu olaya halen bir anlam veremiyorum.
 
Son düzenleme:
BC237 transistore Elektor dergisi sayesinde oyle bir alistim ki her isimde ne zaman NPN transistor lazim olsa isimi BC237 ile goruyordum. (Elektor genel amacli NPN icin TUN derdi galiba) Benim icin npn dendimi BC237 aklima gelirdi.

Bazen yanlislikla enerji altinda iken emetoru GND olan transistorun base bacagina + beslemeye bagli kablo dokunur ve devrem bozulurdu.

Transistoru soktugumde diyod olcumu yaparken yanlis hatirlamiyorsam beyz kollektor jonksiyonun olmasi gereken yonde degil tersi yonde diyoda donustugunu, beyz emetor jonksiyonda ise acik devre gorurdum.

Bu olay ara sira ama defalarca basima gelirdi.

Bir gun gene bu olayi yasadim. B-C PN jonksiyonunun tersine NP donustugunu gorunce kollektoru emetor olarak emetoru kollektor olarak PNP bir transistor olarak kullanip basit bir devre yaptim.

Ilginc bir sekilde devrem calisti.

Aslinda bu transistoru yariletken firmasina yollayip ve onlari ikna edip incelemelerini saglasaymisin cok iyi olurdu.

Cunku BE jonksiyonu acik devre bir yari iletkenin hala yukseltec gorevi goruyor olmasi harap olmus jonksiyonda bir baska tip transistor modelinin olusmasina neden oluyordu. (Belki de olusan bu transistor halen icad edilmemis bir transistor modelidir)
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,009
Mesajlar
102,564
Üyeler
2,526
Son üye
rb26dett

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top