Ekran PCB'si tamiri

TunahanC

SbX
Çalıştığım şirketteki makinelerden birinin ekranı ve tuş takımı bozulmuş. Giriş devresinde bir kondansatör patlamıştı. Onu bir muadiliyle değiştirdim ama hala aynı sorun devam ediyor. Kart görseldeki gibi. Şuraya bak diyeceğiniz bir yer var mı? 7805'in lehimleri biraz paslı görünüyor. Elimde 7805 olsa değiştireceğim ama yok onun dışındaki tüm tavsiyelerinize açığım.

Ekler

• WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.48.jpeg
    WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.48.jpeg
    165.5 KB · Görüntüleme: 42
  • WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.47 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.47 (1).jpeg
    144.3 KB · Görüntüleme: 39
  • WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.46.jpeg
    WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.46.jpeg
    188.2 KB · Görüntüleme: 39
  • WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.47.jpeg
    WhatsApp Image 2025-11-06 at 12.14.47.jpeg
    117.5 KB · Görüntüleme: 40
7805in lehimlerini yenileyebilirsin bozuk değilse. Giriş ve çıkış pinlerine bakarak veya pinlerinde kısa devre yoksa sıcaklık fazlaysa çıkış tarafındaki komponentleri kontrol edebilirsin.

7805in lehimlerini yenileyebilirsin bozuk değilse. Giriş ve çıkış pinlerine bakarak veya pinlerinde kısa devre yoksa sıcaklık fazlaysa çıkış tarafındaki komponentleri kontrol edebilirsin.
Kısa devre yok onu ölçtüm. Ama aklıma direkt değiştirmek geldi pası görünce ama bunu da denerim.

Güç verip voltajları ölçsen ve varsa termal kamera ile sıcaklık kontrolü yapsan daha pratik olur bence. Devam eden sorunun ne olduğu da net değil, hiç mi çalışmıyor, doğru mu çalışmıyor, ekranda saçma karakterler mi var yoksa hiç bir şey mi yok, tuşlara basınca bir hareket var mı? Belki lcd öldü ama kalanı sağlam

Güncelleme. 7805 yanmış yenisi ile değiştirdim. Fakat bu sefer de çok ısınmaya başladı.

WhatsApp Image 2025-11-06 at 16.21.47 (2).jpeg

WhatsApp Image 2025-11-06 at 16.21.57.jpeg

WhatsApp Image 2025-11-06 at 16.21.47.jpeg

Devre bu şekilde bağlandığı zaman (7 segment displayler bağlı değilken) 1.62A akım çekiyor. Bu da ikinci fotoğraftaki direncin yanmasına neden oluyor (o bölge duman atıyor) Ama alt kart bağlanmadığı zaman 0.01A ve ölçümler doğru. Bu durumda alt kartta bir sorun olduğu belli. Araştırmaya devam ediyorum.

Alt kart ile üst kartı jumper kablolar ile bağlayıp tek tek akım modunda ölçerek hangi pinin çok akım çektiği tesbit edilebilir. Böylece o pinin bağlı olduğu komponente ağırlık verilir.

Alt kart ile üst kartı jumper kablolar ile bağlayıp tek tek akım modunda ölçerek hangi pinin çok akım çektiği tesbit edilebilir. Böylece o pinin bağlı olduğu komponente ağırlık verilir.
dediğin gibi yaptım abi en çok akım çeken pini buldum. Tek başına 1.5A akım çekiyor. Bu da 7805'in aşırı ısınmasına neden oluyor. Şimdi o hattaki soruna bakacağım.

1.5A çeken hat direkt 5V hattı. Bu hat 7805'ten alıyor enerjiyi 7805'in çıkışında ise 2 kondansatör var.
Bu hatta:

2 74HC164
1 DS1397
1 24C256
2 ULN2003A
1 LM339

bağlı ve görsel olarak sorun görünmüyor ama ULN2003A'dan şüpheleniyorum. Termal olarak bakabilsem sorun çoktan çözülecekti artık bakalım.

Son düzenleme:
Muhtemelen parmağın ile anlarsın hangisinin çok ısındığını. Şüphelendiğin elemanların kart üzerinde kısa devre kontrolünü yap. Eğer kısa devre gösteren bir eleman varsa bu sefer söküp ölçümünü yap.

7805 yanmış yenisi ile değiştirdim. Fakat bu sefer de çok ısınmaya başladı.
demekki 5v hattında kısa devre olan arızalı bir eleman var. muhtemelen 7805 in çıkışındaki voltaj gömüldüğü için arızalı eleman kendini belli etmiyor. onun yerine şu an yük 7805 ün üzerinde. 7805 i sökerek 5v hattına ayarlı bir güç kaynağından kontrol bir şekilde voltaj verirsen gerçek arızalı parça ısınacaktır...

demekki 5v hattında kısa devre olan arızalı bir eleman var. muhtemelen 7805 in çıkışındaki voltaj gömüldüğü için arızalı eleman kendini belli etmiyor. onun yerine şu an yük 7805 ün üzerinde. 7805 i sökerek 5v hattına ayarlı bir güç kaynağından kontrol bir şekilde voltaj verirsen gerçek arızalı parça ısınacaktır...
Ustam çok güzel noktaya parmak bastın. Bunu da yaptım. Isınan parça olmadı. Her bir parçayı ölçtüğüm zaman ise 1.2V civarında voltajlar görüyorum. Buda aklıma şunu getirdi. PCB'nin bir yerinde fiziksel bir hasar olmalı ki güç kaynağı çıkışında 5V olan sistem terminal girişinde 1.2V - 1.5V aralığına düşsün. Bu arada kablo standart tek damar kablo zaten 5V için kablodan bir sorun olacağını düşünmüyorum.

WhatsApp Image 2025-11-07 at 15.12.21.jpeg

Güç kaynağını 5V 3A güç olarak ayarlıyorum. Bunu girişte 2V olarak okuyorum. Güç kaynağı üzerinde de 3.7V 3A olarak görüyorum. Az önce söktüğüm yerde yoğun bir kir vardı faz ve nötr arasında belki onlar direnç oluşturmuştur dedim sildim ama yok. Neyse durmak yok bakalım ne olacak.

parçaların datasheetlerine bakarak arızalı komponenti bulabilirsiniz yada sıcak hava istasyonunuz varsa kolayca parçaları yerinden sökerek kısa devreye yol açan komponenti bulabilirsiniz.

Karta baktım da sanırım her elemandan en az iki tane var. Bu durumda elemanların vcc ve gnd bacaklarını tesbit edip voltaj ölçümü yapabilirsin. Aynı iki elemandan hangisi farklı voltaj gösteriyorsa ona yoğunlaşırsın. Muhtemelen fazla akım çeken elemanın voltajı çöküyordur.

Büyük entegreyi çıkararak işe koyul.
Sonrada 74 serisi entegreleri tek tek sökerek akımın nerede normale döndüğüne bak.
İllaki akım çeken parça sökülünce diğerlerini taktığında da normal olacaktır.

Akım çeken parça yüksek voltaj geldiğinde arızalanarak diğer parçaları da dolaylı yoldan korumuş olur.
Anca bazen birden fazla parça da bozulmuş olabilir.

Cevap veren, yardım etmeye çalışan, yardım etmeyi düşünen herkese teşekkürler. Sorunu buldum işlemci yanmış. Tek başına 5V 3A verdiğim zaman bile 3.5V 3A çekiyor görünüyordu. Fakir umuduyla önce diğer parçaları sökerek kontrol ettim ama maalesef ki işlemci yanmış.

Forum istatistikleri

Konular
8,496
Üyeler
3,372
Son üye
murat1557

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back