BJT doyum ve lineerlik

Peak2Peak

Aktif Üye
1625383947772.png

Merhaba merhaba aklıma takılan bişeyler var.
R1 direnci arttıkça lineer yazdığım yer daha bir sağa kayıyor.Lineer bölge anahatlarma için kullanılmıyor diye biliyorum.
R1 direncini led sürmek için 20mA gerekli olduğundan 590ohmluk direnç ile değiştirdim.BC 100mAlik eğimi gözüksün diye sınır değerlerinin dışındayım.
1625384101021.png

Bu eğim sağa kaya kaya kayboldu artık şuan base akımından bağımsız oldu.Ama burası hala lineer bölge değil mi?
VCE ölçtüğümde sanki doyumdayımış gibi geldi.Kitaplarda cevabını felanda bulamadım.Base akımından bağımsız olan bölgeye geçildğinde lineer bölge etkisini yitiriyor mu?
1625384199843.png

Transistörün I/V grafiğini çizerken kollektöre direnç koymaman lazım. Eğer direnç koyarsan o zaman bir devrenin I/V grafiğini çıkarıyorsun demektir, transistörün değil. LTSpice'a hakim değilim o yüzden o konuda yardımcı olamayacağım.

Transistörün kesim bölgesi ve satürasyon bölgesi dışındaki bölgeler lineer bölgedir.

Transistörün I/V grafiğini çizerken kollektöre direnç koymaman lazım. Eğer direnç koyarsan o zaman bir devrenin I/V grafiğini çıkarıyorsun demektir, transistörün değil. LTSpice'a hakim değilim o yüzden o konuda yardımcı olamayacağım.

Transistörün kesim bölgesi ve satürasyon bölgesi dışındaki bölgeler lineer bölgedir.
Hocam şöle ledi anahtarlarken led temsili olsun diye direnç koyuyorum.20ma için 12VCC 3V led ve direnci ekleyip 590ohm toplam yazıyorum.
Bu devrede kullanılan transistör doyum bölgesinde mi onu bulup görmek istedim acaba yanlış mı?Ben böle ilk resimdeki gibi lineerlik eğrisi bittikten bir doyuma ulaşma evresi görmek istedim ama gözükmedi

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back