Baymak Novadens Extra kombi sıcak su problemi.

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Kombi yaklaşık 15 yaşında. Uzatmaları oynuyor diyebilirim.
Öğleyin çalışırken akşamüstü sıcak su vermemeye başladı. Birkaç test yaptıktan sonra su akış sensörünün arızalı olduğunu buldum.
IMG-20251004-WA0018.jpeg

Bu arkadaşın üzerindeki mıknatıs, sanırım özelliğini kaybetmiş. Bu parça üzerine takılan sensörü mıknatıs yaklaştığında kombi çalışıyor.
Servis ile görüştüm. "Elimde var sanırım. Yarın bakayım" dedi.
Parçayı bulunca sonucu yazarım inşallah.
IMG-20251004-WA0022.jpeg
Sökene kadar illallah dedirtti. Tasarlayan mühendisi, üreten tornacıyı, onay veren üretim müdürünü hatırla yadettim. 17 çatal anahtar küçük gelir,18 çatal bol gelir, olduğu yere pense sığmaz. Deli etti akşam akşam.

Kombilerin ekonomik ömrü tam olarak ne kadar ben merak ediyorum. Şu an yaşadığım evdeki kombi 17-18 yaşında, çeşitli tamir operasyonları ile hayata tutunuyor. Tamirciyi çağırmayıp kendimiz hallettik bir süre, sonra bir gün bir sebepten çağırdık siz niye kurcalıyorsunuz diyip kafa şişirdi, sonra başladı bu kombi çok eski bundan anlayan usta bulamazsınız, parça bulamazsınız diye. Normalde bu aletlerin ömür beklentisi nedir?

Kombi 10, buzdolabı 10, çamaşır/bulaşık makinesi 7~8 yıl giderse yeterli benim için.

Babamlarda 19~20 yıl çalışmış AEG çamaşır makinesi vardı. Kasa nemden çürümüş ama inatla hâlâ çalışıyordu.

Çalışma ortamı ve kullanım sıklığı bu cihazların ömrüne etki ediyor.

Normalde 10 yılı tamamlamış bir cihaza üreticiler ekonomik ömrünü tamamlamış gözüyle bakıyorlar. Ayrıca yedek parça üretimi için 10 yıllık süreyi taahhüt ediliyor.

Olması gereken daha fazla. Ama tüketim için cihaz ömürlerini bilindiği üzere kısaltıyorlar. Malesef.

Bir iki gun once personelimiz kombinin arizaya gectigini servise haber vermek gerektigini soyledi.

Gidip bir bakayim basit bir sorunsa bosu bosuna para vermeyelim diyip gercekten de cihazi baslatinca bir iki atesleme denemesi ardindan hata verip kapandigini gordum.

Youtube da kombi markasi ve hatayi yazinca videodaki vatandas iki sey olabilir diyordu.

Birincisi su vanasi kapali, ikincisi filtre tikali. Filtrenin nasil sokulecegini de gostermis.

Filtreyi actim aman Allahim. Icinden 1 su bardagi kum cikti. Kumun bir kismi da nasil olduysa filtrenin plastik aksamina yapismis.

Bu kombiye gecen sene para verilip bakim yaptirilmis ustelik. Bakimcinin bu filtreye goz attigini bile dusunmuyorum.

Okkali bir filtre temizligi ardindan kombi canavar gibi calismaya basladi.

Adam gibi bakim cok onemli. El elin esegini turku cagirarak aradigindan, mumkunse bakimi kendimiz yapmaliyiz.

Konuyu açtım ama bugün içişlerinin söylediği bir nokta üzerine kombiyi boşuna suçladığımı gördüm.
Oturduğum evin önceki sahibi boyler taktırmış. Kalorifer peteği ve kazanın bşrleştlrilmiş şekli. Petek ısınınca kazandaki su da ısınıyor.
Kışın hem sıcak su hazır oluyor hem de sıcak suyun gelmesi için gereken süre kısalıyor.
İçişleri sıcak suyu boyler tarafına çevirmiş. Haberim yok.
Petek ısınıp, su ısınmayınca bende otomatik olarak su akış sensörünün arızalandığına gittim. İnternetteki videolar da tuz biber oldu üstüne.
Şimdi mevzuya uyanıp sensörü yerine taktım ama o ring su kaçırdı bu defa. 16~17 yıldır rahatı yerindeydi. Rahatını bozunca o da arıza çıkardı. Şimdi yeni o ring bakıyorum. İnşallah parça değişimi olmadan düzelecek.

Bu acelecilik huyuma bazen çok kızıyorum.
1) Boyleri kontrol etmedim. Fark etsem dün 2 saat sensörü sökmeye uğraşmayacaktım.
2) Sensörün su kaçırdığını gördüm ilk anda. Ama su kaçağı devam etmesi gerekirken devam etmedi. Yani su hattında basınç yoktu. Bunun farkına varmam gerekirken farkına varmadım.
3) Çeşme açılış ve kapanışında pprc borular titriyor genleşmeden dolayı. Titremedi. Bu da çeşmeden akan suyun bu borudan geçmediğine işaret. Bunu da fark etmedim.

Sözün özü kombi beni ters köşe yaptı.

Son düzenleme:
O ring değişti. Kaçak önlendi ve kombi normal çalışmasına geri döndü. Baymak markasına bir türlü ısınamadım ama 15~16 yıllık kombiyi son 6 yıldır kullanıyorum. Şimdiye kadar sıkıntı çıkarmadı. Sevmeme sebebim ise menülerinin çok karışık ve zor olması. Bosch kombide bu iş daha kolay yapılıyordu.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,350
Üyeler
3,311
Son üye
senoleker

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back