Besleme kartlarını test etmek için yük direnci

Yük söyleyince istenilen elektrik akımın sağlanması hedefleniyorsa dirençlerle direnç değerinin gerilime göre ayarlanması gerekecek. Yani sadece 5W direnç kullanılacaksa - biraz karmaşık yapı olur. seri bağlanmış 1 vey 0.5 omluk dirençlerin çıkışlarını seçmek için çok pozisyonlu 3-5 amperlik şalter lazım. Şalterin yerine seri bağlantıların her noktasına dişi banan jack konularak erkek jack ile istenilen yük seçilir.

Veya cpu fan ırfp250 lm358 pot'la ayarlanan akım kaynak da bir opsyondur. Tabii daha zahmetli ama aynı zamanda daha kullanışlı olur.

Veya hazır yük pack'ları yapabilirsiniz. 1A.12V (üç tane paralel 36Ohm),12V 2A (6 tane seri 1Ohm) ve sayere fiks standart değerlerde yükler yapılarak her adaptör için uygunu seçilir. Yük çeşitleri fazla değilse tabii.

Veya seramik boru üzerine sarılmış nikrom veya kanthal tellerden reostat tipli yük belki işin en kolayı ve ucuzu olur ... boru sıkma kelepçelere benzer bir ayarlama mekanızmasıyla.
Üzerlerinde yazan değeri bulmak için 4 adet paralel bağlayacam. 20 watt olur. Örneğin 25 ohm elde etmek için 100 ohm 4 tane paralel bağlayacam.
Bu direnç değerlerini hepsinin bir ucunu gnd noktasında birleştirelim. Hem üzerlerinde yazan değerleri gnd noktasına göre elde ederiz bir de her iki değerin ucuna yük bağlanırsa toplam direnç değerinde yük el ederiz. Foto aşağıda....

Ekler

• YÜK DİRENCİ 2.jpg
    YÜK DİRENCİ 2.jpg
    82.6 KB · Görüntüleme: 17
Bence resimdeki şekilde yapsanız daha esnek olur. Direnç sayılarını yüke göre ayarlayabilirisiniz (örneğin 12 2A kadar - 6 tane 1Ohm, 12V1A - 12 tane 1Ohm ...). Dirençlere bağlı konnektörler - dişi banana jack kullanılırsa, erkek jack ile direnç seçimi yapılır.
1740656167247.png

1740655952979.png

Son düzenleme:
Türkiye de 5w dirençler 3.x TL fiyatına - 40 tane alırsanız 150 TLyi geçmez. Dişi banana jack biraz daha pahalıya gelir. Ama rheostat'dan kesin daha ucuz olur.

güncelleme:
şöyle de yapılabilir - 12 tane 2Ohm 1 tane 1Ohm ile 1 Ohmdan 25 Ohm'a kadar 1 Ohm adımlarıyla direnç seçilebilir.
Bunun için ilk direnç 1Ohmluk olacak, geri kalan ise 2 Ohmluk dirençler.
Maliyeti de düşer.
Daha fazla optimize etme şansı da var. Şpyle - seri bağlantıda sonrakı dirençin değeri öncesinden 2 kat fazlası olunca daha az jack ve dirençle iş çğzülür.
1Ohm - 2Ohm - 4Ohm - 8Ohm - 16Ohm - 32Ohm
Not - direnç watt değerleri kullanılacak akım*gerilime göre seçilmeli.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar. TV besleme kartlarını, 12V çıkışlı adaptörleri test etmek için yük direnci oluşturmak istiyorum. Aşağıda fotosunu attım. Her ihtimale karşı başka voltaj çıkışlarını da test etmek çeşitle direnç değerleri var. Dirençlerin watt paralel ve seri bağlaması hususunda yardımcı olur musunuz? Aşağıda örnek olması açısından bir foto var. 5 watt taş dirençlerden hangi değerleri alarak en kısa ve basit yoldan yapabiliriz? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
"Herkese merhaba sayin takipcilerimiz, TT serisinin bir videosu ile daha beraberiz" :)

Bugun bende gorup yapmaya heveslenmistim.

Forum istatistikleri

Konular
7,406
Üyeler
3,010
Son üye
erkan614

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back