Cnc tipi mekanik tezgah.

usluo

Üye
Katılım
10 Haziran 2021
Mesajlar
15
Herkeze Slm.lar.
Yukarıdada belirttiğim gibi cnc tipi 3 akslı mekanik bir tezgah yapmak istiyorum.Elimdeki el aletlerini kullanmak için yani delik delmek ve yuva açmak gibi tabi çok hassas birşey olmıyacağı için aluminyum düşünüyorum.Nasıl bir aluminyum profil kullanabilirim ve nelere ihtiyacım olacak.Kullanma alanı 60+30 bir tezgah düşünüyorum.Bana yardımcı olabilecek ustalara şimdiden teşekkür ederim.
Herkeze hayırlı günler dileğiyle.
 
Slm,lar Kardeş
Ben eskibir tornacıyım aluminyum bilirimde profillerden pek anlamam.Dediğim gibi evdeki küçük aletleri takıp kullanmak için.Hangi ebatta Sigma profil kullanmam lazım birde millerin ve yatakların okadar hassas olması mühim değil. 60+30 kullanma alanlı bir tezgah için neler ve nekadar malzeme kullanmam lazım?.Bunların ebatları ve nerelere ne lazım teknik resimleri olan bir site var ise onlara bakarak birşeyler yapabilirim.
Hayırlı günler.
Foruma hoş geldin. Sigma profiller kullanabilirsin.

 
Herkeze Slm,lar
Demekki ustalar pek kasa ile uğraşmıyorlar.Komple tezgah ile ugraşıyorlar bende bir emekli olduğum için sadece kasayı yapıp elimdeki el aletlrini bu kasa üzerinde kullanmayı düşünüyodum yinede teşekkür ederim.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
Eğer sen sadece X Y Z eksenlerini yapıp standart bir matkap kullanayım diyorsan, o matkabın çok kısa zaman içinde rulman dağıttığını görürsün. Matkapların yatakları, yuva açma sırasında oluşan yanal yüklere uygun değil. Sadece eksenel yüklere uygundur, yani sadece delik delme. Sadece delik delmek için de XYZ eksenlere gerek yok, bir sütun matkap da iş görür. X Y Z eksenleri yaptıktan sonra, yanal yükler için tasarlanmış bir "spindle motor" kullanmak lazım. Sadece ağaç ve plastik işlemek için sigma profilli bir makina iş görür. Eğer metal işleyeceksen makinanın çok daha oturaklı olması lazım.

Ben de çelik işleyebilen bir makina yapmak istiyorum, ama zamanım az o yüzden yavaş ilerliyor.

 
Slm,lar taydin Kardeş
Vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim.Ben dahaçok dremel için böylebirşey düşündüm onunla aluminyum gibi malzemelere işlemek için birde 1,5 mm kadar kalınlıkta saçlara kanal açmak için kullanmayı düşünüyorum.Tabiki bunların mümkün olup olmıyacağı hakkında hiç bilgim yok.Hatta düşüncelerim içinde böyle bir makina için sadece 3 aksı çalıştıran kart ve yazılım varmıdır diyede düşündüm tabi motorla.Bu hususlarda hiçbir bilgimde olmadığı için böylebir makina yapsam benim işimi görür hesabı ile böyle birşey yapmıya karar vermiştim.Şayet olmazsada en ucuzundan bir freze bulabilirsem alırım çünkü bunuda hergün kullanmıyacağım çok hasas bir tezgahta olmasa olur.
Tekrardan teşekkür eder hayırlı akşamlar dilerim.
 
Herkeze Slm,lar
Dremel için bir sürü cnc tezgah gördüm fakat bunların çizimlerini nereden bulacağımı bilmiyorum.Bir yardimcı olan olursa çok memnun olurum bende kararımı one göre vereyim.Haliyle sigma profil daha stabil olur fakat bu işin acemisi olarak çizimler ve ölçüler olmadan hiçbirine karar veremiyorum.Çizimleri bulabilirsem enkısa zamanda bu işe başlıyacağım.Tabi hiçbir bilgisi olmayan bir kişi için minimum maliyet ile bu işe başlamak istiyorum.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
Slm,lar Kardeş
Cahille uğraşmak zordur sizlerde benimle bayağı uğraşacaksaınız.Ben sizin vermiş olduğunuz linki tıkladım fakat birşey anlamadım oraya üyemi olmak lazım veya dosyaları veya çizimleri başkabir yerdenmi indireceğim bilgisayar içinde sadece kullanıcıyım neyinnerede olduğunu pek beceremiyorum.Yalnız öyle veya böyle küçükte olsa en ucuzundan bir cnc yapacağım dremel için.
Hayırlı günler.
 
Herkeze Slm,lar
180 görüntüleme var fakat kimse bir cevap yazmamış.
1=Kasa için sigma profilleri ağırındanmı almak lazım hafiftenmi?.
2=Dişli milleri tam kasa ölçüsündemi almak lazım yoksa biraz uzunmu.
3=50-40 cm bir kasa için 8 mm dişli miller uygunmudur değilse kaçlık almak lazım?.
4=Kasayı sağlam tutmak için köşeleri desteklemek lazımmıdır.
Umarım bunlara bir cevap verecek ustalar vardır.Şayet elinde böyle bir hazır liste olupta buraya yazarsa bana çok makbule geçecek.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
Böyle şeylerin hazır listesi olmaz abi. Eğer sana iş kapasitesi fazla olmayan bir CNC lazım ise aşağıdaki gibi bir sistemi hazır al olsun bitsin. Bunun parçalarının listesi de çıkarılır ama tek tek alırsan fiyatı bunun üç katı olur.

1624540805488.png
 
Slm,lar Timur Kardeş
Benim niyetim cnc almak değil ben bunu haftada bır veya iki defa kullanacağım kışgünü hiç kullanmıyacağım onun içinde kendim birşeyler yapmıya çalışacağım.Sizlerin bahsettiği kadar hassas birşeyde istemiyorum yapacagım işler okadar hassas olmıyacak.Şimdi yukarıda yazmış olduğum malzemeler hakkında bir malumat alabilirsem diğer parçalara bakacağim.Sonra benim lazergibi oyma gibi programlanan işlerden anlamadığım için düz satıhlar işleyeceğim. Üç eksendede düz gidip gelecek.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
@usluo bey, özelden de görüştüğümüz gibi, bilgi istediğiniz konun sadece bir cevabı yok. Konu o kadar geniş ki.
Öncelikle ihtiyacınızı tam olarak belirlemeniz gerekiyor. Sizde internetten incelemişsinizdir, şasesini pleksiden, ahşaptan, alüminyumdan, saçtan, dökümden, granitten, betondan v.s. yapanlar var her birinin ihtiyaçları farklı. Bir önemli unsurda bütçe. Ne kadarlık bir bütçe ayırabilirsiniz? Bütçeyi etkileyen tonlarca unsur var ve işleyeceğiniz malzemenin türüne göre değişkenlik gösterir. Mesela kullanacağınız indiksiyonlu millerin çapına buna göre karar vermeniz gerekir. Bunlar için alt destekli mil seçerseniz fiyat artar, yok ben daha güçlü sağlam olsun derseniz lineer rulman kullanmanız gerekir ki fiyat daha da artar. Bir diğer önemli husus da bu tezgahı üretecek ekipmanın elinizde bulunup bulunmaması. Tecrübeniz olduğunu belirtmişsiniz ki bu güzel ama ekipman mutlaka lazım.

@cevdetfaikosman nın tavsiye ettiği grabcad sitesinde bolca örnek var fakat bunları incelemek için CAD programlarına ihtiyaç var. Google 'dan "dremel cnc" veya "xy table for dremel" diye aratınca tonlarca farklı dizayn görülüyor. Bunları inceleyebilirsiniz. Malesef doğru dürüst çizim veren yok. Verenlerde para istiyorlar.

Bu konuda birçok kişinin farklı tecrübeleri olabilir ama ben kendi tecrübemden bahsedeyim. Şimdiye kadar birkaç farklı cnc router maceram oldu. En sonuncusunu uzun süre sorunsuz kullanmama rağmen alüminyum işleme için yeteri kadar rigid olmaması sebebiyle dağıtıp şu aralar yenisine başlama niyetim var.

Tasarım için şöyle bir yol izliyorum. Öncelikle çalışma alanını belirliyorum (ör:30x40cm). Sonra işleyeceğim malzeme için (ör: Alüminyum) internette araştırma yapıyorum. Yani alüminyum işleme için daha çok hangi tasarımlar kullanılıyor. Mesela sabit y ekseni veya haraketli y ekseni gibi (Fixed/moving gantry). Ne tür hareket malzemeleri kullanılmış. Mesela krom mil + sarı/pirinç yatak veya krom mil + lineer rulman veya alt yataklı mil veya kare kızak mil+ araba v.b. Ne tür vidalı mil kullanılmış vesaire... Önce kabaca bunlara karar veriyorum. Sonra ahşaptan (ör:MDF) yapabildiğim kadarıyla ölçekli basit bir model oluşturuyorum. Tabla ile başlıyorum parçaları bunu üzerine kabaca yerleştiriyorum, ölçüler ortya çıkmaya başlayınca malzemeleri temin ediyor ve bunların katalog bilgilerine göre detaya doğru gidiyorum. Şimdi bütün bunlara ne gerek var CAD programı ile tüm çizimi daha sağlıklı oluşturabilirsin diyenler olacaktır. Ben de profesyonel CAD programları yok. Kullanmayı da bilmiyorum:) Yani uzun lafın kısası hazırına ulaşmak o kadar da kolay değil malesef. İnternet başında bolca vakit geçirmeniz lazım.

Bu arada konu ile pek alakası yok ama şu aralar PCB milling ile ilgili araştırma yapıyorum. WEGSTR firmasının ürettiği bir PCB router var. Forumda önceden bununla ilgili paylaşım yapılmıştı). Aslında makina görünüşte çok basit bir şey ama elde edilen sonuçlar mükemmel.
 
Slm,lar Kardeşler
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Ben elimdeki dremel,i eksenler üzerinde bie freze tezgahı olarak kullanmak için böylebirşey olursa diye bu işe girişmek istemiştim.Sizlerin bahsetmiş olduğunuz hususların hiç birinden anlamam yani cad programı veya diğerler gibi elimde masaüstü matkabım var fakat bununla freze işi gibi şeyleri yapamıyorum onun içinde böyle bir maceraya başlıyayım dedim fakat olmıyacak gibi.Tekrardan vemiş olduğunuz cevaplar için teşekkür eder uğraşlarınızda başarılar dilerim.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
Slm,lar Kardeş
Vazgeçmiş değilim fakat dediğiniz ğibi araştırmaya devam edeceğim vede kendime göre krokisi ve ölçüleri olan bitane bulursam yapmıya çalışacağım.Bu yaştan sonrada yazılım ve program gibi şeyleri öğrenmek benim için zor onun içinde hazır olanbirşey bulursam armut ağzıma düş hesabı yapmıya çalışacağım.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
Herkeze Slm,lar
Acemice bir soru acaba step motorlar üç eksendede mekanik olarak kullanıla bilirmi?.Düğmeye basıp bıraktığın zaman belli biryere kadar gidip durması gibi.Yani programlamayla falan uğraşmadan böyle birşey mümkünmüdür.
Hayırlı günler dileğiyle.
 
Slm,lar Timur Kardeş
Vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim.Araştırıldığı zaman bazı şeylere ulaşıla biliniyor bilhassa anlamadığın şeylerden.Şimdi bir acemi sorusu daha acaba 3 mm kalınlıkta aliminyum parçaya belirli uzunlukta delik delip bunu traşlayarak kanal açmak için mdf 3 akslı tezgah(veya cnc diyelim)kullanışlı olurmu?.Şayet cevabını bulabilirsem bu yönde ilerleme yapacağım benim için en uygunu bu görünüyor.
Hayırlı günler.
 
Slm,lar Timur Kardeş
Vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim.Araştırıldığı zaman bazı şeylere ulaşıla biliniyor bilhassa anlamadığın şeylerden.Şimdi bir acemi sorusu daha acaba 3 mm kalınlıkta aliminyum parçaya belirli uzunlukta delik delip bunu traşlayarak kanal açmak için mdf 3 akslı tezgah(veya cnc diyelim)kullanışlı olurmu?.Şayet cevabını bulabilirsem bu yönde ilerleme yapacağım benim için en uygunu bu görünüyor.
Hayırlı günler.

Metal işleme sözkonusu olduğunda bırak MDF'yi, aluminyum'dan yapılan tezgah bile artık marjinal olur. MDF ile yapılan bir tezgahın bağlantı yerleri titreşim ve esneme kuvvetlerinden dolayı zamanla gevşer, daha fazla titreşir, daha fazla gevşer. Eğer çok az bir ilerleme hızı, çok az bir kesme derinliği ve ± 1 mm gibi bir doğruluk iş görür diyorsan deneyebilirsin. Ama bence baştan olması gerekeni yapıp bütçenin elverdiği en etli sigma profillerle yap işi. Böylece MDF ye verilen para israf edilmemiş olur.
 
Slm,lar Timur Kardeş
Bu işlerden anlayan kişiler olarak söylediklerinde çok haklısın ben bir acemi olarak böyle birşey düşünmüştüm.Yine bir acemi sorusu mdf ile aliminyum(10 kalınlıkta pilaka düşünüyorum)ölçüleri bire bir uyarmı haliyle bağlantılar diş çekilerek cıvatalanacak böyle olunca biraz daha sağlam olurmu?.Alttan destekli ray ve rulmanları pilakaya cıvatalamayı düşünüyorum bu şekilde mümkün olumu?.Siğma profile alttan destekli rayların nasıl bağlanacağını bilmediğim için böylebir yöntem düşünüyorum.
Hayırlı günler dileğiyle.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,909
Mesajlar
100,857
Üyeler
2,500
Son üye
Muhammet Salih Albayrak

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top