Dolar kuru neden artıyor?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,409
Bu dolar fiyatı nasıl yükseliyor bilen var mı?

Talep fiyatı artırır. Burası tamam ancak,
Hangi mekanizma, kim fiyatı yükseltiyor?
 
Sermayen (paran) var, paranın artmasını istiyorsun ama bunu üreterek beceremiyorsun. İhtiyacından fazlası da var. Parayı ya faiz ya da döviz olarak başkasına kullandırıyor ya da saklıyorsun.

Faizler düştüğünde para sahipleri - ki bugün en ufak bir birikimi olan çalışan bile- dövize kayıyor. TL talebi azalıyor...

Tabi bu sadece basit bir boyutu, faiz arttırımı ya da dolar artışı ilişkili olmakla birlikte ikisi de ülkede üretim yerine finans üzerinden para kazanma arzusundan kaynaklanıyor. Millet de bitcoinden para kazanmaya alıştı. :D

“Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Bu krizden yararlananlar bir süre sonra IMF'den borç alalım derler...
 
Ben soruyu aktaramadım.

Şimdi ben elma satıyorum. Elma 5 tl. Kimse elma almıyor mal satılsın diye indirime gidiyorum. Elma 4 tl oluyor. 5 tl den elma satan bir başkası da bu sefer fiyatını 4 ye indiriyor. Yada herkes elma almak istiyor. Piyasada elma kıtlığı var bu sefer elimdeki elma değerli oluyor 5 tl den satmak istemiyorum. 7 tl ye satarım işine gelirse diyorum...

Ne oldu elmanın fiyatını belirledim.

Soru şu doların ederini kim belirliyor? Kapalı çarşıdaki satıcılar mı? Bankalar mı? Merkez bankası mı?
 
Soru şu doların ederini kim belirliyor? Kapalı çarşıdaki satıcılar mı? Bankalar mı? Merkez bankası mı?

Log kaydı tutan kurumlar var. Bu kayıtlara göre fiyatı piyasa belirliyor. Senin örneğin güzel ama karar bir kişiye bağlı değil. Bu çok komplike bir sistemi kapsıyor. Bütün alım-satım işlemleri bir yerde biriktiriliyor buradaki tutuma göre fiyat artış ya da azalış gösteriyor. Ne olduğunu biliyorum ama basitçe anlatamam, o kadar hakim değilim.
 
Bu dolar fiyatı nasıl yükseliyor bilen var mı?

Talep fiyatı artırır. Burası tamam ancak,
Hangi mekanizma, kim fiyatı yükseltiyor?
Sadece iç piyasadaki hareketler bile dövizi artırıyor. Birileri fiyat belirlemiyor. Birikiminin değerini korumak istediğinde altın ve döviz almak zorunda kalmamız. Bu durumda ithalat ve dış borç ödemeleri için dövize ihtiyaç duyan kişi ve kurumların kullanamayacakları banka hesabında ve daha kötüsü yastık altında saklanan altın ve döviz piyasanın dışına çıkıyor ve kıtlığa sebep oluyor. Banka da birikim tutmaktan endişe eden insanlar var "Dövizimize devlet el koyar mı?" diye. Bu endişenin yersiz olmasının bir önemi yok. Ama bu endişenin sebepleri var. Yani fiyat stokçuluktan nasıl artıyorsa öyle artıyor. O dış borç, döviz kredi taksidi ödenecek, torna takımları alınacak, yani aşermiş eş için kış vakti kavuna tonla nasıl para ödeniyorsa öyle :). "VİOP" fiyatlarının nasıl belirlendiğini anlatan videolar var youtube'da. Dövizin fiyatı viopta belirlenmese de mekanizma aynı.
Dünyada her yerde enflasyon arışı var ve bunun önünü kemek için faizleri yükseltiyor devletler, sadece türkiye aksini yapıyor ve sonuç ekonomi teorilerinin tırt olmadığını gösteriyor.
 
En fazla enflasyona karşı birikimi koruma...
Bunda sorun ne ki? Herkes ticaret yapmıyor ve kaç kişi FED'in ne olduğunu biliyor? FED'in etkileri de %10 olur %20 olur ve bir haftada olmaz ve önlem alınır ve etkileri yönetilir. İnsanların varlıklarının erimesini kabullenmeleri beklenemez. Kaldı ki çoğu mal ve hizmetlerin fiyatları dövizle sıkıca bağlı. Döviz düşünce döviz tutan çok zarar etmez ama aksi durum öyle değil.
Ekonomi yönetiminin bir parçasıdır toplumsal davranışları yönetmek. Ekonomik davranışlara değil siyasi davranışlara oynanıyor uzun zamandır. Mesela gezi olaylarında döviz biraz zıplayınca ülke ekonomisine ne büyük zararı olduğunu anlatan tetikçiler şimdi çok daha kötüsünün hayırlı olduğunu pazarlıyorlar. Bunu farkediyor insanlar kendilerini korumaya çalışıyorlar. Döviz ancak politika değişirse normalleşir ve yükselişten çok daha yavaş normalleşir. Ama hala fantastik hareketler planlanıyor, eğer böyle devam ederse daha kötü şekilde yükseliş olacağına (enflasyon, döviz ve faizde) emin olun; mesela dalgalı kurdan çıkışa gidilmesi.
 
Neden indi biliyor musun? Doğal değeri max 10-11 TL arası olacak. TL vadeli mevduata dövize endeksli değerleme vaadi geldi. Yani "Faiz vermiyorum ki (!) muta nikahım var" dendi.
Bunu ekonomiye ve vatandaşa bu zararı vermeden yapamaz mıydılar? Bal gibi faiz artırımı vaadi oldu bu ama yangın devam ediyor ne yazık ki. Sadece körüklemeyi bıraktılar. Bir sürahi de yalan ve çarpıtma ikram edildi yine.
 
Hangi mekanizma, kim fiyatı yükseltiyor?

Borsa jargonunda bu mekanizmaya Pala deniyor. Palanın kim olduğu bilinmez, görünmeyen bir eldir. Varlığını hissettirir.
Piyasayı ayıdan boğaya veya tam tersine çevirme gücü vardır. Açıklaması bu şekilde. Varın siz tahmin edin dolar/tl de Pala kim :)

Artık adına ne derseniz deyin... Adam konuştukça dolar düşüyor :) Korkuyorum yarında konuşacak diye:)
Geçen gün asgari ücret açıklarken de yükseliyordu abi :)
 
Cahil adamım ben. Borsayada dövizede hepsine karşıyım. İkimizde hisse senedi aldık. Ben piyasayı iyi tahmin edip kazanç elde ettim. Sen kötü bir strateji uyguladın ve kaybettin. Hop senin paran benim cebime girdi... Ne ürettim de para kazandım. Veya kazandığım para neyin karşılığı? Bence bildiğin kumar bu...

Bu arada lafım bu işten kazanç elde edenlere değil. Bu sistemin kendisine...

Ben olsam (tabi ben olamayacağım için bu kısım ütopik) hepsini yasaklarım. Avm leri bile yasaklarım. Bu kadar tüketim yeter artık. Üretimi desteklerim. Hiç mi olmadı. Hepimiz çiftçi oluruz. Mis...
 
Üretmeden kazanmaya alışan grubu mutlu etmenin, her gün banka hesabındaki sayının artması dışında bir yolu görünmüyor. Bunlar etliye sütlüye karışmadan para yatırıp kar elde edelim, hiçbir zararı üstlenmeyelim istiyor. Faiz, borsa, sanal para, döviz bütün hepsi olur. Ülke, dini gariban filan da umurlarında olmaz. Modern ekonomi filan dense de bu insanlık dışı tutum kapitalizmdir. Bence kapitalizm yerine modern kölelik demek daha doğru olur.

Bir ürünü daha iyi ve ucuz üretmek için insanın rekabet etmesine gerek olmamalı! Bazılarının değimi ile "1400 yıl önceki kitaplar" bunları çok güzel izah ediyor.

@Endorfin35+ senin "cahilim ben" dediğin halin bile bütün bunları sezebilecek kadar farkında. Kültürümüz ne güzel değil mi? :D

Kapitalizm ile imkan bulamaz ya da elden ayaktan düşersen ıskartaya ayrılırsın. Bak ABD'ye hastalansan doktor yüzüne bakmaz, evsiz kalsan sokakta yatarsın. İslamın oluşturduğu kültür sayesinde bizler paylaşmaya yatkın insanlarız. Bu sebeple sosyal devlet anlayışı ile yönetilmek kısmen mümkün oluyor. Bu üretmeden kazanma arzusundaki andavallar bu nimetlerinin farkında olmadan kapitalizm için yanıp tutuşuyor. Çünkü onlara göre altta kalan herkes satın alınabilecek köle!

İşin en tezat yanı, bu grubun büyük çoğunluğunu oluşturan, "büyük balık küçük balığı yer" tezindeki kendini dev aynasında gören küçük balıklardır. Bu okyanusta dolanıp sonra da ağlayanlar da bunlardır.

Borsa işi kumar değil de ticaretin farklı bir yolu fakat ben etik bulmuyorum. Mesela sermayenin üretime aktarılmasındaki iş ortaklığı bu kadar hızlı yapılıp, bu kadar hızlı bozulmamalı.

Mesela yeterli güce sahipsen borsadaki bir şirketi menüple edip batırabileceğin gibi istediğin değeri kazanması için insanları gazlayıp ceplerindeki paraları buralara aktarmak mümkün.

Borsanın daha modern bir yolu, geçenlerde Elon Mask 350 milyonluk düşen roketinin zararını Dogecoin'den benzer şekilde çıkarttı. Hatta 3 roket parası çıkarttı filan deniyor, neyse.

Kısacası bu sistemler her zaman emparyal güçlere yarar. Tıpkı balık tutarken oltanın ucuna takılan ışıltılı plastikler gibi merak dürtüsü ile bütün küçük balıkları avlar ya da bugün olduğu gibi ekonomik baskılar ile yönetirler.

Bu devirde gerçekten imkanı olmayanı ayrı tutmak kaydı ile şahsen evi arabası ya da üzerinde bir mal varlığı olup da ağlayan adamı çok ciddiye almamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şu an dolar düşmeye devam ederse, ağlayacak olanlar gene kardan zarar edenler bu insanlar olacak.

Bir kesim de var ki bizim gibi üretme sevdalısı ve hatta daha yetenekli fakat iş-imkan bulamıyor. Allah onların yardımcıları olsun...
 
Bir yanlış anlaşılma var, kendi devletimiz para basıp vatandaşın elindeki adına para dediğimiz senetlerin ederini düşürüyordu. Hala daha düşürüyor ve düşürmeye devam edecek.

Memlekette kanser var ve kötü alışkanlıklardan kötüye gidiyor. Faiz kemoterapi gibi ama kanserden başka hücrelere de zarar veriyor.

Sigara, alkol ve gece hayatına devam edip, dengeli beslenmez, egzersiz yapmaz ve iyi insan ilişkilerinin peşinde koşmazsak olumlu sonuç olmaz kanser yayılır.

Kötü alışkanlıklar için bütçe açıkları, yolsuzluk, hukuksuzluk, adam kayırma ve liyakatsizlik vb. diyebilirsiniz.

Deneli beslenmeye de eğitimi geliştirip iyi insan kaynağı üretmek diyelim. Daha da listelenir.

Egzersize de girişimciliğin önünü açacak ve üretimi artıracak teşvikler ve güvenilir ortam yaratmak de...

Genetiğimiz müsait olmasın varsın, Usain bolt gibi rekortmen olamasak da olimpiyatlarda derece kovalarız. Şu halde "Sigarayı bırakmam lazım yaa!" bile diyemiyoruz.

Hangi aklı başında insan üretim yapmayalım, bize dışarıdan gelen para yeter, günü kurtarır diye düşünür ki?

Bu arada döviz bu hızla düşerken overshoot yapan güç kaynağı gibi 7-8'e iner ve osilasyona girer :).
 
Cahil adamım ben. Borsayada dövizede hepsine karşıyım. İkimizde hisse senedi aldık. Ben piyasayı iyi tahmin edip kazanç elde ettim. Sen kötü bir strateji uyguladın ve kaybettin. Hop senin paran benim cebime girdi... Ne ürettim de para kazandım. Veya kazandığım para neyin karşılığı? Bence bildiğin kumar bu...

Bu arada lafım bu işten kazanç elde edenlere değil. Bu sistemin kendisine...

Ben olsam (tabi ben olamayacağım için bu kısım ütopik) hepsini yasaklarım. Avm leri bile yasaklarım. Bu kadar tüketim yeter artık. Üretimi desteklerim. Hiç mi olmadı. Hepimiz çiftçi oluruz. Mis...

Şirketlerin olduğu borsalarda temettü var yani şirketlerin dağıttığı kar payı. Yani şirketlerden de borsaya para girişi var. Yazdıklarınız kısmen doğru. Bu tip borsalarda para tamamen cepten cebe olmuyor.

Ama kripto borsalar ve dolar/euro gibi varlıklarda kar zarar tamamen cep-to-cep. Dün mesela dolar 18 de iken açılan long pozisyonlar likit oldu yani battı. O para birilerinin daha doğrusu piyasayı yönlendirenlerin (palanın) cebine girdi.

Genel olarak kaldıraçlı işlemler kumardır. Piyasa yapıcılar veya parası çok olanlar (balinalar) küçük yatırımcının kazanç hırsını bildiği için bunu kullanır. Bu nedenle hemen hemen tüm yatırım araçları kumara dönüşebilir. Bu sizin piyasayı nasıl gördüğünüzle alakalı.

Başka bir bakış açısıyla da sizin sattığınız fiyat birilerinin maliyeti oluyor. Kimseyi almaya veya satmaya zorlayan yok.
 
Son düzenleme:
Bu da iyi değil ki. UHT tekniğinden çok farklı değil. Canlı ne varsa öldür. Bir seri üretim hattında parametre potansiyometreleriyle hunharca oynayarak randıman nasıl yakalanmazsa yaşadığımız süreçten de randıman alınmaz. Sonunda doğru ayarları bulsan bile istasyonlarda tıkanmalar ve makinalarda arızalardan verim düşüklükleri, yüksek oranda ıskarta çıkarmış olunur. Süreç analizi yapmak lazım önce. mesela ince ayar potansiyometresi niye var güç kaynaklarında, hep ekonomiyi iyi ayarlamak için. :) .
 
Potansa sahibinden, yetkilisinden başkası sürekli el atmaya çalışınca böyle olur.

Birileri durmadan “potansı artır, potansı artır” diye yetkisi olmadığı halde müdahale edip her şeyin düzelenceğini iddia etmemeli artık…

Nitekim potans artınca, dolar düşer tezi çökertilmiş oldu. Keynes mezarında ters dönmüştür inşallah.
Hocam çöken değil ispatlanan bir durum var, hangi tez nasıl çöktü? Sahibi-yetkilisi kim? "Yetkin"i kim? Her şeyin düzeleceğini söyleyen kimse yok. Farklı bir ülkeden, başka bir evrenden iletişim kuruyoruz?
 
Zararda olanlar için durum kötü tabi. Bence bir hesap sorulacaksa 17'den ev sattırıp potansa müdahale eden, 20 olacak diyen "Yetkili Olmayan" kişilere sormaları gerekir.

Potans dediğiniz faiz durumuna hükümetten başka müdahale eden yok hocam. Mutabık olunan politika tutmadığında günah keçisi modeliyle görevden alınan adamlar var. Ben de bizzat burada korumalı kur ilan edilmeden evvel politika değişmezse daha kötüye gideceğini yazmıştım.
Döviz ancak politika değişirse normalleşir ve yükselişten çok daha yavaş normalleşir. Ama hala fantastik hareketler planlanıyor, eğer böyle devam ederse daha kötü şekilde yükseliş olacağına (enflasyon, döviz ve faizde) emin olun
Bu arada ben birikim sahibi bir insan değilim, işlerimi görmek için kullandığım bir TM30 ve 10 bini çok nadiren geçen TL vadesiz mevduatım var. Bunu belirmem yüksek faizle kazanç sağlayan birinin perspektifinden yorum yaptığımın düşünülmesini istemememden.

Bahsettiğiniz ev satıp döviz alanların kendi akılsızlıklarıdır. Kredi çekip absürt politikaların aynen süreceğini düşünüp döviz alanlar da olmuştur, hata ettiler ve dövizin sıçramasında bu durum büyük rol oynadı.

Sonra politika değişmedi mi? Değişti, bu tsunami misali dalgalanmaya ülke gerçeklerine uymayan ve toplumsal insan davranışlarının hesaba katılmadığı uygulamalar sebep olmadı mı? Zannetmeyin ki kayda değer faiz geliri elde edecek derecede birikimi olan insanlar zarar görüyor. Sonunda yine "arsız ayaklar altında alın teri". En çok alkış en çok zarar görenler genelde.

Türkiye'nin sorunu döviz de değil üretim de değil. Sorun betondan üniversite binaları yapmakla eğitimin, sansürle ahlakın gelişeceğini düşünmekte ve demokrasinin çoğunluğun hakimiyeti olduğunu zannetmekte.
 
Beton üniversiteler bir sorunun çözümüdür. Mesela benim gibi ÖSS'de Türkiye genelinde 5 bin küsürüncü olanların katsayı gibi saçma gerekçelerle eğitim sisteminin dışına atılmasına bir reaksiyondur. Bugün "beton üniversiteler" 1 kişiyi bile kurtarsa bence fazlası ile işini yapmıştır.

Şimdi iki lisans mezunuyum ama bu saçmalıkları yüzünden iki diploma 15 yılımı aldı. Keşke önceden olsaydı da zamanımız böyle heba olmasaydı.

TV kanallarına, platformlara, sosyal medya, internet sitesi vb yerele bakılırsa "gelişmiş" bir çok ülkeden daha az sansür uygulanıyor.

İhtiyaçlar sonsuz kaynaklar limitlidir der bugün ki ekonomi, oysa arzular sonsuz ihtiyaçlar limitlidir. Arzularına sahip çıkmak da bir terbiye meselesidir. Bireyler ülkeyi batırmak pahasına kredi çekip ya da evini satıp dolar aldıysa kimse kusura bakmasın...
 
Beton üniversiteler bir sorunun çözümüdür. Mesela benim gibi ÖSS'de Türkiye genelinde 5 bin küsürüncü olanların katsayı gibi saçma gerekçelerle eğitim sisteminin dışına atılmasına bir reaksiyondur.
Eskiden karşılaşılan katsayı uygulamalarının büyük haksızlık ve yanlışlık olduğuna ben de katılıyorum. Resmen vatandaşa uygulanan bir ayrımcılık vardı. Hem üniversite sayısının yüksek olmasında ne sıkıntı olabilir. Burada aldığı eğitimi mesleğe dönüştüremese bile insanlar ne öğrenseler kardır.

Eğitmen kalitesi de o derece hayati değil aslında, siz de uzun yıllar eğitiminizde tahta kafalı da art niyetli de çok eğitmen görmüşsünüzdür. Bir o kadar da sınıfta bu adamın burada ne işi var diyeceğiniz başarısızlığı neredeyse garanti öğrenciler. Sınıfta bıraksan olmuyor, doğru düzgün zaten geçemiyor, ve bu oran arttıkça geçerli standart düşüyor.
Ailesine maddi maliyeti ayrı derttir, sınırlı kaynakların (eğitmen, labaratuvar vb.) israfı ayrı. Bir de düşen geçme standartları yüzünden diploma denen sertifikanın değersizleşmesi var...
Konuyu bu beton ünv. meselesine getirmemem gerekirdi. Ama yüksekokulda bilgisayar programlama okuyup mezun olmuş, üç tane programlama dili sayamayan biriyle karşılaştım bugün, kafam ona takıldı.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Mesajlar
118,766
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top