Ciplak bakir tel nasil emaye tele donusuyor?

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
5,895
Bobinaj telin emaye kaplamasi nasil yapiliyor bilginiz var mi?
 

Bu emaye kimyasalini nerden buluruz?

Bir bobin sarmam gerekiyor. Eger bobini dairesel kesitli telle sararsam minik hacima hem daha az sarim giriyor hem de bir titiz sarmam gerekiyor.
Halbuki dortgen kesitli tel kullanirsam sarim sayim artiyor hem de kaliteli sarim elde edebilmek icin cok titiz davranmama gerek kalmiyor.

Fakat 100 gr gibi dusuk agirlikta satilan dortgen kesitli tel bulamadim.

Bakir teli kuyumcu silindirinden gecirirsem tel yassilasir. Fakat bu esnada emayesi zedelenebilir. Bastan telin emayesini temizlersem sonra teli yassilastirir ardindan da yeniden emaye kaplarsam olur.

Bobinlerimi 30-40 cm lik tel parcalari ile saracagim icin ugrastigima degecek bir calisma.

Bu durumda emaye kaplama malzemesini bulmam gerekecek.
 
Son düzenleme:
Ankara Ulus daki sobacılar çarşısına gidip imalatçılara sormak lazım. Sobaları emaye boya ile kaplıyorlar (boyuyorlar) aynı malzeme olabilir.
 
parçalar kısa olduğu için emaye spreyleri (soba boyası) iş görebilir ama incecik katman şeklinde boyanabilir mi emin değilim.
 
Soba boyasi dediginiz gumus rengi isiya dayanikli boya degil mi? Eger o boya ise kazinmaya karsi cok dayaniksiz.
 
Soba boyasi dediginiz gumus rengi isiya dayanikli boya degil mi? Eger o boya ise kazinmaya karsi cok dayaniksiz.
aslında emayeden çok boyaya benziyor. ısıya dayanma özelliği var sadece. kazınmaya karşı da çok dayanıklı olduğunu sanmıyorum. hatta düz teli boyayıp kuruduktan sonra sarmaya başlayınca pul pul atma ihtimali de var. son çare denenebilir.
 
Soba boyası derken gümüş gibi olanını kast etmemiştim. O boya genelde döküm sobalar için kullanılıyor. Dkp sac dan yapılan sobalar ve boruları varya, hafif kırmızıya dönen kahverengi renk olanlar. Yüzeyi parlak çizilmeye dayanıklı olanlar. Onu söylemek istemiştim.
 

Emayenin yapıldığı temele göre listelenen birkaç nominal sıcaklık aralığı ( termal sınıf ) vardır , örneğin:

  • 155-180°C - poliüretan ( 370-390°C'de iyi lehimlenebilirlik )
  • 180-200°C - polyesterimid (iyi termal ve kimyasal direnç, 470°C'nin üzerinde lehimlenebilir)
  • 220°C - poliamidimid (iyi termal ve mekanik direnç, emaye ile lehimlenemez)
  • 240°C - aromatik poliimid (çok iyi termal, kimyasal ve radyasyon direnci, emaye ile lehimlenemez)



Yatay fırınlardaki emayeleme işlemi, bakır veya alüminyum tel üzerine elektro-izolasyonlu bir emaye filmin uygulanmasından oluşur. Bu sistem yalnızca orta, ince ve ekstra ince emaye tellerin (0,02'den 1,40 mm'ye kadar) üretimi için kullanılır.

Süreç aşamaları şunlardır:

1) Çıplak tel tavlama. Tavlama, bakırı yumuşatmayı ve daha yumuşak hale getirmeyi amaçlayan yüksek sıcaklıkta bir işlemdir.

2) Emayenin tel üzerine uygulanması. Bu çok önemli bir emaye işlemidir; Bu aşamada tel, doğru bir polimerizasyon elde etmek için gerekli miktarda emayeyi tel üzerine döken kalibre edilmiş bir yuva ile donatılmış bir emaye kalıbı aracılığıyla emaye ile yüklenir.

3) Emaye polimerizasyonu. Daha sonra doğru miktarda sıvı emaye ile kaplanan tel fırına verilir. Burada solvent buharlaştırma aşaması ve ardından emaye polimerizasyon aşaması gerçekleşir. Fırın sıcaklıkları ortalama 600 – 700 °C olarak ayarlansa bile tel hızının etkisiyle emaye sıcaklığı 250 – 300 °C'ye ulaşır. Bu aşama 1 saniyeden az sürer. Son nesil fırınlarda. Bu işlem istenilen emaye kalınlığına ulaşılana kadar tekrarlanır.

4) Telin soğutulması. Büyük fanlar sayesinde tel üzerine soğuk hava sürülerek sıcaklığın 100°C'nin altına düşürülmesi sağlanır.

5) Harici yağlayıcının uygulanması. Bu süreç son kullanıcılar için gerçekten önemlidir: aslında iyi yağlanmış bir tel, motor sargılarının üretimi sırasında iyi bir kullanışlılık sağlar.

6) Bobinlerin sarılması. Tel emaye işlemi tamamlandıktan sonra tel, daha sonra tartılıp satılmak üzere özel makaralar halinde birleştirilir.
 
Emaye bakir tel deyince sanirim bugune kadar yanlis biliyormusum.

Emaye telde adi gecen emaye, gecmiste daha cok kullanilan emaye tencere adi verilen sert sirli metal demir esasli tencerelerininin ustundeki sert kaplamanin adi. (Aluminyum emaye tencere olmuyor diye hatirliyorum)

Emaye kaplama ayni zamanda eskiden camasir makinesi, buzdolabi gibi cihazlarinda da sac malzemeyi korumak ve estetik goruntu vermek icin kullaniliyordu. (Gunumuzde halen emaye kullaniliyormu bilmiyorum) Banyo kuvetleri de emeye kaplaniyor.

Emaye kimyasallara son derece dayanikli. Metali bir boya gibi oksijenden de koruyor. En buyuk dezavantaji darbele karsi dayaniksiz.
Emaye kapli bir nesneyi egip bukemezsiniz yada darbeye maruz birakamazsiniz. Boyle bir durum olursa cam gibi kirilip yuzeyden pul gibi atar.

Birden aklima geldi biz bobin telini egip bukuyoruz. O halde bu bizim billdigimiz emaye olamaz.

Simdi sozlukten enamel kelimesinin anlamlarina baktim.

Cila, emaye, sir gibi anlamlari var.

Dolayisi ile bu bildigimiz emaye olamaz. Soyulmaya, darbeye, bukulup kivrilma durumlarinda zedelenmeye dayanikli bir malzeme olmali.

Sanirim enamel wire kelimesi bizim literature gecerken emaye tel olarak gecti.

Kafa karistirmayacak dogru isimlendirme bobinaj teli olmali.
 
Son düzenleme:
Chemically, the wire enamel range consists of polyurethane, polyester, polyesterimide, polyamide-imide. The range of solids content starts at nearly 8% and ends at 60% (1g/1h/180°C), and the viscosity range is between 30 and 60000 mPas (23°C).


 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,722
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top