BJT transistör için baz emitter ters voltaj limiti

taydin

Timur Aydın
Staff member
Birçok küçük sinyal transistörü için VEBO diye bir voltaj limiti belirtilir datasheet'lerde. Bu, emitter ve baz arasına uygulanabilecek maksimum ters voltaj değeridir. Transistörün model numarasına göre değişmekle birlikte, genelde verilen değer 5 - 7 V arasındadır. BC337 için datasheet'te verilen değer 5V tur. Ayrıca bu değer aşıldığında ne olur, transistör arızalanır mı, belli değil.

1730718944730.png

Elimdeki BC337 ile denedim. 10 V a kadar neredeyse hiç akım çekmedi. Sızıntı akımı bile nA ler mertebesinde. 10 V un biraz üzerinde aniden çekilen akım yükseliyor ve benim limitlediğim değer olan 100 μA e çıkıyor. Ondan sonra voltajı arttırsam bile baz emitter arasında 10.54 V gibi bir voltaj kalmaya devam ediyor. Yani baz emitter arası aynen bir zener gibi davranıyor.

Geçen akıma bağlı olarak sıcaklığın yükselmesiyle zener voltajı zamanla hafif artıyor. ama eğer sıcaklık sabit tutulursa son derece stabil bir zener davranışı gösteriyor

1730719553318.jpeg

22k seri direnç ile test ettim bu sefer ve 100V verdim. baz emitter üzerindeki voltaj 10.66V

1730720426844.jpeg

Voltajı tekrar 10 V altına düşürünce sadece sızıntı akım geçiyor, yani baz emitter diyoduna hiçbir şey olmuyor.

BE ters biaslandiginda akim da uygun secildiginde jonksiyon bolca gurultu uretir. Uygun akim gurultu gozlenerek denenerek bulunabilir.

Transistörün ters kırılma olayını kullanarak çalışan bir osilatör tipi vardı. Kolay kolay elde edilemeyecek kadar hızlı bir yükselen kenar üretebildiği için osiloskop bant genişliği testinde kullanılıyordu.

Son düzenleme:
Evet çok hızlı kırılma özelliği multimetre girişlerine voltage clamp olarak da kullanılıyor.

Evet çok hızlı kırılma özelliği multimetre girişlerine voltage clamp olarak da kullanılıyor.
Biyerde konusu geçmişti.
"CB normal diyot ama EB kesim yönünde zener özelliği gösterir." demiştim.
Belki başka forumda bahsetmişimdir bundan.

Çok keskin bir dizi olan zener esasında. Normal 10V bir zenere sen 100V ver, onun üzerindeki voltaj belki birkaç volt yükselir. Ama transisitör emiter baz zenerinde sadece 0.1V gibi bir artış oldu. Sıcaklığı kontrol edersen çok iyi bir voltaj referansı olur bundan.

Çok keskin bir dizi olan zener esasında. Normal 10V bir zenere sen 100V ver, onun üzerindeki voltaj belki birkaç volt yükselir. Ama transisitör emiter baz zenerinde sadece 0.1V gibi bir artış oldu. Sıcaklığı kontrol edersen çok iyi bir voltaj referansı olur bundan.
Referansın ne kadar güvenilir olabileceğini kesin olarak belirlemenin bir yolu var mı?

Örneğin, 22 °C'de 50 VDC uygulandığında, voltajın 9.999999 ile 10.00001 aralığında bir değer alacağını garanti edebilir miyiz?

Referanstan asıl istenen şey kararlılıktır. Mesela diyelim sıcaklık kontrol edildiğinde bundan 10.54783 V alabiliyorsak, bu çok iyi bir voltaj referansı olur. PID kontrolü ile sıcaklığın sabit tutulduğu bir bölmede denemek lazım.

Biyerde konusu geçmişti.
"CB normal diyot ama EB kesim yönünde zener özelliği gösterir." demiştim.
Belki başka forumda bahsetmişimdir bundan.
Emiter kolektör ayırt etmek için uygun bir yöntem ama multimetrelerin pil voltajı düşük oluyor.

@mechanic

Multimetre ile transistör ölçümü yaparken ayırt etmek için zaten bir yol var. B-E arası B-C arasından daha fazla iletim gerilimine sahiptir. Mesela B-C 0.590V iken B-E 0.593V gibi.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back