BD139 Datasheet Karmaşıklığı

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Henüz yeni opamplarım gelmemiş olsada bu gün güç kaynağımdaki transistörlere bakmaya karar verdim.
Devremdeki Q9 numaralı BD139 transistör ile başladım işe. Bacaklarını doğrulamak için netten rastgele bir datasheet açtım.
Karşıma ST'nin datasheet'i çıktı.
Resimden de görüleceği üzere 1.BASE, 2.KOLLEKTÖR, 3.EMİTER
Kendi şemamam baktım 3.BASE, 2.KOLLEKTÖR, 1.EMİTER

st_bd139_bacaklari.png

Acaba dedim KiCad'e yanlış mı eklediler transistörü?
Emin olmak için netten ONSEMİ'nin datasheet'ini açtım. Burada 3.BASE, 2.KOLLEKTÖR, 1.EMİTER

onsemi_bd139_bacakları.png

İki datasheet de farklı bacaklar. Eniyisi bd139 transistörü değiştirmek dedim ve elimdeki bd139 transistörlere baktığımda NXP marka olduklarını gördüm.
Sonra bir sıkıntı olmasın diye NXP'nin datasheet'ini de açtım. Onda da 3.BASE, 2.KOLLEKTÖR, 1.EMİTER şeklinde belirtilmiş.

nxp_bd139_bacakları.png

NXP marka benim çizdiğim şemya uyuyor diye gönül rahatlığıyla taktım.
Sonra çıkardığım bd139'un markasını merak ettim. Üzerinden ST yazısını zorda olsa okudum.
"Heee" dedim. "Demekki ben şemayı NXP ye göre çizip ST transistör takınca bacakları uymamış. Büyük ihtimalle sorun bundan kaynaklanıyordu" dedim kendi kendime.
Sonra bu ST'nin bacaklarını tespit etmek için multimetre ile ölçtüm. O da nesi? 3.BASE, 2.KOLLEKTÖR, 1.EMİTER
ST transistör ile ST Datasheet birbirine uymuyor.
Sonuç olarak transistörü çöpe atıp bütün bu karmaşadan kurtuldum. Umarım birdahaki sefere BD serisi transistör alırken ST den uzak durmam gerektiğini hatırlarım.

Bacaklar transistör gövdesine göre her iki datasheet'te de aynı. Sadece numaralandırma farklı.

Bacaklar transistör gövdesine göre her iki datasheet'te de aynı. Sadece numaralandırma farklı.
ST yi sanırım sırtından resimlemişler. Durduk yere kafa karıştırıyorlar. :D

Bu gövde türünde, transistörün ön yüzüne bakınca sağ taraf baz oluyor, ortası kollektör, sol da emitter. Birinde bazı 3 yapmışlar diğerinde emitter'i 3 yapmışlar.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,301
Üyeler
2,951
Son üye
burhanettin buğa

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back