Elektrikli Su Isıtıcısıyla Hava Nemlendirici

mikron24

Aktif Üye
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
699
1709203928417.png

Eski 230V su ısıtıcısını hava nemlendirici olarak kullanmayı amaçladım. Kaloriferli odada konforlu uyku için kullanılacak. Öksürük, burun tıkanıklığı önlenecek. Amaç bu.

İçine az miktar su doldurdum. Şebeke yerine 13V ile besliyorum. Toplam 10W güç harcanıyor.

Acaba bu şekilde ne kadar buharlaşma sağlar? Denemeden durumu hesap edebilir miyiz? Su kaynamaz orası kesin. Buharlaşma miktarı nasıl olur?

8 saatte 200ml civarında suyu buharlaştırır mı? Oda sıcaklığı 20 derece


Petek üzerine takılan su haznesi, ıslak havlu vb denenmiştir. Bakteri sorunları var. Ultrasonik nemlendirici iyi fakat bozuluyor. Sıkça tamir gerekiyor
 
Son düzenleme:
İyi buharlaşma için geniş yüzey alanı gerekir. Bu, suyu ısıtmaktan çok daha önemli. Mesela geniş bir tepsiye su koyar, yan tarafa da sessiz bir fan koyup suyun üzerinde bir hava akımı yaratırsan, bu çok etkili buharlaşma sağlar.
 
öncelikle kapak komple açık olmalı yoksa kapaktan yoğunlaşarak kaba geri düşer.

quoraya sordum 5 derecedeki 1 litre suyu tamamen buharlaştırmak için 2490 kJ gerekiyormuş. bu da 691 wh ediyor. 8 saat 10watt güç harcarsan toplam hacanan güç. 80wh ediyor. hesaba göre 110ml kadar suyun buharlaşması gerekir.

tabi bu hesap aslında çok daha kompleks. yüzey genişliği, ortamın sıcaklığı, ortamın bağıl nemi, suyun başlangıç sıcaklığı, kendi kendine gerçekleşen buharlaşma gibi parametreler önemli.

başlangıç için ben olsam ilk gece yarım litre su koyup T0 ve T8 anında suyun miktarını ölçerdim.
 
Buharlaştırmak için hiç enerji gerekmiyor ki. Kendi kendine bile buharlaşır. Suyun buhar basıncı var. Bağıl nem %100 olana kadar buharlaşır. Bağıl nem arttıkça buharlaşma hızı azalır. taydın'ın dediği gibi yüzey genişliği hızlandırmak için çok önemli. Veya enerji vereceğiz.

Kaloriferler için satılan "kalorifer suluğu" denen şu zımbırtılar var. İçine su koyuyorsunuz havayı nemlendiriyor.

1709232015646.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,712
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top