Bir gun gelecek ve elektriklerimiz kesilecek. Karanliga gomulecegiz.

Bence paralel bir haberleşme ağı kurulacağına, mevcut mobil ağın tek nokta arızalarına dayanıklı olması sağlansa daha iyi olur. Yani tüm türkiye genelinde, cep telefonu direkleri ve servis binaları random olarak bombalansa bile, şebekenin, daha düşük performansta da olsa çalışmaya devam etmesi sağlanmalı.
gsm sistemi bu şekilde dağınık çalıştırmak mümkün olmuyor. baz istasyonda elektrik olsa ve her iki telefon da o baz istasyona bağlı olsa bile. bts şebeke merkez serverine ulaşamıyorsa o telefonlar için ihtiyaç duyduği imsi ve ki kodlarını elde edemez.

openbts gibi sdr tabanlı kim bağlanırsa bağlansın şebekedeki diğer kişilere ulaşabildiği basic bts projeleri var ama çok yetersiz kalır kapasite ve mesafe olarak.

bu yüzden afet durumlarında basit bir uhf-vhf amatör telsiz çok daha değerli.
 
CB telsizlere takoz vs eklenip en fazla na kadar uzak mesafe ile haberlesilebiliyor?
 
CB telsizlere takoz vs eklenip en fazla na kadar uzak mesafe ile haberlesilebiliyor?
cb çok eskide kaldı.

5w vhf el telsizi ile rölesiz 3-4 km röle ile 15-20 km
5w uhf el telsizi ile rölesiz 2-3 km röle ile 15-20 km

50w HF telsiz ile 40 metre veya 10 metre bandında atmosferik şartlara da bağlı olarak
ssb 150-5000km
cw 250 - 7500 km
digital modes (ft8 veya wspr) 500 - 15.000 km

haberleşebilir.

 
Birkaç sene önce yaptığım şöyle bir 5kW/h Lifepo4 sandığım var. Kesinti olursa UPS'e bağlayıp devam ediyorum. Evin konumu yüzünden pek verimli olmasa da sakla samanı gelir zamanı hesabı iki tane 230W panelim var.


IMG_20240115_225052.jpg
IMG_20240115_225226.jpg
ghjgjh.png
 
Bu bataryalar nedir? Ozelliklerini anlatirmisin?

Ahit sandigi bu olmali.
 
@Mikro Step arabayi keske elektrikli alsaydin bak bataryalarini kullanirdin simdi, sen git milyonlari benzine gom sonra kiyamet sonrasi radyo pesine dus:)
 
Bunlar Ctechi marka Lifepo4 primatik hücreler. Son birkaç yıldır depolama için kullanımı oldukça yaygınlaştı. Kaliteli ürün temin edilirse kurşun-asit temelli akülere göre çok daha uzun ömürlü ve avantajlılar. Yüksek akımla şarj-deşarj mümkün. Kurşun akülerdeki gibi 100Ah aküden 5A çekersen 100Ah alırsın, 30A çekersen 60Ah anca alırsın gibi bir durumu yok. Ne koyarsan geri alabiliyorsun. Döngü ömürleri en az 5 kat (min. 2000) daha fazla. Yattığı yerde de birkaç yılda zayıflayacak ürünler değiller.

Piyasada güneş enerji sistemleri için hazır ürünler var. Ayrıca silindirik ya da prizmatik hücre olarak bulunabiliyorlar. Ben hücreleri direk Türkiye distribütöründen almıştım. 16 Adet hücre 1100 dolar civarına malolmuştu. 100 dolar civarına da popüler denilebilecek Çin işi bir BMS almıştım. BMS istenen batarya kimyası ve hücre sayısına göre konfigüre edilebiliyor, bluetoth üzerinden parametreleri ayarlanabiliyor.

Şimdilerde prizmatik hücre getiren yok gibi. Bulunsa da adı sanı belli olmayan şeylerden uzak durulmalı. Kusurlu çıkan ya da kullanılmış hücreleri satabiliyorlar. Hazır paket ürünlerinde çoğu tırt hücrelerle toplanmış olabiliyor.

Araştırılırsa youtube'da ve yabancı forumlarda Lifepo4 konusunda bir çok bilgi ve paylaşım mevcut.
 
Bu güneş patlaması dedikodusu sebebi ile elektriksiz kalma muhabbeti çok yapılıyor.

Eğer elektrikler savaş dışında bir gerekçe ile kesirse ilk yapacağım şey, şehri terk etmek olur.

Bazı arkadaşların da dediği gibi su - kanalizasyon sistemleri, gıda zinciri vs ne varsa hepsi işlevsiz hale gelir ve sağlık sorunu doğar.

Marketlerde 3-5 gün stok olsada anında iş göremez hale gelir. Elektirk yoksa nakit para dışında seçeneğin de yok, market çalışsa bile alışveriş yapmak mümkün olmayabilir.

Şehir dışında bir miktar un, bir miktar zeytin vs ile aylarca yetecek saha sağlıklı ve güvenli bir minimum hayat sürmem daha olası.
 
Firma "Ctechi Türkiye"

Çinli üretici Ctechi ile çalışıyorlar. 6Ah Silindirik hücreleri ve hazır ürünlerini getiriyorlar. Hücreleri çeşitli batarya paketleri yapanlar alıyor. Ayrıca batarya, inverter, şarj ve panel girişi olan ürünler var. Komple çözüm olarak bu tip taşınabilir ürünler de popüler olmaya başladı.
 
Olası büyük bir kriz halinde ne yapılabilir diye düşünüldüğünde işin içinden çıkılmıyor. 20'li yaşlarımdan beri insanların bu kadar (her 50 yılda 2x) üremesinin illa ki felaketle sonuçlanacağını ve felaketin doğal yollardan gelmesi beklenmeyip kontrollü bir şekilde yaşatılacağı ihtimalini düşünüyorum. Bunun en azından birkaç nesil daha sonra gerçekleşeceğini ve görmeyeceğimi düşünürdüm ama maalesef ok yaydan çıktı çıkacak gibi görünüyor. Ülkemiz topun ağızında. "walking dead" misali devasa aç kitlenin ilk geleceği yer burası. Benim arazim var, su kuyum var, o var, bu var diye güvenmek de boş iş. Bırak tel örgülü duvarlı araziyi, kaleniz bile olsa yağmalanırsınız. İşler daha da çığırından çıkarsa en ekstrem filmlerdeki olaylar bile solda sıfır kalır.
 
Son düzenleme:
Kiyamete yakin bir donemde filmlerdeki yuruyen oluler misali bilincini kaybetmis insanlarin amacsiz gezinecegi garip bir hastalik cikacagini duymustum. (Kuran'da yaziyor da demis olabilirler.)

Bunun asli astari varmidir? Kuranda boyle bir konuya deginiliyor olabilir mi?

Korona doneminde marketlerde tuvalet kagidi sorunu basladiginda yurt disinda o modern dedigimiz insanlarin nasil cirkeflestigini gorduk.
Boyle bir durumda insan aslina donecektir.
 
Bunun asli astari varmidir? Kuranda boyle bir konuya deginiliyor olabilir mi?
@Mikro Step bir duyumu araştırıyorsun diye sözüm sana değil. Lütfen şahsi yorumlama.

Ayıp yahu, şu mukaddes kitaba Harry Potter'ın büyü kitabı muamelesi yapılır mı?

Kuran böyle bir konuya neden değinsin?

Bu tarz konularda Cem Yılmaz'ın tespitinden bahsettiği şu videosu aklıma geliyor.

 
@Mikro Step kiyamete yakin bir donem diye birsey yok, hatta kiyamet hakkinda ve ruh hakkinda sorulan sorularda cevapsizdir, onu bilgisinin katinda oldugunu bildiriyor.
belki mahser gunu insanlarin kendinde baskasini dusunemeyecegi ve hamile kadinin karnindaki cocugunu unutacagi bir gun diye tatif ediyordu sanirim, sen onu hatirliyor olabilirmisin.
 
Youtube da izledim ama detaylari hatirlamiyorum. Kiyamet alametleri gibi bir seydi.
 
@HexfeT

BMS Daly mi? N11'de Ctechi Türkiye'de prizmatik hücre göremedim. Başka siteleri var mı bunların?

EVE diye hücre markası var ya da başka markalar var mı bildiğiniz?

Farnell'de, Digikey'de hücre satılsa alacağım ama yok.
 
Televizyonda izlemiştim eskiden..
Amerikadaki bazı insanların nükleer savaş için hazırlıklarını.. yerin altına sığınaklar inşa ediyorlar.. bir kısmı kaçış planları hazırlıyor.
Kritik durumda hangi yolları izleyip nereye kaçarım diye..
içimden ne manyak insanlar derdim.. ama şimdi öyle düşünmüyorum..
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,004
Mesajlar
102,470
Üyeler
2,525
Son üye
Emretrk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top