Dielektirik içine "Kalıcı Statik Yük" depolama..!

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Aşağıdaki amcam bi hayli uğraştan sonra çeşitli malzemeleri denemerden sonra statik yükü Dielektirik malzemede kalıcı olarak depolamayı başardı.:emindegil1::dusun1:

Tam bir @Mikro Step üsulü çalışma. :sinsi1:

Electret mikrofonlar uzun zamandır piyasada kullanılıyor. Oradaki membran da bir kere fabrikada statik elektrik ile yükleniyor ve mikrofonun kullanım ömrü boyunca o yük orada kalmaya devam ediyor.

Elektret mikrofon dedigimiz, kapasitif mikrofondur ve fabrikasyon olarak dieletrik malzemesi elektrikle yuklenmez.

Bir levhasi ses ile titrestirilebilen kondansatore bir direnc uzerinden DC V voltaji verilir.

Bu durumda kondansatorden akacak akim [math]i=V\frac{dC}{dt}[/math] olur.

Kapasitor degeri sesle degisecegi icin akimi da degisir.

Not: Ben bilmiyormusum. Gercekten de elektret mikrofonun diyaframina fabrikasyon olarak yukleme yapiliyormus.

Son düzenleme:
Değişen kapasite prensibi ile çalışan mikrofon "condenser microphone" dur, tamamen farklı bir teknolojidir.

ilgiç video, aslında katılaşma asaşamasını sisteme ısı vererek yavaşlatsa çok daha güçlü olabilirmiş. abs plastik kalıpla tabi bunu yapamaz ama bakalit veya seramik kalıpla olabilirdi. bir de yüklediği şarj ne kadar süre kalıyor acaba çünkü eninde sonunda nötrlenecektir.

Olay soyleymis. Mebran malzeme iyice isitilip yuksek elektrik alanina sokuluyormus. Bu durumda mebran icindeki atomlar polarize oluyor. Sogutuldugunda artik bu vaziyetlerini sakliyorlarmis.

Kondansatorun kisa devre edilmesi de sorun olmuyor cunku polarize edilmis atomlar bu durumdan etkilenmiyormus.

Elektred mikrofon da da kapasite degisiyor. Kapasitif mikrofondan tek farki calismasi icin voltaj istemiyor. Fakat arkasinda Fet yukseltec varsa o mecburen gene voltaj istiyor. Kapasitif mikrofonda kapasitif miktrofonun kendisi de voltaj istiyor.

Q/V=C

Q sabit. Dolayisi ile C degeri sesle degisiyor, V=Q/C geregi V de sesle orantili oluyor.

C deki degisim V yi bozacak gibi payda da .

Fakat neyse ki C=S*Epsilon/d

V=Q*d/(S*epsilon)

Burada degisen tek sey levhalar arasindaki d mesafesi.

Dolayisi ile V=K*Q formuna donusuyor. Yani sesde bozulma yaratacak bir sey yok. K carpan olarak geliyor

Son düzenleme:
ilgiç video, aslında katılaşma asaşamasını sisteme ısı vererek yavaşlatsa çok daha güçlü olabilirmiş. abs plastik kalıpla tabi bunu yapamaz ama bakalit veya seramik kalıpla olabilirdi. bir de yüklediği şarj ne kadar süre kalıyor acaba çünkü eninde sonunda nötrlenecektir.

Yalniz dielektrik malzeme icinde elektrik yuku hapsolmuyor. Sadece dipoller olusturuluyor.

Bu konu bizim https://mekatronik.org/forum/threads/kondansatoer-nasil-yuek-saklar.7171/#post-124003 ile alakali.

Bu dielektrik iki metal levha ile sandvic olusturdugunda dipoller levhalardan birindeki elektronlari iterken digerindekini cekmek istiyor.

Kapali bir devre kurdugumuzda itilenler dis devreden dolanip diger tarafa ulasiyor. Kapali devreyi actigimizda kapasitorumuzde voltaj goruyoruz.

Tabiki bu benim yorumum. Boyledir diye iddia edemem. Ama uzerine konusuruz.

Yalniz dielektrik malzeme icinde elektrik yuku hapsolmuyor. Sadece dipoller olusturuluyor.

Bu konu bizim https://mekatronik.org/forum/threads/kondansatoer-nasil-yuek-saklar.7171/#post-124003 ile alakali.

Bu dielektrik iki metal levha ile sandvic olusturdugunda dipoller levhalardan birindeki elektronlari iterken digerindekini cekmek istiyor.

Kapali bir devre kurdugumuzda itilenler dis devreden dolanip diger tarafa ulasiyor. Kapali devreyi actigimizda kapasitorumuzde voltaj goruyoruz.

Tabiki bu benim yorumum. Boyledir diye iddia edemem. Ama uzerine konusuruz.
evet atomik dizilişle alakalı olduğunun farkındayım. yoksa sıvı ya da ilk halinde de aynı etkiyi göstermesi gerekirdi. ya da katı halde yüksek elektrik alanda bekleterek aynı etkiyi alabilmeliydik (belki çok yüksek voltajlar ve uzun sürede olabilir)

ben sadece bu dipol dizilimin zamanla ilk rastgele (nötr) haline gelip gelmeyeceğini düşündüm.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back