dünyanın yarı çapı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan nt
  • Başlama tarihi Başlama tarihi

nt

Emekli
dünyamıız susuz ve atmosfersiz bu şekilde ise yarı çapı : 6.371 km diyebilirmiyiz ?
ayrıca çekirdeğin çapını nasıl hesaplarız ?

Screenshot 2024-01-23 at 13-19-37 world real shape - Google'da Ara.png

D3F0DM1W4AAAy9p.jpeg

Son düzenleme:
dünyamıız susuz ve atmosfersiz bu şekilde ise yarı çapı : 6.371 km diyebilirmiyiz ?
ayrıca çekirdeğin çapını nasıl hesaplarız ?

29431 eklentisine bak
29427 eklentisine bak
Görseller yanıltıcı. Bilindiği kadarıyla okyanusun en derin yeri yaklaşık 11km, Everest dağı 9km. Bu görseller patates gibi :) gösteriyor dünyayı. Aslında daha çok bowling topu gibi. Çekirdeği de depremlerde şok dalgasının yayılmasından yansımalarından vs. yola çıkarak hesaplıyorlardı. Kaynak gösteremem ama...

Görseller yanıltıcı. Bilindiği kadarıyla okyanusun en derin yeri yaklaşık 11km, Everest dağı 9km. Bu görseller patates gibi :) gösteriyor dünyayı. Aslında daha çok bowling topu gibi. Çekirdeği de depremlerde şok dalgasının yayılmasından yansımalarından vs. yola çıkarak hesaplıyorlardı. Kaynak gösteremem ama...
videosuda varmış

Her zaman yamuk bir dünyada yaşadığımızdan şüpheleniyordum. Şüphelerimde haklıymışım.

Dünya gibi kütlesi belli bir değerin üzerinde olan bütün cisimler, kendi yerçekimlerinin etkisi sonucu mutlaka küreye dönüşür. Sırf bu fiziksek gerçek bile düz dünyacıları yalanlıyor, ama onların arasında fizik okuyan kim? :D

• Beğen
Reactions: nt
Dunya kure degil ki kesin bir yaricapi olsun?

Dünya aslında bir küre. Ama kendi etrafında döndüğü için merkezkaç etkisiyle çok hafif basıklaşıyor. Ama bundan dolayı "küre değil" diyemeyiz. Eğer dersen, göbekli birisi korse takıp zayıf görünürse, o adama da "çıta gibi herif" demek lazım :katil2:

Dünya aslında bir küre. Ama kendi etrafında döndüğü için merkezkaç etkisiyle çok hafif basıklaşıyor. Ama bundan dolayı "küre değil" diyemeyiz. Eğer dersen, göbekli birisi korse takıp zayıf görünürse, o adama da "çıta gibi herif" demek lazım :katil2:
Dunya kure degildir, geoittir. Bunu ben degil universitede ders veren ogretim gorevlileri soyluyor. :cool:

Tamam o zaman ben de çıta gibiyim :tamam2:

Ben bilmem, uzmanligi olan adam boyle soyluyor. Celal Sengor gelip o osiloskopta gordugun aslinda bir kare dalga degil, kure dalga deseydi sacma olurdu. BU durumda adamlarin uzmanlik alanlarina mudahale de onlari guldurecektir herhalde.

Valla ben bir şeyi "bir uzman dedi" diye öyle hemen kabullenmem. Bir de asıl mesele, bir kavrama bir isim vermek değil. İsim verirsen, ezberlemiş olursun. Anlamak daha önemli. Belli bir kütlenin ötesindeki cisimlerin kendi içlerine çökeceği, yer çekimi ile çekirdek itme kuvvetinin dengeye ulaştığı noktada stabil kalacağını, bu denge noktasının KÜRE olacağı. Ondan sonra da mesela bir gökcismi çarpınca o kütlenin kendi ekseni etrafında döneceği, bunun neticesinde de biraz basık olacağını bilmek.

Yoksa aç Celal'in kitabını, dünya "geoit". Ooo tamam, süper bilgilendim demek doğru değil.

Iyi de o seklin adi geoit olarak isimlendirilmis kategorize edilirken, kure degil. Benziyor diye ayni mi diyelim. Biz de maymunlarla cok benzer genotipe sahibiz ama bu bizi maymun yapmaz.

Olayı ne kadar derinlemesine incelediğine bağlı. Sadece şekli ilgilendiriyorsa geoit dersin. Amacın düz dünyacıları yalanlamak ise sen istediğin kadar "dünya geoit" de, kimseye laf anlatamazsın. Daha da derin inceliyorsan, mesela bir uydudan dünya yüzeyinin girinti çıkıntı haritasını çıkarıyorsan, gene "dünya geoit", oturun MATLAB'de hesaplayın diyemezsin. Mükemmel geoid değil, bir sürü girinti çıkıntı var. Everert var, guam çukuru var.

Olayı ne kadar derinlemesine incelediğine bağlı. Sadece şekli ilgilendiriyorsa geoit dersin. Amacın düz dünyacıları yalanlamak ise sen istediğin kadar "dünya geoit" de, kimseye laf anlatamazsın. Daha da derin inceliyorsan, mesela bir uydudan dünya yüzeyinin girinti çıkıntı haritasını çıkarıyorsan, gene "dünya geoit", oturun MATLAB'de hesaplayın diyemezsin. Mükemmel geoid değil, bir sürü girinti çıkıntı var. Everert var, guam çukuru var.
Sonucta "mukemmel" bir kure degil. :D Yamuk yumuk bisey. :katil2: :katil2: Bundan hallice iste.

psyche-asteroid-illustration-pia24472.jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back