czorgormez,
"yanlış hatırlamıyorsam yeni nesil microchip mcularda bu donanımlar spi-uart-i2c vs. başka pinlere remap edilebiliyordu."
Bu özellik daha üst düzeydeki 3,3 V. işlemcilerinde var.
74HC595 e veri basma işini SPI modülü yerine software olarak yapın. SDI pini sizin olsun.
Geçmişte SPI kullanmadan önce bunuda yapmıştım. Veri bitleri kaydırılıp kayıtdan çıkan son bit 74HC595 clock verilip data olarak basılıyordu.
İşlem bir döngü içinde yapılıyor işlemci bu arada beklemeye alınıyordu. Tam bir hamballıktı. SPI bağımsız modülü varken yapılmaması gereken bir şey diyebilirim.
Modül kullanmalık işlerde işlemcidede o modül varsa, modülü kullanmak gerekir derler. SDI pini kazanılır ama başka yerden daha fazla ödün verilir zarar edilir.
Ama yinede bir yöntem tabikide.
Bu durumda amacin pin kazanmak ise tek bir yol kaliyor.
Input amacli kullandigin pin varsa o sinyali SPI pininden oku. Bosa cikan o pini de output pin kullan.
Anladım bu güzel bir çözümmüş, bunu düşünmemiştim.
Digital inputlardan birisini SDI pinine kaydıracağım ve SDI pinine pull-up direnci atıp, inputdan pull down durumu oluştuğunda giriş bilgisi oluştuğunu anlayıp programda değerlendireceğim. Burada saniyede 150 kere Inputu okuyabileceğim. Güzel fikir bunu notlarıma yazdım. İleride gerekebilir. Teşekkür Ederim.
Yalnız bu çözüm birkaç donanımsal değişiklik jumper falan gerektirecek. Birde Input girişlerimin tamamı CN Interrupt girişine ayarlanmış olup dahili pull-up dirençleriyle kullanılıyorlar ve SDI pine uzak ters diğer tarafta kalıyorlar. Normal port input girişi bu kartda kullanılmadı.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
5 adet yeni topladığım ilk protatip pcb leri değerlendirme açısından, hiç kablo jumper kullanılmamış bir halde atlama-zıplama uzay montaj yapılmış gibi göstermemek için,
Bu seferlik yapabileceğim en mantıklı işlem şöyle;
Harici kristal osilatörü işlemci iiç RC osilatör olarak ayarlayarak, RC15 pinini dijital çıkış olarak ayarlayıp kullanabilirsem.
Bu pinden ufak bir krom telle hemen SDI pine bağlı çıkış taransistörüne bağlayabileceğim. Hiç farkedilmeyecek.
Çirkin bir görüntüde olmayacak.
Bunu İlkkez uygulayacağımdan, bir sıkısntısı olacaksa, hemen farkedemeyeceğim çekincem:
RC osilatörün hemen gözükmeyip daha sonra ortaya çıkacak bir zararını görürmüyüm? RC osilatör kullanımında, RC15 pini output yapılabiliyormu bunu henüz denemeden bunu soruyorum.!
Dediğim gibi şu anda işlemci harici kristalle 60 MHz. de çalışıp 15 Mips hızında komut yürütüyor Bu % 50 yarı hızı oluyor ve işlemcinin ısınmdığını anlıyorum.
RC osilatörüde bu değerlerde kullansam, hemen gözükmeyip ileride sahada başıma iş açabilirmi?
Kısaca işlemci içinde RC osilatör var bunu kullansak sıkıntı yaşarmıyım?