Bir sinyal jeneratörünün çıkış empedansı nasıl ölçülür?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Piyasadaki sinyal jeneratörü cihazlarının neredeyse tamamının çıkış empedansı 50 [CHAR]Omega[/CHAR] dur. Ama hiçbir kural ve standart tanımayan Çin mallarının piyasayı istila ettiği bu dönemli emin olmakta fayda var. Bir sinyal jeneratörü cihazımız var, çıkış empedansını nasıl belirleyebiliriz? Bunu yüksek doğrulukla ölçmek için aşağıdaki konnektörlerden gerekir:

İlk iki resimdeki, BNC konnektörlü 50 [CHAR]Omega[/CHAR] luk terminasyon. Üçüncü resimdeki de bir tarafı erkek, diğer iki tarafı da dişi olan bir T konnektör.

IMG_20210705_234739.jpg

IMG_20210705_234757.jpg

IMG_20210705_234809.jpg

Öncelikle sinyal jeneratörünü 300 Hz frekansa ayarlıyoruz ve genliği de maksimum yapıyoruz. 300 Hz'e ayarlamanın mantığı, her türlü multimetre ile ölçüm yapılabilmesi açısından, maksimum genlik de ölçüm hata oranını minimize etmek için. Sonra sinyal jeneratörünün çıkışına T konnektörünü takıyoruz ve T'nin bir koluna da 50 [CHAR]Omega[/CHAR] terminasyonu takıyoruz.

IMG_20210705_235630.jpg

T konnektörün boşta olan ucundaki voltajı ölçüyoruz ve bir kenara not ediyoruz. Bu ölçülen voltajın, sinyal jeneratörün ürettiği voltaja olan oranı, 50 [CHAR]Omega[/CHAR] terminasyonun direncinin toplam dirence (50 [CHAR]Omega[/CHAR] terminasyon + sinyal jeneratörü çıkış empedansı) oranına eşit olacaktır.

Örneğin ben sinyal jeneratörü çıkışını 7 Vrms yaptım ve T konnektörde 3.5 Vrms ölçüyorum. Bu durumda cihazın çıkış empedansı:

[math]Z_O = R_L \frac{(V_O - V_L)}{V_L} = 50 \times \frac{7 - 3.5}{3.5} = 50\ \Omega[/math]

Eğer T konnektörü ve 50 [CHAR]Omega[/CHAR] terminasyon yoksa, bir metal film direnç de yük olarak kullanılabilir. Ama direnci cihazdaki BNC sokete dürtüp kontaktlara zarar verme riski var. Bir diğer ihtimal bir erkek BNC konnektörün arkasına değeri bilinen bir direnç lehimlenip bir terminasyon yapılabilir.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back