DC akım okuma devresi

flowchartx

Aktif Üye
Katılım
18 Ağustos 2021
Mesajlar
218
Herkese selamlar 0-1A arası çok basit bir ölçme devresi yapıp MCUyla ölçmek istiyorum.


Bu devreyi falstadda kurdum fakat sanırım bir şeyler yanlış gidiyor. Sonuçlar istediğim gibi değil. Çözünürlük çok fazla düşük. Yardım edebilir misiniz ?
 
Evet devredeki opamp çalışmıyor. Onun yerine ideal opamp koymayı dene.
 
Falstad çok sorunlu ... Tek besleme olunca da çalışması lazım.
 
Opamp'in üst tarafını şase yapınca da çalışıyor. Opamp'in besleme pinlerini işaretleselerdi en azından deneme yanılma ile hangi uç eksi hangi uç artı belirlemek zorunda kalınmazdı.
 
Mevcut devre tek besleme ile calismaz. Semadaki opamp eviren modda calistigi icin cikisin negatife inebilmesi lazim. Bu sebeple negatif besleme gerekiyor zaten.
 
Tek besleme negatif de olabilir.
 
Her opampin calisacagini sanmam. Cunku sinyal Vcc beslemeye (+Vcc pinine) dayali oluyor. Bu opampin en sevmedigi sinyal tipi oluyor.
 
Hocam lm358 ile gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Eksi kısma gnd versem çalışır mı?. Ya da önerebilceğiniz başka bir devre var mı
 
Devreyi de koyalım, ola ki falstad ortadan kalkarsa kaybolmasın

1684064719734.png
 
Şu konuyu inceleyin. Orada 0-10V arasını 80-1680mV seviyesine dönüştüren bir devre var ve LM358B serisi ile güzel sonuç alıyorum. Op-ampları buffer gibi kullanıyorum. LM358 ile ilgili önemli bilgiler bulacaksınız.

Aslında ihtiyacınız benzer. Ancak, farklı olarak;
1- 1 Ohm şönt direnci ile sizin girişiniz 0-10V değil 0-1V oluyor.
2- Hangi MCU ile okuyacağınıza göre ofset gerekip geremediği ve çıkış voltaj aralığını belirlemelisiniz. O devrede ofset ekleyen kısım ve gerilim bölücü gerekli olmayabilir.
3- Gerekiyorsa direnç değerleriyle oynayabilir, ya da yukarıda ki gibi op-ampa kazanç ekleyebilirsiniz.
4- Bazı MCUlarda ADC giriş kazancı ayarlanabiliyor. MCU üzerinde bu ayarı değiştirmek de lineerlik, gürültü ve hassasiyet açısından işinize yarayabilir. Şuraya bakabilirsiniz:

 
Herkese teşekkürler simülasyonda devreyi çalıştırdım. Kazançlarla oynarak istediğim aralığa getirdim 0-3.3v yaklaşık olarak. Bu akşam devreyi kurup ölçümlerimi yapıcam
 

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,885
Mesajlar
100,433
Üyeler
2,493
Son üye
cym247

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top