Çamaşır makinesinde anlayamadığım garip bir arıza

Furkan KELEŞOĞLU

Aktif Üye
Bosch WFO2062TR marka model çamaşır makinesinin bir kaç problemi vardı bunlar sırasıyla ;

- kapı kilidi arızası
- amortisörler bitmişti
- motor kömürleri
- anakart arızası ( motor sürücü bölümü )

Kapı kilidini değiştirdim motor komürlerini değiştirdim anakartta ki arızayı giderdim amortisörleri çok zor olsa da ( presli pimler vardı kesip delmek zorunda kaldım ) değiştirdim. Ve makinayi önce sıkma programında çalıştırdım motoru test etmek için ve motor normal çalıştı kollektorde ark vs yok daha sonra soğuk yikama programinda çalıştırdım yine bir problem yok en son 90 dereceye alıp içini yıkasın dedim ( bu arada tüm programlar çamaşırsız denedim).

90 derecede start verdim suyunu aldı bekledi motor bir kaç tur attı rezistans devreye girdikten sonra motor devreye girdiği gibi triac tekrar patladı. Rezistans 26 ohm değer gösteriyor ayrıca toprağa kaçak da görmedim. Ama rezistans devreye girince triac neden patlıyor bunu anlayamadım. Yarın triac diac siparişi verip yanan yerleri değiştireceğim çünkü ilk tamir ettiğimde diacı degistirmemistim ve o haliyle denedigim programlarda çalışmıştı artık rezistans devreye girince yanlış zamanda mi ateşleniyor triac ne oluyor anlayamadım. Ayrıca triac için olan snubber RC elemanlarınin değerleri de doğru 18nF + 220 ohm

Varsa görüş ve önerileriniz açığım.

Kart üzerindeki röleleri değiştirin. Motor kömürü bitecek yada kapı kilidi arızalanacak kadar kullanıldıysa makine, muhtemelen röleler de yapışmış yada çapaklanmıştır.

Normalde rezistans röleye, motor triyaka bağlıdır. Bu sayede suyu ısıtırken röle kapanması yeterlidir. Motor için ise hem röle hem triyak lazım. Hem yön hem hız kontrolü için. Motorun yönünü değiştiren röle yapışmış olabilir. Değiştirdikten sonra röleyi parçalarsanız kontaklardaki deformasyonu görürsünüz.

Triyakın bozulmasında (bence) rezistansın o anda çalışıyor olmasının etkisi yok.
Motor için çift röle kullanıldıysa ve rölelerden biri tutukluk yaptıysa faz nötr al götür durumu oluşmuştur diye düşünüyorum. Röle gerçekten güzel ama ömürlü bir malzeme. Ömürlük değil.

@fide yanıtın için teşekkür ederim.

3 adet röle mevcut dediğin gibi, sürekli kart tamiri yapmadığım için genelde arızayı elektromekanik parçalarda ararım gözle bir tespit yok ise ve evet röleler sağlam hepsini söküp güç kaynağıyla test ettim doğru çalışıyorlar ve sürekli enerji verip keserek test ettim yine değişen bir şey olmadı. Ama tavsiyen doğrultusunda röleleri de yenilerim dediğin gibi 10 yıllık bir makine.

Kartı ilk tamir ettiğimde motor sağa sola dönüyordu hatta sıkma programında 1000 devre kadar çıktı programı da bitirdi motordaki ısı da normaldi yine sıkma haricinde soğuk programında da ( rezistansın devreye girmediği durum ) motor aktif ve sağlıklı çalıştı. Ama nasıl olduysa 90 derece yıkama programına aldığımda ( rezistansın devreye girdiği program ) motor sürücü triaci patladı hemen patlamadı bu arada çok kısa turlar atarak bir sağa bir sola döndü motor bir zaman sonra (sanıyorum ki suyun set noktasına ulaşmaya yaklaştığı an ) motor tam kalkarken triaci patlattı.

Ha bu arada ben yazmayı unutmuşum motorun soketinde bir adet kablo kopuktu fakat bu kablo içerden soketin içinden kopmuş soketi açıp burayida oynardım hatta ilk kartı tamir ettiğimde "demek triac bu yüzden yanmış" diye düşündüm yada kömürlerin ömrü bitmeye yakın ark oluşmaya başlıyor bu ark sebebiyle de yanmış olabilir diye düşünerek triaci değiştirdim.

Forum istatistikleri

Konular
8,217
Üyeler
3,266
Son üye
mineyayla

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back