Elde Dizgi

rms

Üye
Arkadaşlar merhaba,
İlk defa kendim elde dizgi yapacağım. Malum dizgili PCB getirtmek dert. Stencil siparişi vs. verdim sormak istediğim birkaç soru var, tecrübeli arkadaşlardan da fikir almak isterim.
Öncelikle şunu belirteyim kartı 3D yazıcılar için olan alüminyum hotplate ve kartın üstünden sıcak hava kombinasyonu ile lehimlemeyi düşünüyorum. hotplate 90derecelere kadar çıkabiliyor. Ekstra alttan ısıtmanın lehimlemeye yardımcı olacağını düşünmekteyim.
İlk sorum krem lehim seçimi. Malum krem lehim durdukça özelliğini yitirmekte bu yüzden 50gr almayı düşünüyorum fakat dizgi sıcak hava ile olacağı için düşük ısılarda eriyen krem lehimler varmış bunları tecrübe eden var mıdır? Kurşunsuz krem lehim sanırım daha yüksek sıcaklıklarda erimekte. Düşük sıcaklıklarda olanlar da Bizmut katkılı ve onlar da kurşunsuz sanırım. Herhangi bir titreşimli ortamda çalışmayacak kart ev ortamında kullanacağım bu bilgiyi de ekleyeyim. Bir de marka önerisi olan var mıdır? Marka önerisi de alabilirim. Alpha ürünlerini çok görüyorum fakat ev kullanımı için biraz fazla tuzlu duruyorlar.
İkinci sorum ise plastik konnektörlerin lehimlenmesi. Kartta JST 1mm konnektörler bulunmakta üstten sıcak hava verirsem eriyeceğini düşünüyorum fakat anlamadığım nokta fırınlar da sıcak hava uyguluyor, bu konnektörler nasıl erimiyor :emindegil1: . Bu konnektörleri sıcak hava ile lehimleyen arkadaşlar varsa nasıl yapıyor fikirlerini almak isterim.
Üçüncü sorum ise bu konu dışı olacak. Flux kalıntıları ile başım dertte. IPA ile silsem bile karttan uzaklaştırılmadıkça kalıntı kalıyor veya yayılıyor. Piyasada satılan defluxerlar da çok pahalı. Yok mudur bunun bir çözümü? Saf su ve sabun ile yıkamak sonrasında bir sorun yaratır mı?

kartın resmini yükler misiniz ? elek kullanmaya gerçekten ihtiyacınız var mı? tek tek havya ile lehimleyin. konnektörler belli bir süreye kadar sıcak havaya dayanıyor. hızlı olunursa sıcak hava ile lehimleniyor genelde. alkol ile fırçalayarak, fluxu temizlenebilirsiniz.

• Beğen
Reactions: rms
Bu linke bir bak.
Ne krem lehime nede eleğe ihtiyacın olmadığını göreceksin.
Hotplate bile gerekmeyecek.
Sadece el becerisi biraz.

Temizlik için kalite selülozik tineri tavsiye ederim.

kartın resmini yükler misiniz ? elek kullanmaya gerçekten ihtiyacınız var mı? tek tek havya ile lehimleyin. konnektörler belli bir süreye kadar sıcak havaya dayanıyor. hızlı olunursa sıcak hava ile lehimleniyor genelde. alkol ile fırçalayarak, fluxu temizlenebilirsiniz.
Hocam 0402 vs. kılıflar bulunuyor bir de qfn48 paket var, açıkçası cok uğrasmamak adına elek siparişi de verdim. Alkol ile fırçalıyorum fakat sanırım çözünmüş flux alkol buharlaştıktan sonra kartın bazı noktalarına yayılıyor. nedense bir türlü şu temizleme işini tam beceremedim. En son alkol ile spreyleme yapıyorum iyice durulamak için o biraz olsun daha da düzeltiyor durumu.

Bu linke bir bak.
Ne krem lehime nede eleğe ihtiyacın olmadığını göreceksin.
Hotplate bile gerekmeyecek.
Sadece el becerisi biraz.

Temizlik için kalite selülozik tineri tavsiye ederim.
Sağ olun, daha önce görmediğim bir teknik ama bundan sonra deneyeceğime emin olabilirsiniz.
Birkaç sefer ben de padlere önceden lehim verip sonra krem flux ile malzemeyi sıcak hava ile dizmiştim fakat sonradan krem fluxı temizlemenin lehim yapmaktan uzun sürdüğünü farkettim ve biraz uzaklaştım bu yöntemden.
Aslında müşteri kartları olunca dizgiyi vs. dışarı yaptırtıyoruz fakat bu sefer gümrük bahanesi ile ben denemek istedim.

Sağ olun, daha önce görmediğim bir teknik ama bundan sonra deneyeceğime emin olabilirsiniz.
Birkaç sefer ben de padlere önceden lehim verip sonra krem flux ile malzemeyi sıcak hava ile dizmiştim fakat sonradan krem fluxı temizlemenin lehim yapmaktan uzun sürdüğünü farkettim ve biraz uzaklaştım bu yöntemden.
Aslında müşteri kartları olunca dizgiyi vs. dışarı yaptırtıyoruz fakat bu sefer gümrük bahanesi ile ben denemek istedim.
Stajyer öğrencilerime 10 larca kart dizdiriyorum.
Temizlik için tiner ve basınçlı hava ile kurutma.

Temizlik için bir yoğurt kabına tiner koyup firçaliyorum. Tiner biraz bol olursa reçine ile doyması da zor oluyor, kalıntı bırakmıyor. Ama basınçlı hava imkanı var ise daha başarılı sonuç elde ediliyor.

Ben mechanic krem lehim kullanıyorum. En son 60 gr. olanı almıştım. İşim bitince buzdolabında saklıyorum. Şu ana kadar aldıklarımın hepsini de dibine kadar kullandım.

Kart dizgisini yaptıktan sonra mutfaktaki fırına, üstteki rezistanslara 8-10 cm gibi mesafeden rezistans ortalanacak şekilde yerleştirip 4 er 4 er lehimliyorum. Fırın max ayarda ve en az 180 dereceye kadar ısınmış olmalı. 2 dk.da 5x8 cm ölçülerinde 4 karti lehimliyor. Bazen erimemiş lehimleri sıcak hava ile eritiyorum. Fırını her çaliştirdığımda bu ölçülerde en az 25 kart elimden geçiyor.

Sağ olun hocam, peki bir soru daha sormak istiyorum. Düşük sıcaklıkta eriyen krem lehimlerin artıları veya eksileri nelerdir? Kullanıp memnun olan veya olmayan var mıdır?

135 dereceler civarında eriyen lehimler var. Kastın o ise fabrikasyon lehimlenmiş hassas parçaların sökülmesi için kullanılıyor.

Kart dizgisini yaptıktan sonra mutfaktaki fırına, üstteki rezistanslara 8-10 cm gibi mesafeden rezistans ortalanacak şekilde yerleştirip 4 er 4 er lehimliyorum. Fırın max ayarda ve en az 180 dereceye kadar ısınmış olmalı. 2 dk.da 5x8 cm ölçülerinde 4 karti lehimliyor. Bazen erimemiş lehimleri sıcak hava ile eritiyorum. Fırını her çaliştirdığımda bu ölçülerde en az 25 kart elimden geçiyor.
Bu ne kadar sağlıklı bir uygulama? Krem lehim kurşun içeriyor(olmayanlarda var) ve kansere yol açabilir. Yemek fırınında mutlaka bir kalıntı bırakacaktır. Açık havada bile ne kadar kötü bir koku salıyor. İnsanın başını ağrıtıyor. Kullanılmayan bir fırın iş görebilir.
Ben sıcak hava kullanıyordum. Plastik malzemeler zarar görüyor diye en son şu ısıtıcıdan aldım. Daha pratik, hızlı ve kaliteli lehimleme işlemi yapılıyor. Bir tane de karbon filtreli duman emici şart.
https://www.ozdisan.com/p/Heating-S...p6qw_Q58q-OwBzXATHedBFMoi_ywummQc7yy690hBIXHF

Eğer komponentler sadece komponent yüzünde ise ve arkada birşey yoksa, fırın yerine sıcak plaka ile lehimlemek gerçekten daha mantıklı, çünkü sadece padler ve komponent bacakları ısınıyor. Komponent gövdesine birşey olmuyor. Hatta lehim yüzünde birkaç tane komponent varsa, gene sıcak plaka kullanıp o birkaç tane komponent sonradan elle lehimlenebilir.

Ama hem arka hem ön yüzde çok sayıda komponent varsa o zaman fırın da, sıcak plaka da iş görmez herhalde. Ticari üretim bantlarında bu senaryoda SMD komponentler yerlerine dizilmeden, altlarına yapıştırıcı dozlanıyor. Sonra da fırına giriyor veya dalgalı lehim ile lehimleme gerçekleştiriliyor.

Bu ne kadar sağlıklı bir uygulama? Krem lehim kurşun içeriyor(olmayanlarda var) ve kansere yol açabilir. Yemek fırınında mutlaka bir kalıntı bırakacaktır. Açık havada bile ne kadar kötü bir koku salıyor. İnsanın başını ağrıtıyor. Kullanılmayan bir fırın iş görebilir.
Ben sıcak hava kullanıyordum. Plastik malzemeler zarar görüyor diye en son şu ısıtıcıdan aldım. Daha pratik, hızlı ve kaliteli lehimleme işlemi yapılıyor. Bir tane de karbon filtreli duman emici şart.
https://www.ozdisan.com/p/Heating-S...p6qw_Q58q-OwBzXATHedBFMoi_ywummQc7yy690hBIXHF

Sürekli uygulanan durum değil. 3-4 ayda bir yapılan bir işlem. Ürünler bittikçe stok hazırlıyorum. Sonra fırını havalandırıyorum. Biraz da önemsememekle ilgili galiba. Şöyle düşününce bu işin teflon tavası var, kalayı eskimiş bakır cezaevi var, sigarası var, egzozu var. Saydıkça arkası gelir.

Bir ara ütü ile lehimleme tablası yapacağım ama tembelligimin üstesinden gelemiyorum bir türlü.

Eğer komponentler sadece komponent yüzünde ise ve arkada birşey yoksa, fırın yerine sıcak plaka ile lehimlemek gerçekten daha mantıklı, çünkü sadece padler ve komponent bacakları ısınıyor. Komponent gövdesine birşey olmuyor. Hatta lehim yüzünde birkaç tane komponent varsa, gene sıcak plaka kullanıp o birkaç tane komponent sonradan elle lehimlenebilir.

Ama hem arka hem ön yüzde çok sayıda komponent varsa o zaman fırın da, sıcak plaka da iş görmez herhalde. Ticari üretim bantlarında bu senaryoda SMD komponentler yerlerine dizilmeden, altlarına yapıştırıcı dozlanıyor. Sonra da fırına giriyor veya dalgalı lehim ile lehimleme gerçekleştiriliyor.
Kart maalesef çift taraflı dizgi, sanırım bir yüzde erime sıcaklığı düsük diğer yüzde de normal krem lehim kullanacağım. İnternette diğer taraftaki komponentler için lehimin yüzey adezyonunun komponentleri tuttuğuna dair birkaç bilgi okudum. Aslında diğer tarafta sadece 0402 kapasitörler ve bir tane entegre var. Sorun olacağını çok sanmıyorum ama bakalım göreceğiz.

Adhezyon komponenti tutsa da komponent mutlaka bir miktar aşağı sarkar. Bu da kartın Z ölçüsünü değiştirir biraz.

IMG_20250909_170302.jpg

IMG-20250909-WA0028.jpg

Toplamda 4 saat kadar sürdü. İki yüzde de aynı Krem lehim kullandım. 402, 603 komponent ağırılıklı toplam 75 tane bileşen vardı.

44041 eklentisine bak
44042 eklentisine bak
Toplamda 4 saat kadar sürdü. İki yüzde de aynı Krem lehim kullandım. 402, 603 komponent ağırılıklı toplam 75 tane bileşen vardı.
Çok temiz duruyor hocam elinize sağlık. LGA modül de kullanmışsınız (ben genelde LGA modül söker/takarken içindeki 0201ler yerinden oynuyor:uzgun1:), lehimleme kısmında çift tarafta bir sorun oldu mu, nasıl bir yol izlediniz? Biraz daha detay verebilir misiniz?

Daire şeklinin olduğu tarafı ilk önce dizip alttan ısıtarak lehimledim. Bu yüzdeki plastik konnektörler başıma bela oldu. Sonra diğer tarafı dizip üstten (malzeme üstünden) ısıtarak lehimledim. Hatta wifi Nina ve işlemciyi 2~3 defa söküp tekrar lehimledim.
Cyber 852 ve Steinel HL1810 kullanıyorum. Aslında 600W seramik ısıtıcı da var ama kart çok küçük olduğu için o kullanışlı değil. 100mm x 100mm gibi büyük kartlar için daha kullanışlı.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,325
Üyeler
3,305
Son üye
src

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back