@usluo bey, özelden de görüştüğümüz gibi, bilgi istediğiniz konun sadece bir cevabı yok. Konu o kadar geniş ki.
Öncelikle ihtiyacınızı tam olarak belirlemeniz gerekiyor. Sizde internetten incelemişsinizdir, şasesini pleksiden, ahşaptan, alüminyumdan, saçtan, dökümden, granitten, betondan v.s. yapanlar var her birinin ihtiyaçları farklı. Bir önemli unsurda bütçe. Ne kadarlık bir bütçe ayırabilirsiniz? Bütçeyi etkileyen tonlarca unsur var ve işleyeceğiniz malzemenin türüne göre değişkenlik gösterir. Mesela kullanacağınız indiksiyonlu millerin çapına buna göre karar vermeniz gerekir. Bunlar için alt destekli mil seçerseniz fiyat artar, yok ben daha güçlü sağlam olsun derseniz lineer rulman kullanmanız gerekir ki fiyat daha da artar. Bir diğer önemli husus da bu tezgahı üretecek ekipmanın elinizde bulunup bulunmaması. Tecrübeniz olduğunu belirtmişsiniz ki bu güzel ama ekipman mutlaka lazım.
@cevdetfaikosman nın tavsiye ettiği grabcad sitesinde bolca örnek var fakat bunları incelemek için CAD programlarına ihtiyaç var. Google 'dan "dremel cnc" veya "xy table for dremel" diye aratınca tonlarca farklı dizayn görülüyor. Bunları inceleyebilirsiniz. Malesef doğru dürüst çizim veren yok. Verenlerde para istiyorlar.
Bu konuda birçok kişinin farklı tecrübeleri olabilir ama ben kendi tecrübemden bahsedeyim. Şimdiye kadar birkaç farklı cnc router maceram oldu. En sonuncusunu uzun süre sorunsuz kullanmama rağmen alüminyum işleme için yeteri kadar rigid olmaması sebebiyle dağıtıp şu aralar yenisine başlama niyetim var.
Tasarım için şöyle bir yol izliyorum. Öncelikle çalışma alanını belirliyorum (ör:30x40cm). Sonra işleyeceğim malzeme için (ör: Alüminyum) internette araştırma yapıyorum. Yani alüminyum işleme için daha çok hangi tasarımlar kullanılıyor. Mesela sabit y ekseni veya haraketli y ekseni gibi (Fixed/moving gantry). Ne tür hareket malzemeleri kullanılmış. Mesela krom mil + sarı/pirinç yatak veya krom mil + lineer rulman veya alt yataklı mil veya kare kızak mil+ araba v.b. Ne tür vidalı mil kullanılmış vesaire... Önce kabaca bunlara karar veriyorum. Sonra ahşaptan (ör:MDF) yapabildiğim kadarıyla ölçekli basit bir model oluşturuyorum. Tabla ile başlıyorum parçaları bunu üzerine kabaca yerleştiriyorum, ölçüler ortya çıkmaya başlayınca malzemeleri temin ediyor ve bunların katalog bilgilerine göre detaya doğru gidiyorum. Şimdi bütün bunlara ne gerek var CAD programı ile tüm çizimi daha sağlıklı oluşturabilirsin diyenler olacaktır. Ben de profesyonel CAD programları yok. Kullanmayı da bilmiyorum

Yani uzun lafın kısası hazırına ulaşmak o kadar da kolay değil malesef. İnternet başında bolca vakit geçirmeniz lazım.
Bu arada konu ile pek alakası yok ama şu aralar PCB milling ile ilgili araştırma yapıyorum. WEGSTR firmasının ürettiği bir PCB router var. Forumda önceden bununla ilgili paylaşım yapılmıştı). Aslında makina görünüşte çok basit bir şey ama elde edilen sonuçlar mükemmel.