İçerideki bir transistörün anahtarlama hızı genelde söylenmese de cpu hızından yüksek. Ama ne kadar yüksek derseniz bilgim yok, büyük ihtimalle makalelerde bazı architecture lar için bulunabilecek bir bilgidir. Propogation delay ile nasıl başa çıkıldığını bende merak ediyorum ancak ana limit faktörü olmadığını düşünüyorum. Şu an propagation delay i 5ns ve altı olan discrete gateler bile bulunabiliyor, bu da discrete gate ile bile belki 50-100Mhz arası çalışabilecek bir logic tasarıma girmek mümkün gibi gösteriyor, chipin içerisinde gerçek anlamda yanyana dizilmiş olan transistörler arası büyük ihtimalle bu delay çok küçüktür. Hdmi ın clock speed i 500Mhz leri bulabiliyor, tabiki delay matching olmasa çalışmaz ama sonuçta o hızı pcb den, kablolar dan taşıyoruz. Fpga lerin genellikle datasheetinde her pinin delay miktarı belirtilir ki gerçekten yüksek hızlı bir tasarım yapıyorsanız, yollarınız+pinin internal delay ini eşleyebilin diye, ayrıca bazı fpga lerde pinin delayini yalnızca gate koyarak değil başka şekillerde de(nasıl olduğunu bilmiyorum) eşlemek mümkün, datasheetlerde bu yönde ibareler görmüştüm.
Ayrıca mikrostep in bahsettiği duruma da dikkat etmek lazım. Kmap çözerek çok güzel sadeleştirme yapılabilir ama kapıların gecikmesinden dolayı sonradan tekrar eşlemek gerekir hız yüksekse, bu şekilde optimizasyon sağlamak sanırım yalnızca kmap ile yapılamaz çünkü problem çok boyutlu hale geliyor.